ciastko - 1500 przepisów (strona:55/100)

Kruche czekoladowe pierożki z marmoladą 188

wykrawać za pomocą szklanki nieduże kółka.Na każdym krążku kłaść porcje marmolady i  zalepiać jak pierogi.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec małe cudeńka ok. 15 minut.Smacznego :DMożna ciastka po upieczeniu obsypać cukrem pudrem, ale ja nie przepadam, więc ubłagałam domowników, aby tego nie robić

Moje pyszne gotowanie
Tort Truskawkowa Delicja 188

mieszając łyżką.Mus truskawkowy:200 g truskawek2 łyżki cukruTruskawki z cukrem zmiksować blenderem na gładki mus.Dodatkowo:1 kg truskawek, pokrojonych w plastry (zostawić kilka w całości do dekoracji)200 g ciastek owsianych z czekoladą typu digestive, pokruszonychponcz z 120 ml zaparzonej herbaty z cytryną i cukrem (do nasączenia)opcjonalnie: 100 ml ubitej kremówki do dekoracji, cukrowe kwiatkiPrzygotowanie:Pierwszy blat ciasta położyć

Food Square
Kruche serduszka z wiśniowym nadzieniem 164

Ciekawe ciastka, które nie tylko cieszą oko, ale z przyjemnością smakują.Mogą też być miłym prezentem.Składniki:-1,5 szklanki mąki pszennej-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg masła lub margaryny-1 jajko do ciasta i 1 jajko do smarowania-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia-aromat śmietankowy lub wanilinowy-drylowane wiśnie z syropu   Z mąki, cukru

Maminek kulinarny
Torcik urodzinowy 171

takie szczególne dni w roku, kiedy na stole musi pojawić się ciastko tortowe.Jednym z naszych ulubionych jest torcik z suszonymi śliwkami.Musimy zacząć od przygotowania śliwek. Należy to zrobić w przeddzień pieczenia.20 dkg suszonych śliwek układamy ciasno w słoiku i zalewamy je wódką.Zakręcamy i pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc.   Składniki na biszkopt:-6 jajek

Maminek kulinarny
Ciasteczka czekoladowe. Po prostu 195

kakao. Na końcu dodać rodzynki, posiekaną czekoladę, posiekane i uprażone na suchej patelni orzechy. Wymieszać łyżką.Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczone układać na blasze w dużych odstępach (ciastka mocno urosną).Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut.Przestudzić 5-10 minut na blasze, po czym przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.Smaczego!Kiedy tak patrzę na to zdjęcie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowa kawa... Dobre to? 176

wyczuwalna, choć nadaje kawie specyficznego charakteru. Do tego mnóstwo rozgrzewających przypraw, które nadają lekko pikantny ton. Nieodzowna w takim wypadku bita śmietana - i mamy cudowny deser, bo do popijania ciastka taka kawa zdecydowanie jest zbyt słodka. Nigdy nie piłam pumpkin spice latte w kawiarni, więc nie wiem, jak właściwie powinna smakować. Zobaczyłam ją jednak u Madame Edith

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka czekoladowe - kolejne najlepsze 196

cukier dokładnie wymieszać z cynamonem i chilli.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w cukrze z przyprawami, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Nieco ciastka spłaszczyć, przyciskając dnem szklanki do blachy.Piec w 200 st. C. przez 10 minut.Ostudzić.Smacznego!Rok temu, przed Świętami, Siostra C. uczyła mnie robić papierowe gwiazdki. Postanowiłam więc przygotować sobie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z jeżynami i białą czekoladą 163

dość kwaśne, więc ze słodszymi owocami ilość cukru należ odpowiednio zredukować.Sernik z jeżynami i białą czekoladą (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:100 g ciastek digestive1 łyżka kakao40 g masłamasa serowa z jeżynami:300 g jeżyn200 g serka kremowego100 ml śmietany kremówki (38%)100 g cukru5 listków żelatynymasa serowa z białą czekoladą:200 g serka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka owsiano-czekoladowe na niedzielę 143

razy więcej, ja jednak całkowicie zrezygnowałam z ciemnej na rzecz mlecznej - w końcu ciasteczka robiłam z myślą o dzieciach. C. się w nich zakochał. Powiedział, że to najlepsze ciastka, jakie upiekłam, i koniecznie muszę je powtórzyć. W zasadzie, to jak najszybciej.U koleżanki usiadłyśmy do kawy, we trzy, a później dołączył do nas jej mąż. Dla dzieci zostało raptem kilka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierwsze świąteczne ciasteczka 206

czasie podzielić ciasto na 24 równe części (około 30 g), z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach - ciastka rozleją się na boki.Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Przestudzić na blasze, następnie przełożyć na kratkę.Przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!Listy świątecznych ciasteczek jeszcze nie zamknęłam. Co chwilę znajduję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny truskawkowe 204

upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.Oprószenie truskawek niewielką ilością mąki zapobiega ich opadaniu na dno ciastek

Gospodyni Miejska
Muffiny z rabarbarem 193

upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.Oprószenie rabarbaru niewielką ilością mąki zapobiega ich opadaniu na dno ciastek.Źródło przepisu: Kulinarne Spotkania

Gospodyni Miejska
Ziołowy sernik z kąpieli wodnej, na migdałach, bez mąki i cukru 253

szklanki ksylitolu,4 jaja,skórka otarta z 2 cytryn,sok z ½ cytryny,1 łyżka posiekanego estragonu,2 łyżki posiekanej stewii,nasiona z 1 laski wanilii.Spód:100 g ciastek owsianych,½ szklanki mielonych migdałów,3 łyżki masła migdałowego,4 łyżki oleju kokosowego.Sos:Duża garść listków bazyli,Garść listków mięty,3-4 łyżki syropu z agawy lub miodu,½ szkl. pistacji (wyłuskanych

SzczyptaSmaQ
Ptysie 201

odpowiedniego stopnia słodkości :). Można pokusić się o dodanie proszku budyniowego/aromatu/czekolady roztopionej lub po prostu świeżych - zmiksowanych owoców.Krem przełóż do rękawa cukierniczego z tylką do "wstrzykiwania" i nadziewaj przygotowane ciastka ptysiowe.Jeżeli chcecie się czymś podzielić, piszcie w komentarzu. Smacznego!Wszystkim blogerom życzę cudownych, pachnących twórczością i ich pasją wpisów na własnych blogach. Dzisiaj światowy dzień blogera, dlatego jeszcze

Eat Shrimps
RAMEN BURGER „po polsku” z KONFITURĄ Z CEBULI 343

zupek, zalejcie go wrzącą wodą i odcedźcie po zalecanym czasie namaczania (3-5 min).Kiedy makaron odstał już swoje i jest zimny, bierzemy okrągły pojemnik, puszkę lub foremkę do ciastek o średnicy takiej, jakie mają mieć wasze bułki (zalecamy raczej mniejszą średnicę, gdyż struktura bułek nie jest dość sztywna i przy większych rozmiarach może się po prostu rozpaść

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania