ciastko - 1500 przepisów (strona:42/100)

Pogacze - kluski pieczone kuchni węgierskiej 251

Pogacze to tradycyjne słone ciastka podawane w kuchni węgierskiej. Składniki: 30 dag mąki 30 dag twarogu 30 dag masła 10 dag żółtego sera 1 jajko (żółtko) sól Wykonanie: Twaróg rozgnieść dobrze widelcem, wymieszać z mąką, masłem i solą do smaku. Zagnieść ciasto, po czym chwilę schłodzić w lodówce. Następnie formować na dłoni kule i ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Tradycyjna Kuchnia
COUNTRY DLA DOROSŁYCH 208

wykładamy herbatniki. Ubijamy 1 kubek śmietany kremówki. Dodajemy do niej rozpuszczoną ostudzoną białą czekoladę oraz 2 szklanki pszenicy w miodzie oraz likier waniliowy, dobrze mieszamy, wykładamy na ciastka. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Ubijamy drugi kubek śmietany dodajemy rozpuszczone mleczne czekolady oraz likier czekoladowy, dodajemy trzy kubki pszenicy, mieszamy i wykładamy na ciasto, na wierzch wysypujemy ok pól kubka pszenicy

Z Majeczką w kuchni
Ciastko kakaowo-kawowe 143

przepis na ciastko kakaowo - kawowe natrafiłam na blogu  Moniki . Potrzebowałam właśnie upiec coś smacznego i szybkiego więc postanowiłam je wykorzystać. Zamiast ekstraktu kawowego dałam espresso, nie miałam kawy rozpuszczalnej więc ten składnik pominęłam, a na polewę nie miałam już czasu (następnym razem wypróbuję także polewę). Ciasto wyszło miękkie, puszyste z delikatnym posmakiem kawy. Polecam wszystkim ten przepis! 3 jajka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasteczka owsiane z białą czekoladą 187

mąki owsianej - 2 żółtka - 1 białko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki miodu - 1/2 opakowania posiekanej białej czekolady Całość zagniatamy jak najszybciej. Foremką w kształcie serduszka wycinamy ciastka. Układamy na blaszce i pieczemy przez 25 minut na złoty kolor. Gotowe

SMYKWKUCHNI
Chleb orkiszowy 181

był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność stała się popularna, a z nią orkisz. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Jednak nie spotkałam w sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej. Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, ze znaczną przewagą mąki zwykłej pszennej. Dlatego

Wędrówki po kuchni
Delikatny i puszysty sernik cytrynowy 244

słodkości użytego sera; mój był dość kwaskowaty Przygotowanie Do misy blendera przekładamy herbatniki, rozdrabniamy je na "piasek". Masło roztapiamy w garnuszku, bądź w mikrofali. Od razu dodajemy do rozdrobnionych ciastek. Mieszamy. Kakaową masą wykładamy spód tortownicy (wcześniej wysmarowanej i oprószonej kaszą). Ugniatamy łyżeczką. Tortownicę z kruchym spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania sernika. Do większej miski wsypujemy 2 łyżki

Słodkie okruszki
Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie 237

misy blendera z nożami wkładamy herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 łyżki ciemnego kakao, mieszamy. Masło roztapiamy w garnuszku i bezpośrednio po zdjęciu z palnika wlewamy do rozdrobnionych ciastek. Szybko mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na całe dno (natłuszczonej i obsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy. Masę ugniatamy lekko ręką. Tortownicę wkładamy do lodówki na 10-15 minut

Słodkie okruszki
Orzechowe kulki mocy 265

jajek, nabiału i cukru . Brzmi zdrowo i pysznie? Na pewno, zwłaszcza jeśli wymienię składniki: masło orzechowe, płatki owsiane, daktyle, migdały. A żeby zachęcić Was jeszcze bardziej, napiszę, że przyrządzenie ciastek zajmuje niewiele czasu, choć nie obejdzie się bez malaksera lub blendera. Z poniższych składników można przygotować 30-35 kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Orzechowe kulki mocy Składniki: 200g płatków owsianych 150g

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka proteinowe 201

Już dawno nie było przepisu na coś typowo białkowego więc proszę bardzo :) Składniki (7 sztuk/ jedno ciastko około 40 kcal/ 7g białka/ 1,3g wegli/ 0,7g tłuszczu/) białko z jednego jajka 50g  odtłuszczonej mąki migdałowej   30g odżywki białkowej  KULTURYSTA 85% Whey Protein 20g  syropu VITAFIBER około łyżka wody (tak żeby ciasto się ładnie skleiło) Sposób

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik gotowany na herbatnikach 411

przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić do ostygnięcia. Można też wylać najpierw połowę masy serowej, przykryć drugą warstwą herbatników i wylać resztę masy serowej, po czym rozłożyć ostatnią warstwę ciastek. Czekoladę połamać na kawałki, dodać śmietankę i stopić na parze na bardzo małym ogniu. Lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Równomiernie rozprowadzić. Ciasto wstawić do lodówki

Z miłości do słodkości
Tiramisu 201

Najważniejsze! Serek powinien być mocno schłodzony,a z białek które nam zostaną polecam zrobić pyszną bezę :) Spróbujcie :)   Składniki: 9 żółtek (użyłam dużych prosto od kury) duże opakowanie ciastek biszkoptowych do tiramisu pół szklanki wody kakao 3 opakowania serka mascarpone (po 250g) 240g cukru 300ml espresso (w oryginale było 250ml, ale okazało się zbyt małą ilością) 60ml syropu amaretto

ChilliJemy
Muffiny czekoladowe z serem pleśniowym 273

Muffina to rodzaj ciastka, który należy chyba do jednego z najłatwiejszych deserów. Wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Być może właśnie dlatego ciasto to stało się jednym z najbardziej popularnych deserów w USA i Wielkiej Brytanii, aż w końcu przywędrowało również do Polski. Możemy je robić ze słodkim nadzieniem, wytrawnym, udekorować kremem. Ja jednak postanowiłem pójść trochę dalej, w tzw. kuchnię

Jacob Tastes
Berlinskie ciasteczka twarogowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.118 203

miseczki. Przytykamy jedną stronę kółka, składamy cukrem do środka. Znowu przytykamy do cukru jedna stronę pół krążka i składamy cukrem do wewnątrz. Na koniec przytykamy jedna stronę gotowego ciastka (ćwiartki krążka) i układamy je na blaszce cukrem do góry. Pieczemy ciasteczka ok 30-40 minut aż będą ładnie rumiane

Dzieje kuchennej Wiewióry
Leśny sernik z nutą egzotyki 233

Sernik najlepiej rozkroić dopiero po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce. Oczywiście do przygotowania sernika nie jest nam konieczne pieczenie biszkoptu i śmiało wystarczy kupić gotowy blat, ewentualnie spód wyłożyć herbatnikami, ciastkami (delicje

Kuchnia w czekoladzie
Ciasteczka orzechowe z czekoladą 143

dające się łatwo formować. W razie potrzeby można dosypać trochę mąki. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ozdabiamy ciastka kamyczkami czekoladowymi z linii Decorada. Kamyczki podczas pieczenia nie topią się, nie zmieniają kształtu i nie tracą połysku. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni

Wrzosowa Polana

Proponowane wyszukiwania