Czasami zastanawiam się, czy moje ciasta, ciastka i zapiekanki mają w sobie coś z tego, czym je mianuję.. Na dobrą sprawę, mówiąc ciasto, przywołujemy na myśl mąkę,masło/olej, jajka, cukier- podstawowe składniki. Jak jest u mnie? Całkowicie inaczej, moje ciasta są przeważnie bez mąki, jajek, cukru (choć nie zawsze)- aczkolwiek jeśli nawet, to musi być w nich coś
healthy dreamswygrywaj jedynie dwa. Spędziłam pełną godzinę na przeglądaniu zgłoszonych dań, słodkości, lodów i koktajli, aż zadecydowałam (CO BYŁO NAPRAWDĘ TRUDNE!) Pierwsze miejsce zajmuje " Tofurnik oreo " Składniki: Spód: 16 ciastek oreo 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka syropu klonowego Masa: 3 kostki tofu naturalnego (180g każda) 1/3 szklanki soku z cytryny 3/4 szklanki cukru puszka mleka kokosowego (400ml) schłodzonego
healthy dreamsDzisiaj wykombinowałam agarowe ciastka a'la sezamki. Muszę przyznać, że są one dosyć nietypowe w smaku, co spowodowane jest połączeniem banana i sezamu.Dzięki płatkom sojowym są one bardzo sycące i hamują głód na kilka godzin. Sprawia to, że są pożywną i zdrową przekąską, z samymi dobrymi kaloriami. SKŁADNIKI: 4 łyżki płatków sojowych 6 łyżek sezamu banan łyżeczka agaru
healthy dreamsjajka łyżeczka drożdży instant (opcjonalnie) łyżka masła orzechowego łyżka płatków migałowych łyżeczka cynamonu WYKONANIE: wszystkie składniki, oprócz płatów migdałowych dokładnie ze sobą blędujemy zblendowane składniki przekładamy do kubeczka/miseczki, wierz ciastka posypujemy płatkami migdałowymi miseczkę/kubeczek umieszczamy w mikrofalówce
healthy dreamslodówki tortownicę z ciastem, przełożyć do niej podsmażone jabłka, na jabłka wyłożyć piankę. Pozostałą część ciasta rozwałkować i przykryć nim całość (można też powycinać ciekawe wzory wykrawaczkami do ciastek, lub po prostu zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach) . Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 ° C przez ok. 50-60 min (do zarumienienia). Po ostudzeniu posypać ciasto cukrem
Domowa Cookierenka Agipołączyć (po 1 łyżce) z zimnym budyniem. Krem podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce. Na ciastkach rozsmarować masę jasną, ułożyć kolejną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce, masę ciemną i owoce. Całość zalać resztą galaretki. Schłodzić w lodówce
Di gotujeJuż długo nosiłam się z zamiarem ich zrobienia i w końcu nadarzyła się okazja: niespodziewany gość i brak czegoś słodkiego do kawy :) W niecałą godzinkę miałam 7 pysznych, francuskich ciastek. Bardzo polecam Wam ich spróbowanie. Są bajecznie proste, a smak boski! Jeśli chcecie dodatkowo nadać połysk swoim kwadracikom, wystarczy już po upieczeniu posmarować brzoskwinie lekko podgrzanym dżemem morelowym :) Składniki
MyCookBook.plczekoladą Łakotki -2 opakowania 200 g miękkiego masła Ptasie mleczko: 6 galaretek w kolorach: fioletowy, niebieski, różowy, pomarańczowy i biały 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego Dodatkowo: kolorowe posypki Wykonanie: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. Ptasie mleczko: Rozpuszczamy 3 galaretki (fioletową niebieską
Podróż w kulinariatostowego 3 jajka 3 pieczarki wędzona słonina (ilość wg uznania) 1-2 łyżki masła sól, pieprz Chleb zarumienić na rozgrzanym maśle (z obu stron). (Serduszka wycięłam foremką do ciastek.) Na patelni podsmażyć plasterki słoniny i dodać pieczarki. Rozbite jajka rozmieszać w miseczce i przelać na patelnię (gdy pieczarki zmiękną). Mieszać do ścięcia się jajek. Posypać solą i pieprzem (uważać
Di gotujePrzepyszne ciasto bananowe, które przygotujecie w zaledwie 4 minuty :) Dwie z nich zajmie wam mieszanie składników, a kolejne to już pieczenie i oczekiwanie na pyszne śniadanie. Ciastko nie zawiera mąki i tłuszczu oraz cukru - słodycz banana jest wystarczająca :) Składniki: 2 banany 2 jajka 1 łyżeczka otrębów owsianych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki zmiksować. Przełożyć do foremki silikonowej
Chocolate Muffin Blogowoce leśne) 250 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 125 g serka mascarpone 1/2 szkl owoców leśnych (mogą być mrożone) kawałek piernika (lub innego "suchego ciasta bądź ciastek) A jak to zrobić: Każdą z galaretek rozpuścić w szklance ciepłej wody. Odstawić do przestudzenia. Każdy serek wymieszać z połową rozpuszczonej galaretki, u mnie cytrynowa galaretka powędrowała do cytrynowego serka
Kuchnia w opałachróżnorako. Ciasteczkowe kule są chrupiące,a zarazem mięciutkie w środku, zrobiłam je z polewą czekoladową co potęguje ich smak. Polecam. Zapraszam... Przepis z "MojeWypieki" Składniki na około 40 ciastek: 230 g masła pół szklanki cukru pudru szczypta soli 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki orzechów pekan (lub włoskich
Kubki smakumoże być lejąca, ale też nie może stężeć na tyle, że da się z niej wykrawać różne kształty). Dno tortownicy wyłożyć piernikami. Wolne miejsca między piernikami wypełnić połamanymi ciastkami. Z budyniu i soku ugotować budyń wg zaleceń producenta z tą różnicą, że zamiast mleka w ilości 0,75 l dodajemy sok w ilości 0,9 l. Do gorącego budyniu dodać
Weekendy w domu i ogrodzieżyciu, więc do dzieła Kochani. No właśnie, ile kosztuje taka przyjemność i gdzie można kupić taki zestaw? Na przykład w sklepie www.garneczki.pl ----> Foremki, wykrawacze do ciastek i pierników (szablony) Birkmann Ile kosztuje? Ok. 45 zł. Ciekawostka! W tym sklepie znalazłam też podobny zestaw typowo wielkanocny, kształt wykrawacza jest owalny w kształcie jajka i szablony z motywami Wielkanocnymi
Blondynka Gotujepełna) a następnie przykryć kółkiem z ciasta i skleić brzegi. Wierzch ciasta nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 o C przez około 20 minut do zrumienienia ciasta. Ciastka lekko przestudzić, wyciągnąć z foremki, oprószyć cukrem kryształem (NIE pudrem!) i podawać na ciepło
Mama Gotuje