Kokosanki to nieodłączny towarzysz dzieciństwa. Takie pachnące, takie smaczne i takie na jeden kęs Idealne na urodzinowe przyjęcie, na niedzielne popołudnie, albo na podjadanie na co
Słodki sentymentPyszne, kruche, super cieniutkie faworki to podstawa karnawału i tylko w tym czasie pojawiały się w domu mojej mamy. Jakimś dziwnym trafem stało się to tradycją
Słodki sentymentCzasami przepisy powstają w wyniku nudy. Tak było w przypadku kostki (a właściwie poduszeczki) migdałowej w czekoladzie. Podczas podróży samochodem w roli pasażera, kiedy to nie
Słodki sentymentCzy to jeszcze faworki, czy już obwarzanki? Trudno się zdecydować. Gwiazdki serowe są chrupkie jak faworki i smaczne jak obwarzanki. Do ciasta dodałam twaróg, zmieniłam to
Słodki sentymentCzas karnawału od zawsze kojarzy nam się z chrustami , obwarzankami czy pączkami. Ale może warto spróbować czegoś innego? Dla odmiany proponuję precle, które są smaczne, trochę
Słodki sentymentKilka smaków dzieciństwa w jednym. Kokosanki, beza i andruty. No i czego chcieć więcej? Żeby przełamać trochę smak, dołożyłam dżem malinowy i całość wyszła wyśmienita. Do
Słodki sentymentSerduszka są wynikiem nieodpartej chęci zjedzenia delicji. Biszkopt, pyszna galaretka, a wszystko schowane pod słodziutką czekoladą. Trudno się było oprzeć jak się miało 10 lat i
Słodki sentymentKulki biszkoptowe to takie małe co nieco wyszperane z przepisów „Pani domu” z lat 90-tych. Wśród najróżniejszych notatek zachował się jedynie skrawek gazety z kilkoma
Słodki sentymentKulki orzechowe to świetna opcja, kiedy nachodzi nas ochota na coś małego, na jeden kęs. Kulki w tej odsłonie są chrupiące, orzechowe i bez cukru, zatem
Słodki sentymentCzy bezy muszą być nudne? BYNAJMNIEJ Kolorowe beziki są tego świetnym potwierdzeniem. To cieszący oko mini deser, na który chyba każdy się skusi A dodatkowo świetna
Słodki sentymentMyślę, że taka mała słodka bułeczka potrafi doskonale umilić czas z kawą lub herbatą. Złożyłam przepis na wianuszek , który znajdziecie na blogu, z własnymi „dzisiaj zjadłabym
Słodki sentymentCzym byłby maj bez rabarbaru… Niczym bułka bez masła, ciastko bez herbaty… Maj bez rabarbaru byłby smutny, tak po prostu. Dlatego dzisiaj propozycja z rabarbarem Niech tradycji stanie się zadość. Myślę, że rabarbarowa łąka jest w stanie wypełnić rabarbarowy obowiązek wypiekowy, zanim na dobre rozpocznie się lato. To świetne kruche ciasto z pysznym rabarbarem pod super kruszonką. Warto dać się
Słodki sentymentTruskawkowe tratwy to pyszne bezy kakaowe z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami. Połączenie jest fantastyczne i orzeźwiające. Deser nie jest skomplikowany, tylko trzeba trochę wcześniej się
Słodki sentymentPrzepis na ten sernik znalazłam w „ słodko-sentymentowym ” zeszycie i myślę, że jest doskonały dla wszystkich zabieganych . Ekspresowy sernik na zimno robi się po prostu w
Słodki sentymentSkładniki na 30 porcji: 6 jajek, 60g rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego, 20g mąki kokosowej*, 10g mąki z konopi, 20g kakao, 2 łyżeczki proszku do
Saganek