ciastka - 17601 przepisów (strona:612/1174)

Zdrowe ciastka Najeżone 119

jaglaną i otwartą puszkę z mleczkiem kokosowym, a dalej już poszło: rodzynki, migdały, wiórki kokosowe, len i w efekcie wyszły z tego wspaniałe ciastka przypominające w wyglądzie Jeżyki. W środku mięciutkie, bardzo nafaszerowane bakaliami, po prostu cudo! I jak dla mnie niezwykle słodkie, pomimo braku cukru, nawet dla Sławka

To co kocham
Surówka z marchewki, dyni i jabłka 151

pełni, a ja dostałam od mamy ogromną ekologiczną dynię, której część upiekłam i mus dyniowy zamroziłam. Z reszty przygotowałam leczo, surówkę, ciasto dyniowe, sernik, ciastka, zupę i jeszcze mi trochę zostało. Dla mnie dynia to warzywo idealne, bo przybiera smak dodanych przypraw i może być podawana zarówno na słodko

To co kocham
Pasta tahini 164

najbardziej znane to chałwa i sezamki. Ponieważ sezam ma niski indeks glikemiczny (IG = 35), bez obaw mogą go spożywać osoby chore na cukrzycę. Moja pasta tahini będzie wykorzystana do… ciastek francuskich. Gorąco polecam i życzę smacznego. Co jeszcze znajdziesz na blogu z sezamu? Chałwę domową z pistacjami Tahini Dip tahini Sezamki owsiano kokosowe Wydrukuj przepis The post Pasta tahini

mojewypiekiinietylko
Gdzie warto zjeść w Porto? 172

herbaty zapłacimy 2,5 euro, jedyny problem, to jak się zdecydować na konkretny smak? :) Jeszcze coś słodkiego Po takiej wycieczce teraz mam ochotę na coś słodkiego, więc wpadamy na ciastko i kieliszek wina do Mão Travessa , które jest na tej samej ulicy co herbaciarnia. Oddalona niecałe 5 minut nieduża restauracja już na progu kusi swoimi deserami. Choć jednej z pań(...)ciężko idzie z angielskim, komentuje nasz wybór deseru jako perfect i zaraz podaje nam ciekawie wyglądające ciastko. O ile się nie mylę nazywały się Pasteis de tentugal i było nadziane pysznym budyniowym kremem, obsypane cynamonem. Ponieważ jestem damą nie wylizałam talerza, a chciałam. Po takiej wycieczce kulinarnej zostaje nam spokój naszego mieszkania :) Artykuł Gdzie warto zjeść w Porto? pochodzi

Pink Envelope
Sernik daktylowo - waniliowy z musem żurawinowym ( bez pieczenia) 187

śmietanki kremówki 30 % Dekoracja : Maczek o smaku Mango z serii Decorada Delecta cukrowe pastylki płatki śniegu  złote perełki Wykonanie:  1. Masło roztapiamy w rondlu zostawiamy do przestudzenia. Ciastka mielimy w malakserze dodając cynamon. Masło łączymy z herbatnikami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę (28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć masę dokładnie dociskając . Szczelnie pokryć boki

vaniliowoczekoladowa
Rogaliki z 3 składników 194

  Rogaliki z 3 składników podbiły internet w błyskawicznym tempie! Czy może być coś prostszego niż przygotowanie kruchych rogalików z zaledwie 3 składników?? Są fantastyczne! Ja

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto Snickers bez pieczenia 1129

bardzo wciąga!😃 foremka 24x24cm  Spód:    250g herbatników,  150g masła lub margaryny. Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, wymieszać ze zmielonymi ciastkami i wylepić nimi dno formy o wym. 24x24cm. Odstawić. Masa:   250ml śmietanki 30% lub 36%,  500 g serka mascarpone,  100g cukru pudru,  6 batonów Snickers

Z miłości do słodkości
Renifer do czyszczenia i ciasteczka kawowo-orzechowe 186

ciasto wałkować i wykrawać z niego kółeczka, uformowałam kiełbaskę i pokroiłam ją w plasterki. Szybciej, czyściej i wygodniej. A to ważne, gdy w planie są jeszcze dwa inne rodzaje ciastek, bułeczki i sernik do wykończenia... Ciasteczka kawowe z orzechami laskowymi Składniki: (na 35-40 sztuk) 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 100 g cukru 3 łyżki mocnej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik na zimno z brzoskwiniami i musem ananasowym 356

ananasa ( sok doprowadzamy do wrzenia) ,studzimy. Blaszkę wykładamy papierem lub folią aluminiową ,biszkopty namaczamy w soku z brzoskwiń  i łamiemy na kawałki, można ułożyć spód z całych ciastek ale połamane mają później lepszy efekt wizualny :) Jak galaretki sa już zimne to robimy sernik , ananasy w plastrach miksujemy ,dorzucamy ananasy w kawałkach i mieszamy z ananasowa galaretką, wstawiamy

Wypieki Rene
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 146

podkreślając śląską tożsamość. Wracając do czasów współczesnych: Pani   Rozwita   przywitała nas prawdziwie śląskim poczęstunkiem. Wpadliśmy tylko na kawę, a mogliśmy spróbować lokalnych łakoci: szpyrek — popularnych na Śląsku ciastek robionych ze słoniny,   szpajzy   z kakao oraz z cytryną — pianki z białek, przypominającej ciepłe lody, kulek mlekowych z mleka suszonego i makówek — wigilijnego deseru z maku

Food Square
Tort Malakoff - bez pieczenia. 144

cytryny, a następnie rum. Krótko miksujemy. Składniki ponczu mieszamy. W tortownicy o średnicy 24cm na dnie ściśle układamy biszkopty. Za pomocą pędzelka nasączamy je połową ponczu. Na ciastkach i między nimi nakładamy konfiturę małymi kleksami. Wykładamy połowę kremu. Układamy drugą warstwę biszkoptów, nasączamy ponczem, nakładamy kleksy konfitury i przykrywamy drugą częścią kremu. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni

Moje-pitraszenie
Batony z płatków śniadaniowych 195

przygotuj produkty, zostaw na talerzu w lodówce lub na blacie obok ekspresu do kawy. Rada numer trzy - czasem wybieraj nieoczywiste rozwiązania. Jakie ? Na przykład śniadaniowe muffiny pełnoziarniste z bakaliami, ciastka owsiane ze zdrowymi ziarnami oraz batony śniadaniowe. Te śniadaniowe słodkości umilą Wam poranek, zjecie je w niedługim czasie ( do kawy ? ) lub zabierzecie na wynos. By zjeść w autobusie, pociągu

kolorowotorcikowo
Ciasto Filadelfia bez pieczenia + film 490

opakowania galaretki wiśniowej przepis Krakersy ścieramy na tarce o dużych oczkach do uzyskania średnio grubej konsystencji lub kruszymy w dłoniach ( tak aby żeby uzyskać fajną chrupkość spodu ). Do ciastek dodajemy krem czekoladowy i całość dokładnie ze sobą łączymy a następnie gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, delikatnie dociskając łyżką

Smakowite Dania
Drożdżowe kruche rogaliki świąteczne 175

równe części. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na średnice 30cm i dzielimy na 8 równych części. Po środku najszerszej części wykładamy łyżeczkę marmolady lub nutelli i zwijamy rogalik. Ciastka wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (bez termoobiegu) na około 13 minut (do zarumienienia ciasta). W czasie pieczenia rogalików wsypujemy 1/2 szklanki cukru pudru i wyciskamy 1/2 soku

ChilliJemy
Lazanki z kapusta i frankfurterkami 245

dzisiaj Słodki Czwartek i będzie, nie obawiajcie się. Najpierw muszę jednak nadrobić smakowite zaległości.  Dni mijają nie wiadomo kiedy, praca i dom pochłaniają mnie bez reszty.  Piekę ciastka w dużych ilościach (możecie wpaść na kawę i ciacho mego autorstwa do kawiarni Karowa 20 Cafe )  i przygotowuję się do kolejnych warsztatów.  Już jutro będę opowiadać młodzieży

Dzieje kuchennej Wiewióry