selera naciowego. Zupa 13:00 Zupa ziemniaczana z ciecierzycą. II Danie 16:00 Babciny obiadek. Schab, ziemniaki, surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka. Podwieczorek 17:30 Ciastka bananowe z owsianką, słonecznikiem, siemieniem lnianym i nasionami chia. Kolacja 19:00 Chleb z olejem lnianym, pomidorem i sałatą. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę
lady-och-mistrzyni.blogspot.comboki bo herbatników nam wystarczy. Śnieżki ubijamy mikserem z zimnym mlekiem na sztywno, następnie dodajemy cały ser i cukier, dalej ubijając wlewamy galaretki i żelatynę. Masę serową wylewamy na ciastka. Sernik odkładamy na 10 minut do lodówki aż masa troszkę stężeje. Następnie sernik wyciągamy i rozkładamy na wierzchu resztę herbatników. Ciasto chłodzony 2-3 godziny. Czekoladę łamiemy
Kulinarne Fantazje Mariolibatata, selera i buraka zaserwowane z własnej roboty sosem BBQ. Co polecam zamówić? Obecnie w menu dla roślinożerców mamy trzy kanapki, dwie zupy, makaron, pizze, koktajle, frytki, ciasto, ciastka, kawy… jest w czym wybierać. Jeśli jednak miałbym polecić jeden zestaw, to byłaby to zupa pomidorowa i panini z tofu. To te dwie pozycje skradły moje serce. Zupa jest
Blendmanspłaszczamy na okrąg. Układamy koło siebie w odległości około 2 cm. Wstawiamy do nagrzanego pieca na 25 minut, temperatura 170 do 180 stopni C. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor. Ciastka całkowicie studzimy na kratce. Życzę Smacznego
SMYKWKUCHNINastępnie kulki rozpłaszczam dłońmi na płaskie placki, u mnie dość cieniutkie. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170*C i piekę ok.13-15 minut, na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia. Gotowe ciastka odstawiam do wystudzenia i dopiero wówczas zdejmuję je z blaszki, zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie. Przechowuję w metalowej puszce, do kilku tygodni. Smacznego
Smaczne Zdrowekażdą musimy obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ja posypałam kwadraciki grubo po wierzchu. Pieczemy około 15 min w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem. Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek . Wiórki powinny upiec się na złoty kolor. Jest to bardzo zdrowy i pożywny deser na drugie śniadanie lub do popołudniowej kawki. Świetne również jako przekąska dla dzieci. Smacznego
Pysznosci Babci Basipozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna się lekko kleić do rąk. Ręce umyć i wilgotnymi formować kolety (lub tak jak ja formować je za pomocą foremki co ciastek :) - na foremkę o średnicy 8 cm wkładam 2 łyżki masy). Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez
CookYourselfNajlepszy karmel wegański jaki jadłam! I do tego tylko z 3 składników! Idealny do wszytskiego! Ciasta, ciastek, rogalików, lodów a nawet na chleb! Milion opcji z wykorzystaniem tego karmelu. Przyznam się bez bicia - ja wyjadam go łyżeczką ze słoika! Składniki: - 100g daktyli (najlepsze są te z Lidla :) - 1 łyżka masła orzechowego - 100ml mleka roślinnego/kokosowego/sojowego Daktyle zalać wrzątkiem
CookYourselfbrzoskwiniowe Dodatkowo: borówki amerykańskie 2 galaretki brzoskwiniowe Ciasteczka pokruszyć na mniejsze kawałki i zblendować (ale nie na pył!), wymieszać z rozpuszczonym masłem. Na spód tortownicy wyłożyć pokruszone ciastka i docisnąć dłonią tak aby równo się rozłożyły po całym dnie. Wstawić do lodówki, by masa ciasteczkowa stwardniała. 2 galaretki rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, ostudzić
Simply Foodcałą noc (u mnie zazwyczaj stoi około 12 h). Po tym czasie w blenderze zmielić (nie na pył) krakersy. Każdy kotlecik delikatnie strzepać z nadmiaru marynaty, dokładnie obtoczyć w ciastkach i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia oraz spryskanej olejem. Wszystkie kawałki przed pieczeniem należy dodatkowo skropić olejem, a blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 25 minut
Di gotujepodstawowy na ciasto kruche bezglutenowe - ciasto, które zawsze się udaje. Jest proste do wykonania, elastyczne i plastyczne. Doskonale nadaje się do przygotowania słodkich tart, spodów do ciast czy kruchych ciastek. SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka Mąką z cukrem wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane
Kuchnia bezglutenowapracy. Jest dość czasochłonne, ale uwierzcie - naprawdę warto! Lekkie, przepyszne letnie ciasto, które koniecznie musicie spróbować. SKŁADNIKI: spód: 1/2 porcji ciasta kruchego z tego przepisu lub bezglutenowe ciastka typu petitki Warstwa malinowa: 600 g malin 3 galaretki malinowe 700 g wrzącej wody Warstwa śmietankowa: 500 ml śmietanki kremowej 30% - mocno schłodzonej 250 g serka mascarpone 2 czubate łyżki
Kuchnia bezglutenowaśniadanie ;-) Warto spróbować póki jeszcze na straganach są śliwki. Polecam. SKŁADNIKI (na 2 porcje) ok. 400 g śliwek 300 g jogurtu greckiego 3-4 biszkopty bezglutenowe, lub dowolne ciastka bg ( u mnie Savoiardi Nutrifree ) cukier brzozowy lub miód (do smaku) przyprawy: cynamon, kardamon, imbir gorzka czekolada Śliwki odpestkuj i zagotuj. Duś na małym ogniu aż wyparuje woda
Kuchnia bezglutenowaRewelacyjny, orzechowy sernik na spodzie z pełnoziarnistych, bezglutenowy ciastek z chrupiącą orzechową warstwą. Kremowy, delikatny i przepyszny. SKŁADNIKI: Spód: 190 g pokruszonych Multicereale Nutri Free 90 g rozpuszczonego masła Masa orzechowa: 260 g miodu 90 g roztopionego masła 10 g ciemnego brązowego cukru 2 jajka 200 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masa
Kuchnia bezglutenowa