ciastka - 17601 przepisów (strona:607/1174)

Dyniowe ciasteczka jaglane - bezglutenowe, wegańskie :) 172

Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki. Odstaw na 10 minut.  Po tym czasie blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i formuj dłońmi średniej wielkości ciastka. Mi wyszło 7-8 sztuk.  Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 40 minut. Pozostaw do ostygnięcia

Zdrowie na języku :P
Recenzja książki i KONKURS „Moje wypieki całkiem nowe przepisy” 164

umiarem :). Książka Doroty jest encyklopedią zawierającą ponad 100 przepisów na wypieki, ciasteczka i desery na wszystkie wyjątkowe okazje. Całość podzielona jest na kategorie: ciasta do kawy, ciasta drożdżowe, ciastka, czekolada, desery, serniki, tarty i ciasta kruche, torty i ciasta tortowe, ciasta bez pieczenia oraz z różnych stron świata. Patrząc na zdjęcia, już cieknie mi ślinka i mam ochotę przygotować

Be Fit Be Strong
Mini serniczki z makiem na kruchym cieście 258

zmielić, dodać do niego całe jajka, cukier, skórkę z cytryny startą na drobnych oczkach oraz sproszkowany budyń. Dokładnie zmiksować. Masą napełniać babeczki. Resztę ciasta rozwałkować, foremką do ciasteczek wycinać ciastka w kształcie gwiazdek. Układać na wierzchu każdej babeczki. Piec około 40 -50 minut w temp. 170st. Ostudzić.  Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Bezglutenowe świąteczne ciastka migdalowo-cynamonowe 185

cytryny. Dobrze wymieszać do uzyskania gęstego ciasta. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je, w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po uformowaniu wszystkich ciastek mokrą dłonią delikatnie je rozpłaszczyć.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 20-25 minut. Studzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego

CookYourself
Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies 256

jajko i chleb i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Rozwałkuj pierwszą część na placek o grubości ok. 3 mm, wytnij kółka np. szklanką lub wycinarką do ciastek i delikatnie rozciągnij je palcami. Następnie wyłóż po małej łyżeczce nadzienia na środku każdego kółka, złóż je na pół i zaciśnij brzegi palcami, a później np. widelcem. Umieść

karmelowy
Masło migdałowe i kilka pomysłów na domowe smakołyki idealne na prezent 154

TRUFLE DAKTYLOWE Z MIGDAŁAMI I KAROBEM 3. ORZECHOWO-DAKTYLOWE BROWNIE BEZ PIECZENIA, Z KARDAMONEM I POMARAŃCZĄ 4. KREM Z ORZECHÓW, CZEKOLADY I DAKTYLI AKA DOMOWA NUTELLA 1. KRUCHE CIASTKA Z FIGAMI 2. BATONIKI MUSLI Z ORZECHAMI, DAKTYLAMI I MASŁEM ORZECHOWYM 3. CYNAMONOWE TRUFLE JABŁKOWE Z MIGDAŁAMI 4. BATONIKI OWSIANE Z ŻURAWINĄ I PISTACJAMI The post Masło migdałowe i kilka

Cooking for Emily
Pierniczki last minute 225

termoobiegu, blachę wykładamy papierem do pieczenia i w niedużych odstępach układamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut. Tuż po upieczeniu pierniczki będą miękkie, a po chwili zaczną przyjemnie chrupać. Kiedy ciastka całkiem ostygną można zabrać się za lukrowanie. Przygotowany lukier przekładamy do rękawa cukierniczek i dekorujemy nim pierniczki wedle uznania i fantazji

Spektrum Smaku
Jadalne prezenty: Biscotti bez cukru 181

kromki o grubości ok. 1,5 cm. Ułóż je płasko na blasze i piecz w temperaturze 140 stopni C przez ok. 10 min. z każdej strony. Ja piekłam ciastka w dwóch partiach.  Upieczone ciasta wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Biscotti przechowuj w szczelnej puszce lub słoiku.  * Na podstawie tego przepisu z moimi zmianami

Chilli Czosnek i Oliwa
Razowe ciasteczka orkiszowe z cynamonem i kardamonem (bez cukru) 177

Święta coraz bliżej, więc przedstawiam kolejną propozycję ciasteczek z przyprawami korzennymi. Tym razem cynamon i kardamon. Wykorzystałam niedawno upolowane stemple do ciastek i powstały dwie blachy ciasteczek :) Tym razem orkiszowe razowe, słodzone ksylitolem i erytrolem. Razowe ciasteczka orkiszowe z cynamonem i kardamonem 50 g masła, w temperaturze pokojowej 50 g oleju kokosowego 70 g erytrolu 40 g ksylitolu

FitKot
Piernikowe aniołki 152

proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dokładamy jajko. Mieszamy. Dolewamy miód. Najpierw mieszamy łyżką. Później zagniatamy elastyczne ciasto. Schładzamy w lodówce. Odrywamy po kawałku ciasta i cienko wałkujemy. Wykrawamy foremkami ciastka. Pieczemy w 175 stopniach C przez ok. 7-8 minut. Sposób przygotowania aniołków: Kieliszkiem wycinamy kółka. To będą główki aniołków. Wykrawamy kształt choinek- to będzie tułów.  Wykrawamy serduszka

Pobite gary Barbary
Choinki z pierników 147

Ciasto schłodzić w lodówce przez noc. Następnie masę podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 3 milimetrów. Foremkami wykrawać różnej wielkości gwiazdki, serduszka, kwiatki. Ciastka pieczemy przez 9 minut w temperaturze 200 stopni. Studzić na kratce. Lukier królewski: 3 białka szczypta soli 3 ½   szklanki cukru pudru 2 łyżeczki zapachu waniliowego Cukier przesiać. Białka

kulinarnyswiatdomi
Pierniczki z kremówką 189

piernika, sodą, szczyptą soli i skórką pomarańczową. Dolewamy powoli masę maślano - miodową i zagniatamy elastyczne i błyszczące ciasto. Wałkujemy je na grubość od 0,5 - 1 cm i wykrawamy ciastka. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy i umieszczamy w puszce

My simple kitchen
Piernikowe markizy z anyżkiem i powidłami 143

pergaminem, pieczemy około 15 minut w temp 180*c. Po upieczeniu studzimy.  Połowę zimnych ciasteczek  lukrujemy, gdy lukier dobrze zastygnie dekorujemy dowolnie złotym pisakiem żelowym. Drugą połowę ciastek smarujemy powidłami, dociskamy partią z lukrem, odstawiamy w chłodne miejsce na jakiś czas aby pisak dobrze zastygł na ciasteczkach. Wesołych Świąt

Wanilia i Kardamon
DIY: Ozdoby z suchej porcelany (nie tylko na Święta) 145

można zrobić ciekawe wzroki lekko nakłuwając element :) można widelcem, czubkiem noża, szpilką, czymkolwiek i nie muszą to być kropki, mogą kreseczki;)). Można też do tego celu wykorzystać stemple do ciastek lub wałek z grawerowanym wzorkiem! Takie ozdoby z tłoczeniem nie potrzebują już żadnej dodatkowej dekoracji, ale można je pomalować, np. zwykłymi farbkami (klej i brokat powodują, że wzór jest

Kolorowy Przepisownik
Bożonarodzeniowy sernik pomarańczowo czekoladowy 183

dużą dozą czekolady. Masę serową pieczemy w kąpieli wodnej dzięki czemu sernik jest bardzo równy. Całość zwieńczona iście świąteczną dekoracją. Zatem zapraszam:) Składniki :  Na spód:  180 g ciastek typu Oreo 50 g masła roztopionego Na masę serową jasną :  500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 150 ml śmietany kremówki 36% 3 duże jajka

vaniliowoczekoladowa