ciastka - 17101 przepisów (strona:580/1141)

Pierniczki last minute 218

termoobiegu, blachę wykładamy papierem do pieczenia i w niedużych odstępach układamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut. Tuż po upieczeniu pierniczki będą miękkie, a po chwili zaczną przyjemnie chrupać. Kiedy ciastka całkiem ostygną można zabrać się za lukrowanie. Przygotowany lukier przekładamy do rękawa cukierniczek i dekorujemy nim pierniczki wedle uznania i fantazji

Spektrum Smaku
Jadalne prezenty: Biscotti bez cukru 173

kromki o grubości ok. 1,5 cm. Ułóż je płasko na blasze i piecz w temperaturze 140 stopni C przez ok. 10 min. z każdej strony. Ja piekłam ciastka w dwóch partiach.  Upieczone ciasta wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Biscotti przechowuj w szczelnej puszce lub słoiku.  * Na podstawie tego przepisu z moimi zmianami

Chilli Czosnek i Oliwa
Razowe ciasteczka orkiszowe z cynamonem i kardamonem (bez cukru) 170

Święta coraz bliżej, więc przedstawiam kolejną propozycję ciasteczek z przyprawami korzennymi. Tym razem cynamon i kardamon. Wykorzystałam niedawno upolowane stemple do ciastek i powstały dwie blachy ciasteczek :) Tym razem orkiszowe razowe, słodzone ksylitolem i erytrolem. Razowe ciasteczka orkiszowe z cynamonem i kardamonem 50 g masła, w temperaturze pokojowej 50 g oleju kokosowego 70 g erytrolu 40 g ksylitolu

FitKot
Piernikowe aniołki 147

proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dokładamy jajko. Mieszamy. Dolewamy miód. Najpierw mieszamy łyżką. Później zagniatamy elastyczne ciasto. Schładzamy w lodówce. Odrywamy po kawałku ciasta i cienko wałkujemy. Wykrawamy foremkami ciastka. Pieczemy w 175 stopniach C przez ok. 7-8 minut. Sposób przygotowania aniołków: Kieliszkiem wycinamy kółka. To będą główki aniołków. Wykrawamy kształt choinek- to będzie tułów.  Wykrawamy serduszka

Pobite gary Barbary
Choinki z pierników 140

Ciasto schłodzić w lodówce przez noc. Następnie masę podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 3 milimetrów. Foremkami wykrawać różnej wielkości gwiazdki, serduszka, kwiatki. Ciastka pieczemy przez 9 minut w temperaturze 200 stopni. Studzić na kratce. Lukier królewski: 3 białka szczypta soli 3 ½   szklanki cukru pudru 2 łyżeczki zapachu waniliowego Cukier przesiać. Białka

kulinarnyswiatdomi
Pierniczki z kremówką 187

piernika, sodą, szczyptą soli i skórką pomarańczową. Dolewamy powoli masę maślano - miodową i zagniatamy elastyczne i błyszczące ciasto. Wałkujemy je na grubość od 0,5 - 1 cm i wykrawamy ciastka. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy i umieszczamy w puszce

My simple kitchen
Piernikowe markizy z anyżkiem i powidłami 137

pergaminem, pieczemy około 15 minut w temp 180*c. Po upieczeniu studzimy.  Połowę zimnych ciasteczek  lukrujemy, gdy lukier dobrze zastygnie dekorujemy dowolnie złotym pisakiem żelowym. Drugą połowę ciastek smarujemy powidłami, dociskamy partią z lukrem, odstawiamy w chłodne miejsce na jakiś czas aby pisak dobrze zastygł na ciasteczkach. Wesołych Świąt

Wanilia i Kardamon
DIY: Ozdoby z suchej porcelany (nie tylko na Święta) 140

można zrobić ciekawe wzroki lekko nakłuwając element :) można widelcem, czubkiem noża, szpilką, czymkolwiek i nie muszą to być kropki, mogą kreseczki;)). Można też do tego celu wykorzystać stemple do ciastek lub wałek z grawerowanym wzorkiem! Takie ozdoby z tłoczeniem nie potrzebują już żadnej dodatkowej dekoracji, ale można je pomalować, np. zwykłymi farbkami (klej i brokat powodują, że wzór jest

Kolorowy Przepisownik
Bożonarodzeniowy sernik pomarańczowo czekoladowy 179

dużą dozą czekolady. Masę serową pieczemy w kąpieli wodnej dzięki czemu sernik jest bardzo równy. Całość zwieńczona iście świąteczną dekoracją. Zatem zapraszam:) Składniki :  Na spód:  180 g ciastek typu Oreo 50 g masła roztopionego Na masę serową jasną :  500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 150 ml śmietany kremówki 36% 3 duże jajka

vaniliowoczekoladowa
Pierniczki świąteczne 172

Pieczenie ciastek rozpoczęte. Na pierwszy rzut poszły pierniczki. Przepis bardzo dobry, gdzieś tam odgrzebany ze starego  zeszytu. Po upieczeniu twarde, ale po włożeniu do szczelnego pudełeczka  już na drugi dzień  mięciutkie, pyszne , korzenne. Można dekorować lukrem i powiesić na choinkę lub zostawić bez dekoracji i zajadać. SKŁADNIKI 1/2 kg mąki  tortowej typ 450 4 duże

W kuchennym oknie Ewy
Pierniczki Na Musie Jabłkowym 114

zawsze nam smakują i zajadamy je z wielkim smakiem, a w Święta Bożego Narodzenia nabierają tej swojej "magi" i wtedy smakują już nieziemsko ;) Składniki na 2 blaszki ciastek 1 starte jabłko na mus 50 gr masła 3 łyżki miodu 250-300 gr mąki pszennej 3 łyżki soku z cytryny 40 gr budyniu w proszku czekoladowego bez cukru ( zamiast budyniu

Gotowanie...to proste !
Korzenny wegański sernik z chałwą 205

łyżki gęstego mleka kokosowego z puszki (50-60 g) czubata łyżka oleju kokosowego (około 40 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g) 2 łyżki cynamonu 100-120 g korzennych ciastek ( tu znajdziecie przepis ) Przygotowanie: Pokrusz tofu, doddaj sok z cytryny, banana, cukier, mleko kokosowe, chałwę, mąkę ziemniacaną i cynamon. Zblenduj dokładnie wszystko na gładką masę. Ciasteczka zblenduj na piasek

greenscarf
Lukrowane bałwanki cynamonowe 137

Zima to zdecydowanie czas ciastek i ciasteczek pachnących cynamonem. Nasze zimowe ciasteczka mają kształt bałwanków, są udekorowane lukrem królewskim i masą cukrową. Ich przygotowanie nie jest trudne, jednak uprzedzam - bałaganu będzie sporo, ale zabawy jeszcze więcej! Składniki: 480 g mąki 320 g masła 160 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: lukier królewski z tego przepisu

Kulinarne Inspiracje
Bezglutenowe ciastka korzenne 165

Kruche i delikatne ciastka o korzennym aromacie. Proste do przygotowania i bardzo, bardzo smaczne! SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka 2 łyżeczki przypraw korzennych  Mąką z cukrem, przyprawą korzenną, wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj jajka i całe ciasto dokładnie wyrób

Kuchnia bezglutenowa
Ciasteczka pomarańczowe 123

się wszystko równomiernie połączyło. Ciasto jest dosyć gęste i klejące. Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto i umąconymi dłońmi z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, specjalnymi „pieczątkami” formujemy ciastka naciskając na środku kulki i układamy je na wyłożonej papierem formie w małych odstępach, gdyż ciasteczka lekko urosną w górę. Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania