ciastka - 17101 przepisów (strona:581/1141)

Świąteczna kawa waniliowo- czekoladowa z konfiturą malinową 162

laski wanilii 1/2 łyżeczki pasty tahini Sos czekoladowy: 50 gram czekolady deserowej 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Dodatkowo do kawy: 2-3 łyżki konfitury malinowej 2-3 czekoladowe ciastka piernikowe Mleko podgrzewam z kawą zbożową. Z laski wanilii zeskrobuję ziarenka i dodaję do napoju razem z całą laską. Dodaję również kakao, czekoladę, przyprawę korzenną, pastę taini oraz miód

Mango Papaja
Jesienny sernik dyniowy 170

dyni .   Jesienny sernik dyniowy Danie Desery Kuchnia Amerykańska Porcje 12 porcji Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 60 minut Czas oczekiwania 4 godziny Składniki Spód 350 g ciastek Oreo (lub Neo) 70 g masła Masa serowa 1 kg twarogu na sernik 250 g serka mascarpone 350 g puree z dyni 200 g cukru 3 szt. jajek

Wypieki i Rumieńce
TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI 163

Blat biszkoptowy nasączyć ponczem, posmarować musem czekoladowym. Na kremie położyć wiśnie, przykryć kolejnym krążkiem, na który kładziemy konfiturę. Ostatni krążek posmarować ponownie musem, razem z brzegami tortu, które okładamy ciastkami. Wierzch tortu smarujemy polewą ( czekoladę + masło ). Udekorować resztką wiśni, pokruszonym herbatnikiem i tic-takami. Wstawić do lodówki.  SMACZNEGO

pieprzny smaczek
Świąteczne ciasteczka kakaowe 188

cukru pudru, 1 duże jajko, 600 g mąki, 3 duże łyżki kakao, 1 łyżeczka sody, ponadto: mąka do podsypania, białka, cukier puder, sok z cytryny, perełki dekoracyjne. Przygotowanie: Ciastka: Suche składniki: mąkę mieszamy z sodą i kakao. W rondelku rozpuszczamy masło, studzimy. Masło przelewamy do dużej miski, dodajemy cukier puder, jajko i miksujemy.  Powoli dodajemy suche składników

Moniki Smakołyki
CIASTECZKA OWSIANE Z SOLONYMI ORZESZKAMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ 151

ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na wyłożonej papierem blasze, lekko spłaszczając. Piec 15-16 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu pozostawić ciastka na blasze do wystudzenia

Kuchnia w opałach
CIASTECZKA OWSIANE Z SOLONYMI ORZESZKAMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ 151

ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na wyłożonej papierem blasze, lekko spłaszczając. Piec 15-16 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu pozostawić ciastka na blasze do wystudzenia

Kuchnia w opałach
Świąteczne gwiazdki cynamonowe 342

oprószyć cukrem i rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm. Z placka wycisnąć foremką gwiazdki i łożyć je na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Gwiazdeczki pokryć pozostałym lukrem i dostawić ciastka na 12 h do wysuszenia  w temperaturze pokojowej (najlepiej na całą noc). Nagrzać piekarnik na 160 C i piec gwiazdki ok 6-8 minut. Smacznego

Niezły Młynek
Kasza jaglana Beata Pawlikowska - recenzja 150

czekoladowy sos ze śliwkami, choc dyniowa pasta z parpyczką chili też zapowiada się ciekawie. Książkę kończą rozdziały dla łasuchów: ciasta i ciasteczka oraz desery. Mi spodobały się bardzo orzechowe ciastka z czekoladą i deser gruszkowo-orzechowy z amarantusem. W ostatnim rozdziale znajdziemy kilka przepisów na pyszne chleby np z migdałami i sezamem. Szczerze polecam wszystkim miłośnikom kaszy jaglanej, tyle

Cynamonowe szczęście
Wegańskie korzenne ciasteczka 258

kształty. Ja sobie wymyśliłam takie z dziurką, ale Nina koniecznie chciała ludziki, żeby móc dekorować, więc z powstały w sumie 3 kształty. Piecz 10-15 (w zależności od wielkości ciastek) minut w temp. 180 C ps. Ciacha są na tyle twarde tj. trzymają się kupy, że śmiało można je wykorzystać jako dekoracja choinki zamiast pierników. Artykuł Wegańskie korzenne ciasteczka

greenscarf
Bezglutenowe ciastka świąteczne z musli i chia 172

łyżeczki soli 2 roztrzepane jajka Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka lekko spłaszcz łyżką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 12-14  minut. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Kruche ciasteczka na Święta 181

podzielić je na mniejsze porcje i po uformowaniu kuli wałkować. Im cieńsze ciasto tym lepsze. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 6 minut (jednak wszystko zależy od grubości ciastek). Wyciągać od razu kiedy widać, że lekko brązowieją. Można je łatwo przypalić! Po wyciągnięciu zostawić przez 2-3 minuty na blasze, by doszły i kontynuować z kolejną partią. Można

Karola gotuje
Góralskie sylwestrowo - noworoczne smaki! 128

Tradycyjnie, pysznie, rozpływa się w ustach. Na słodko Sylwestrowa szarlotka. Dużo jabłek, dużo cynamonu - uwielbiam! Kokosowiec pani Ani nasączony jakimś alkoholem (bo do każdego obiadu był podwieczorek w postaci ciastka!). Kocham domowe ciasta.... Powiem szczerze, że skradły moje serce zupełnie tak jak ciasta mojej babci :) Serniczek pani Ani... To jedno z moich ulubionych ciast! Regionalne przysmaki Oscypek...  Bundz

Karola gotuje
Pierniczki orkiszowe z ksylitolem 163

Pierwsze pierniczki gotowe! Pierniki to moje ulubione ciastka, ale muszą być bardzo aromatyczne. Te pierniczki właściwie można przygotować na ostatnią chwilę, ponieważ są miękkie już po upieczeniu :) Podaję przepis w wersji bez cukru, ale oczywiście ksylitol można zamienić na cukier w tej samej proporcji. Z przeoczenia nie rozpuściłam ksylitolu i prawdopodobnie dlatego na ciasteczkach pojawiły dziurki, jeśli go rozpuścicie

Ze smakiem i z pasją
Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem 204

Dawniej w Polsce na wigilijnych stołach królował jesiotr z rakami, zupa migdałowa czy gotowana rzepa, a na deser podawano tłuczeńce, czyli korzenne ciastka z czerstwego chleba. Jedną z tradycyjnych, ale zapomnianych, świątecznych potraw jest także kasza z suszonymi śliwkami polana miodem. To pyszne i zdrowe danie, które zachwyci smakiem. Oto przepis na kaszę jaglaną z suszonymi śliwkami i miodowo

My Chcemy Jeść
Muffinki żurawinowo-pomarańczowe. 164

również kwestii kulinarnych, bo (wspólne) jedzenie jest nieodłączną częścią jakiegokolwiek świętowania. Czy moje dzisiejsze babeczki mieszczą się w kręgu świątecznych skojarzeń? Muffinki jako takie wydają mi się zwykłymi codziennymi ciastkami, ale w wydaniu żurawinowo-pomarańczowym śmiało mogą pretendować do miejsca na bożonarodzeniowym stole. U mnie je znajdą :) Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania