ciastka - 17601 przepisów (strona:571/1174)

Szybki makowiec na cieście francuskim – choinka 127

wygląda też zacnie na świątecznym stole. To co, robicie w tym roku? I bez żadnych wymówek. A resztę ciasta pozostałego z wykrawania choinki, z pewnością wykorzystacie na zwykłe ciastka posypane choćby cukrem lub np. rogaliki z resztą masy makowej. Przepis należy do cyklu Przepisy Świąteczne last minute – dla wszystkich zabieganych {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl

Mieszam w Garnku
Tiramisu truskawkowe 146

podłużnych biszkoptów i układamy obok siebie-najlepiej w jakimś pojemniku. Na truskawkowe biszkopty nakładamy połowę masy serowej, wyrównujemy. Na masę układamy obok siebie kolejne namoczone w galaretce biszkopty. Na ciastka nakładamy resztę kremu, wyrównujemy i posypujemy kakao. Wstawiamy deser do lodówki na całą noc. Przepis na 6 porcji

słodkie i nie tylko historie kulinarne
KARTOFELKI 136

NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Święta, święta i po świętach pozostało sporo ciasta, na szczęście jest na to rada :) Kartofelki czy też bajaderki bazują właśnie   na cieście, herbatnikach czy ciastkach. Po pokruszeniu ciasta i dodania do niego paru składników w prosty sposób możemy wyczarować pyszną i szybką w wykonaniu słodka przekąskę idealną do kawy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

Słodkie zapomnienie
CIASTECZKA LIMONKOWO-MAŚLANE STEMPELKI 142

wykrawamy koło , które przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dopiero na blaszce robimy stempelki( warto za każdym razem stempelki oprószyć mąką wtedy nie będą się przyklejać do ciasta) ciastka pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Źródło: http://www.bistromama.pl/2014/06/ciastka-cytrynowo-maslane-idealne-do.html

Słodkie zapomnienie
KRUCHE CIASTECZKA CYNAMONOWE 154

woreczka i schładzamy w lodówce   przez 30 minut po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość 4mm, na stolnicy podsypanej delikatnie mąką, następnie wykrywamy np. serduszka, gwiazdki itp. i układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, studzimy na kratce w oryginale   gotowe ciasteczka są zanurzone do połowy

Słodkie zapomnienie
CIASTECZKA FIT IDEALNE 157

wszystkie pozostałe składniki czyli masło orzechowe, płatki owsiane, żurawinę, kokos, pestki dyni   i słonecznika oraz szczyptę cynamonu, całość dokładnie mieszamy i formujemy formujemy kulki   które, delikatnie spłaszczamy ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15-20 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180C gotowe studzimy na kratce. Źródło: FB Fit Mamuśki

Słodkie zapomnienie
PEŁNOZIARNISTE CIASTECZKA Z AMARANTUSEM 165

połączenia składników za pomocą np. łyżki do lodów   lub zwykłej łyżki nabieramy masę , formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładamy na blaszkę ,  zostawiamy odstęp między nimi ciastka pieczemy   na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 15 minut gotowe można przełożyć powidłami lub innym kremem ale bez dodatku również są pyszne :) Źródło: http://blog.vegabutik.pl/pelnoziarniste-ciasteczka-z-amarantusem-i-czekolada/

Słodkie zapomnienie
Ciasteczka owsiane makowo - sezamowe 186

proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki, wszystko razem zmiksować. Na nasmarowaną tłuszczem blachę nakładać łyżeczką porcje ciasta, spłaszczając je ręką i formując ciasteczka.   Przygotowane ciastka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury  180 °C przez około 8 minut. Gotowe ciasteczka wyjąc z piekarnika i wystudzić

Kuchenne aromaty
Keks bakaliowy. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia! ;) 138

Keksówkę mam o wymiarach: 11×30 cm (w najszerszym punkcie). Przed wyjęciem ciasta sprawdzam je patyczkiem czy jest już suche i gotowe. Polewam lukrem, dekoruję. Smacznego Przepis: „Ciastka, ciasteczka, ciasta”, Jan Czernikowski, 2014. Książka to jeden ze świątecznych prezentów, u mnie monotonnie (ale zawsze ciekawie) w tematyce kulinarnej

Zasmakuj Kuchni
Kruche ciasteczka z bezą 225

Wszędzie pierniczkowy szał! Ja też już ich upiekłam tym roku sporą ilość, ale dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na boskie kruche ciasteczka! Od wielu

Kulinarne przygody Gatity
Korzenne kuleczki w mlecznej czekoladzie 152

Nyskie około 70 g masła cukier cynamonowy do obtoczenia polewa i dekoracja mleczna Helio Przygotowanie: Do misy blendera z nożami przekładamy 2 opakowania herbatników korzennych z polewą kakaową. Rozdrabniamy ciastka i przesypujemy do miski. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy łyżką. Z masy w dłoniach formujemy kulki. Każdą delikatnie obtaczamy w cynamonowym cukrze. Tak przygotowane korzenne kuleczki wkładamy do lodówki

Słodkie okruszki
Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu 156

łatwo się je przygotowuje. Owszem, trzeba je dwa razy piec (to istota tych włoskich specjałów), ale dzięki temu ciasteczka są trwałe i rewelacyjnie nadają się jako upominek. Do ciastek dodałam moje ulubione korzenne przyprawy - cynamon, imbir oraz goździki. Gdy je piekłam, w całym domu rozniósł się cudowny zapach piernika. Ciasteczka polałam lukrem, do przygotowania którego wykorzystałam nowy w mojej

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik migdałowy. 163

likieru amaretto 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Wierzch sernika: 1/2 łyżki kawy espresso 2 łyżki śmietany (22%) 1 łyżka amaretto 2 łyżki kakao Przygotowanie spodu sernika: Masło roztopić w rondelku. Ciastka, migdały, kakao i roztopione masło umieścić w malakserze, rozdrobnić na mąkę.   Masę przełożyć do tortownicy i mocno ugnieść za pomocą łyżki. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Codziennik Kuchenny
Mini-serniczki z masą kajmakową 207

święta, alternatywą dla sernika pieczonego w dużej blaszce - są mini serniczki. Mała forma i niezwykły smak, na pewno przypadną do gustu naszym gościom. Spód mini-serniczków: 100 g ciastek Petit Beurre 5-6 łyżek roztopionego masła 20 g wiórków kokosowych Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 250 g serka ricotta 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy (proszek) 1 cukier

Świat Ciasta
Sernik piernikowy z suszonymi śliwkami 207

śmietany kremówki 30% 1 szklanka drobnego cukru 4 duże jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki rumu lub kilka kropel aromatu rumowego 1 łyżeczka cynamonu 200 g ciastek pełnoziarnistych w gorzkiej czekoladzie 3 łyżeczki kawy zbożowej (u mnie Inka z magnezem) 1 łyżeczka przyprawy do piernika 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 100 g suszonych śliwek kalifornijskich Ciasteczka

Poezja smaku