Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nam między innymi z rodzinnym przystrajaniem zielonych gałązek świątecznego drzewka. Zwyczaj ten znany był już w XVI wieku. Początkowo choinki przyozdabiało się papierowymi ozdobami, małymi jabłuszkami, orzechami, piernikami lub cukierkami. Bombki, które obecnie są najpopularniejszymi ozdobami choinkowymi, zawdzięczamy Hansowi Greinerowi. Piękne szklane wydmuszki powstały, ponieważ jadalne dekoracje były zbyt drogie i nie każdy(...)wkładamy do piekarnika i pieczemy 12 minut. W tym czasie segregujemy landrynki wg kolorów. Każdy kolor osobno kruszymy w malakserze lub tłuczkiem do mięsa na niezbyt drobne kawałki.Wyjmujemy ciastka z piekarnika. Pokruszone cukierki układamy w wyciętych ażurach (jak na zdjęciu obok).Blaszkę z ciastkami wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 4-5 minut. Posiekane cukierki włożone
Smakowity Blog Kulinarnypyszne, kruche, waniliowe ciasteczka z dekoracją wykonaną z lukru królewskiego. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. W późniejszym terminie, najlepiej przechowywać je w metalowej puszce, gdzie fajnie kruszeją. Składniki na ciastka: 250 g mąki 2 żółtka 125 g schłodzonego masła 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1/3 łyżeczki esencji waniliowej lub ziarenka z 2 świeżych lasek wanilii Składniki(...)kolejno białe oczka, oraz pomarańczowe dzióbki i nóżki (fot.4) . Jeżeli zabraknie nam lukru, można dorobić kolejną porcję wg takich samych proporcji. I gotowe... Miłej zabawy i naturalnie Wesołych Świąt! :) Inspiracja wyglądu: internet drukuj przepis
Świat CiastaW tym roku staram się odnaleźć idealne ciasteczka, które nadadzą się na zastępstwo dla pierniczków, które w moim domu raz, że nie mają fanów, a dwa
Życie zamknięte w smakumyślę, że nie ma lepszego ciasta. Moja rodzina go wprost uwielbia. Często piekę serniki, ale za każdym razem staram się by były inne. Lubię zaskakiwać najbliższych nowymi smakami, dodatkami. Na święta postanowiłam przygotować sernik w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym, czekoladowym spodzie. Reakcja rodziny – uśmiechy i prośba, by ta wersja sernika pojawiała się o wiele częściej. Zachęcam(...)słodkości użytego sera; mój był dość kwaskowaty Przygotowanie Do misy blendera przekładamy herbatniki, rozdrabniamy je na "piasek". Masło roztapiamy w garnuszku, bądź w mikrofali. Od razu dodajemy do rozdrobnionych ciastek. Mieszamy. Kakaową masą wykładamy spód tortownicy (wcześniej wysmarowanej i oprószonej kaszą). Ugniatamy łyżeczką. Tortownicę z kruchym spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania sernika. Do większej miski wsypujemy
Słodkie okruszkiuważał w szkole na historii ten co nieco pewnie wie na ten temat. W każdym razie powinno być świętem radosnym. I tutaj właśnie dochodzimy do absurdu. Radosne z założenia święto każdego roku kończy się rozwaleniem w pył stolicy (i pewnie innych miast również). Nie rzadkie są widoki płonących samochodów, a wyrwane płyty chodnikowe są taką oczywistością, że nawet(...)pieprzu do smaku sok z 1 limonki dodatkowo: po 1 żółtku na każde ravioli 60 g masła garść świeżej posiekanej szałwii parmezan gałka muszkatołowa Wszystkie składniki potrzebne na ciastko zagniatamy ze sobą przez kilka minut aż będzie elastyczne. Formujemy kulkę, owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz i masełko szałwiowe, które przed samym
Marder&Marder Manufactureskładniki i aromaty lubiane przez domowników. Dziś zapraszam Was na wspaniały i bardzo delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie. Pierwszy raz go upiekłam na Święta, ale takie ciasto doskonale sprawdzi się również do codziennej kawy lub herbaty, spotkań z przyjaciółmi, odwiedzin u rodziny itp. Sernik nie jest trudny w wykonaniu. Spróbujcie. Delikatny(...)misy blendera z nożami wkładamy herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 łyżki ciemnego kakao, mieszamy. Masło roztapiamy w garnuszku i bezpośrednio po zdjęciu z palnika wlewamy do rozdrobnionych ciastek. Szybko mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na całe dno (natłuszczonej i obsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy. Masę ugniatamy lekko ręką. Tortownicę wkładamy do lodówki
Słodkie okruszkiNadszedł już prawie półmetek do świąt, więc trzeba rozpocząć produkcje ciasteczek. Uwielbiam czas tych wszystkich przygotowań, wprowadzają nas w urok świąt, zapach korzennych przypraw, cynamonu, goździków krąży po całym domu i zaprasza do niego od samego progu... W ciasteczkowej zabawie mogą brać udział wszyscy domownicy, ale i tak największą radość maja nasze(...)pieca.. :) Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 równe części, następnie posypujemy blat odrobiną mąki i rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy wzory foremkami, wierzch ciastek można posypać cynamonem lub cukrem pudrem, układamy ciasteczka na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C piec
Zainspiruj się kuchniąDziś ponoć jest święto chruścików, tak więc są i chruściki.Jakiś czas temu były chruściki z ciasta pierogowego..posmakowały nam..tak więc znów je zrobiłam -były także i pierogi..Taka porcja to troszkę za dużo jak na same chruściki, więc można zmniejszyć ..albo tak jak u mnie z połowy porcji były pierogi , a z reszty chruściki.Przepis na pierogi znaleziony(...)razy. Ciasteczka zaczną się rozwarstwiać. Za pomocą dwóch widelców (jednym przytrzymywać ciastko) rozchylać warstwy do uzyskania pożądanego kształtu. Gotowe wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i oprószyć cukrem pudrem. Ważne jest, aby temperatura oleju nie była za wysoka, gdyż ciastka za szybko się usmażą i nie zdążą się rozwarstwić. Z tego samego ciasta zrobiłam też tradycyjne
Moje domowe kucharzenieOrzeszki z kremem – pyszne nadziewane ciasteczka Kto zna, lubi lub chciałby na te Święta upiec domowe orzeszki ? Ja je uwielbiam i mam z nimi
Słodkie okruszkiniewielkie miasteczko położone na skraju Borów Niemodlińskich — krainy obfitującej w jeziora pełne karpi. Ryba, która kojarzy nam się głównie z obchodami Bożego Narodzenia, tutaj jadana jest nie tylko od Święta. Stawy hodowlane w tym regionie były już obecne od XIV wieku, a 400 lat później ich liczba sięgnęła 250. Zapotrzebowanie na rybę związane było z dużą liczbą(...)podkreślając śląską tożsamość. Wracając do czasów współczesnych: Pani Rozwita przywitała nas prawdziwie śląskim poczęstunkiem. Wpadliśmy tylko na kawę, a mogliśmy spróbować lokalnych łakoci: szpyrek — popularnych na Śląsku ciastek robionych ze słoniny, szpajzy z kakao oraz z cytryną — pianki z białek, przypominającej ciepłe lody, kulek mlekowych z mleka suszonego i makówek — wigilijnego deseru z maku
Food SquareDziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast na zimno. Ciasto cytrynowy puszek jest nie tylko pyszne, ale też proste w wykonaniu. Idealne na letnie
Słodkie okruszkiPiernik to symbol świąt Bożego Narodzenia i w ogóle całej zimy. Także walentynkowe serca podane w tej formie wyrażą miłość do ukochanej osoby w uroczy sposób. Agata oczywiście przygotowała jak co roku pierniki na choinkę, które najlepiej smakują zjadane po świętach, prosto z pachnącej choinki. Łakocie w zdrowszej wersji Obie z Agatą poszukujemy zdrowszej alternatywy dla słodkości. Agata(...)delikatnie mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość 4-5 mm, foremkami wykrawamy pierniczki, które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy pierniczki przez około 10 minut. Gorące ciastka wykładamy z piekarnika i studzimy na kratce. Można zwiększyć ilość przyprawy do piernika do 1,5 łyżki (12 g). Jeśli zrobimy cieńsze pierniczki, skróćmy czas pieczenia. Artykuł Świąteczne
KulinarneImpresje.plTo chyba moje najlepsze krokiety jakie mogę jeść i jeść.Połączenie sera i pieczarek to dla mnie najsmakowitsze połączenie.Zapraszam!. Ciasto: ******************** 4 szkl.mąki 2
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiŚwięta za pasem. Niedługo stoły będą uginały się jaj, mazurków, serników i bab. Gdy pierwszy raz usłyszałam o babce z majonezem przeżyłam szok. Ale jak to? Babka z majonezem? Jak to możliwe? Majonez do słodkiego cista? Jak to będzie w ogóle smakować? Okazało się, że babka jest miękka, puszysta a majonez niewyczuwalny. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie(...)składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez ok 40 minut. Po wystudzeniu kroimy babkę na plastry i wykrawaczką do ciastek wycinamy kształt królika. Przygotowujemy masę ciemną: Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej
Kuchnia w oparachbiałego maku , nadzieniem zbliżonym do tego, którym wypełnia się rogale marcińskie . Można więc z powodzeniem zamiast rogali na święto św. Marcina upiec właśnie takie ślimaczki. Ślimaczki makowe to również propozycja na święta Bożego Narodzenia, bo jak święta to musi być coś z makiem, bakaliami, cynamonem i ciastem drożdżowym ! Przepis jest bardzo prosty, ciasto pięknie rośnie(...)łyżkami cukru pudru. Mak odcedzić na gęstym sicie, pozostawić go na kilka minut, aby dokładnie ociekł, następnie przełożyć do miski, dodać namoczone rodzynki , orzechy , marcepan , skórkę pomarańczową, miód , pokruszone ciastka i pozostały cukier, wymieszać na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać, odstawić. Przygotowanie drożdżówek Do miski miksera przesiać mąkę , dodać sól i cukier , wymieszać. Drożdże (świeże
SprawdzonaKuchnia.pl