dobrze odczuwalny smak miodu, kształt po upieczeniu prawie się nie zmienia, ich powierzchnia wychodzi bardzo gładka, czyli nie widać żadnych pękniętych rysów. Pierniczki najlepiej przygotować 2-3 tygodnie do świąt, aby zdążyły zmięknąć i nabrać prawdziwego smaku pierniczków, bo czym dłużej leżakują, tym lepsze są :) Najlepsze pierniczki świąteczne - przepis: Z podanego przepisu wychodzi ok. 50-60 pierniczków(...)stopni . Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Odpoczęte ciasto, dzielimy na mniejsze porcje. Każdą wałkujemy * na podsypanej mąką stolnicy na blat o grubości 3-4 mm. Wycinamy ciastka za pomocą foremki do pierniczków i ostrożnie przekładamy na blaszkę z odstępami ok. 1-1,5 cm. Skrawki ponownie wyrabiamy, i robimy kolejną porcję ciastek. Górę ciastek
Kuchnia Łukasza"Wszystkiego najlepszego, Radości, szczęścia moc, Słoneczka wesołego, Snów pięknych co noc! Śpiewając, idź przez życie, Rozkwitaj jak ten kwiat Przy dobrym apetycie I w zdrowiu sto
W mojej kuchniSernik z wiaderka z truskawkową pianką, lekki i puszysty, rozpływa się w ustach. Przyznam, że nie jestem fanem masy serowej z wiaderka, która jest rzadsza i
Rusty ForkZ czym kojarzy się jesień? Z dynią, jabłkami i orzechami. Właśnie teraz smakują najlepiej i najchętniej piekę, smażę i gotuję dania z tymi składnikami. A orzechy
Mieszam w Garnkupingwinka - to zdecydowanie znak, że Święta tuż, tuż! Ciasteczka są pyszne. Mocno czekoladowe, miękkie, lekko ciągnące. Nie przechowają się jednak do Wigilii - najlepiej przygotować je tydzień przed Świętami. Teoretycznie powinny mieć śliczny, czerwony kolor - moje wyszły nieco bardziej buraczane... Niemniej, smakują bajecznie, a zapach wypełniający dom podczas pieczenia zdecydowanie przywołuje na myśl świąteczne piosenki... Przepis pochodzi(...)czasie podzielić ciasto na 24 równe części (około 30 g), z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach - ciastka rozleją się na boki. Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Przestudzić na blasze, następnie przełożyć na kratkę. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Listy świątecznych ciasteczek jeszcze nie zamknęłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzenieco prześmiewcze, odwrócenie sytuacji. I mimo że bohaterem jest mężczyzna, każda kobieta i każdy facet zrozumieją go doskonale. Bo kogo z nas nie wkurzają ogłupiające zakupy w hipermarketach przed świętami? Kto szanuje puste lale czyniące rzekomy atut ze swojej głupoty i zwracające uwagę wyłącznie zewnętrznością? Komu z nas nie cierpnie skóra, gdy widzimy cwaniactwo i nieróbstwo innych(...)piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Układać ciasteczka na blasze w dużych odstępach od siebie - 1 płaska łyżka na każde ciastko, następnie spłaszczyć łyżką. 5. Piec w temperaturze 160ºC przez około 12 - 15 minut, aż się zezłocą. Ciastka powinny się lekko rozpłynąć podczas pieczenia, a kiedy ich brzegi będą lekko brązowe, są gotowe. 6. Wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe wycinać
W mojej kuchnimoja zdrowa wersja rogali :) Składniki (na około 10 sztuk małych rogali): ciasto: 5g suchych drożdży 10g ksylitolu około 110g mąki orkiszowej 5g oleju kokosowego 60g letniego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZimowe babeczki waniliowe z ukrytą niespodzianką. Odrobinę pracochłonne, jednak wspaniałe. Składniki na serowe choinki: 450 g sera białego półtłustego/tłustego 2/3 szkl cukru
Malinowe Pocałunkipisałam, że rzadko robię ciasta warstwowe, a tu w ciągu tygodnia podaję przepis na trzecie ciasto z kilku warstw ;) Ach te kobiety... Na spód ciasta wykorzystałam pierniczki pieczone przed Świętami (przezornie ich nie zdobiłam, by móc je wykorzystać później). Galaretek, żelatyny czy agaru używam często w trosce o stawy. Usłyszałam niedawno na fascynującym wykładzie, że nogi człowieka(...)może być lejąca, ale też nie może stężeć na tyle, że da się z niej wykrawać różne kształty). Dno tortownicy wyłożyć piernikami. Wolne miejsca między piernikami wypełnić połamanymi ciastkami. Z budyniu i soku ugotować budyń wg zaleceń producenta z tą różnicą, że zamiast mleka w ilości 0,75 l dodajemy sok w ilości 0,9 l. Do gorącego budyniu
Weekendy w domu i ogrodzieWigilia coraz bliżej, należy się więc już na poważnie zabrać za układanie świątecznego menu. U mnie to wszelkiego rodzaju ciastka - cała reszta zostaje zapewniona. Niemniej, staram się wprowadzać świąteczną atmosferę już teraz - Wigilię spędzamy z rodzicami C., co oznacza typowo duński posiłek. Pyszny, ale jak różny od tego, co znam z rodzinnego domu! W związku z tym aktualnie raczę(...)bywa), ale smak wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. Od tamtej pory goszczą one na naszym wigilijnym stole co roku, nawet moja Mama nauczyła się je robić, i przed Świętami przygotowuje ich spore ilości i zamraża - później wystarczy je odgrzać w piekarniku. Ja, z tęsknoty za polskimi wigilijnymi smakami, też je przygotowuję. W tym roku wyszły mi całkiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzukacie może pomysłu na mięso z rosołu czy zupy? Ja z takiego mięsa najczęściej robię paszteciki, dla mnie idealne na codzienny obiad czy od święta do barszczyku. Nadają się także na zimno na piknik czy wycieczkę. To jest u mnie taki pewniak, który zawsze mam w zamrażalce i wiem, że moje dziecko z chęcią zje. Pychotka Składniki: Ciasto(...)zarumienienia ciasta. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Może Ci się przyda: zestaw świątecznych pieczątek do ciastek , silikonowe foremki do muffinek w różnych kształtach , forma na misiowe żelki , nieprzywierająca wielokrotnego użytku mata do pieczenia
Cukiernia Pychotkismaku- jest to, że zachowują bardzo długo świeżość*, po 2 tygodniach są tak samo miękkie jak po upieczeniu, serio! Dlatego też można upiec je 5-7 dni przed Świętami, kiedy to mamy ciut więcej luzu i spokojnie wyjąć już na świąteczny stół 😋 Już po jednym kęsie skradną Wasze serce, jestem pewna! Około 40 sztuk: * gorzka czekolada(...)nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec przez ok. 10-12 minut. Studzić na kratce. Smacznego! :) * aby zachowały swoją miękką strukturę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku na ciastka (moje leżakowały w metalowym pojemniku wyłożonym papierem do pieczenia). ** polecam robić niewielkie kulki, takie mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, bo ciasteczka rosną bardzo spore- stąd też należy zachować wskazaną odległość
Kraina Miodem PłynącaSą w sklepie słodycze, które bez problemu można upichcić w domu- a człowiek i tak kusi się i kupuje, bo kolorowe opakowanie, bo „w miarę tanie
Domowe ciastaozdobić i polukrować, ale po wyjęciu z piekarnika jedno głośnie orzekliśmy, że NIE!, naturalne są piękne!. Do 10 grudnia na hasło „APETYCZNA” 10% rabatu na wszystkie foremki do ciastek i pierników.Składniki na ciasto piernikowe:2 szklanki mąki żytniej, ja miałam typ 7202 szklanki mąki pszennej1 szklanka melasy, może być również miód lub złoty syrop2 jaja1 szklanka cukru kryształu(...)pieczemy ok 10-12 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika pierniczki stwardnieją i warto poczekać z jedzeniem dzień czy dwa, można je również szczelnie zamknąć i zostawić na święta
Apetyczna babeczkakojarzy się z świętami jak kuchnia pachnąca cynamonem, suszonymi owocami i bakaliami. U mnie w rodzinie istnieje pewien podział ról jeżeli chodzi o przygotowania do świąt od strony kulinarnej. Tradycją już jest że kwestia deseru to moja dola, więc z wielką chęcią rok w rok przygotowuję wraz z moją córką świąteczne wypieki. Za zwyczaj zaczynamy od trzech(...)śmietanki kremówki 30 % Dekoracja : Maczek o smaku Mango z serii Decorada Delecta cukrowe pastylki płatki śniegu złote perełki Wykonanie: 1. Masło roztapiamy w rondlu zostawiamy do przestudzenia. Ciastka mielimy w malakserze dodając cynamon. Masło łączymy z herbatnikami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę (28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć masę dokładnie dociskając . Szczelnie pokryć boki
vaniliowoczekoladowa