świętach czas na coś innego niż babki i serniki. Dlatego przybywam z nowym przepisem na jabłecznik. A raczej przekładaniec z jabłkami, bo to ciasto warstwowe. Bardzo lubimy jabłka w galaretce a teraz dodałam jeszcze do nich oryginalny smak ciasteczek amaretti i klasycznego murzynka. Wyszło nietuzinkowo, na pewno oryginalnie i bardzo smacznie. Spróbujcie, teraz amaretti można kupić w każdym spożywczaku(...)Ugotować na pozostałym mleku i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Ciasteczka pokruszyć i połowę wmieszać do masy. Masę rozsmarować na cieście. Wierzch popisać polewą i posypać pokruszonymi ciastkami. Przechowywać w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaaromatyczne. Nie są mocno słodkie, więc dodatek lukru wspaniale uzupełnia ich smak. Z racji, że są od razu miękkie po upieczeniu, nie trzeba ich piec na kilka tygodni przed świętami, jak niektóre inne tego rodzaju wyroby. Z podanego przepisu przygotowałam około 60 sztuk . Pierniczki dyniowe Składniki: CIASTO 300g mąki pszennej 200g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu(...)pieczenia - gotowe pierniczki piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni przez około 10 minut - dla pewności po upływie wskazanego czasu można sprawdzić stan upieczenia, przełamując jedno ciastko - upieczone pierniczki zdjąć delikatnie z blachy, ostudzić - ostudzone polukrować - przyrządzić lukier: cukier puder przesiać do miski, dodać sok z pomarańczy, wszystko dokładnie utrzeć grzbietem łyżki na gładki lukier - lukier powinien być
Smakołyki BerenikiCzym Szwajcarzy zajadają się w okresie Bożego Narodzenia? M. in. tymi oto smacznymi ciasteczkami o intensywnym czekoladowo-migdałowym smaku z korzenną nutą. Dziwię się, że tylko
Domowa Cookierenka Agicoś na przegryzkę: a to ciasteczka, a to muffinki. Tak, to właśnie muffinki (szczerze mówiąc, nie bardzo pamiętam jakie...) były pierwszym smakołykiem domowej roboty, którym poczęstowałam C. A później ciastka czekoladowe z miętą, które dopełniły dzieła: C. zakochał się jak ta lala . Systematycznie podsuwam mu pod nos przeróżne słodkości, i efekt jest taki, że ciągle nosi mnie na rękach(...)liofilizowanymi jagodami. Zostawić do zastygnięcia. Smacznego! Przygotowanie takich maleńkich cudeniek jest nieco czasochłonne, ale... Walentynki są przecież raz w roku. I tak, wiem: kochać należy nie tylko od święta . Ale właśnie od święta dobrze jest podarować coś wyjątkowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW tych ciasteczkach jest coś urzekającego. Mnie one totalnie zachwyciły. Smakiem przypominały mi coś, co dobrze znałam, jakieś takie wspomnienie dzieciństwa. Moja Mama jednak nie kojarzy
Smaki Na TalerzuPierniczki z dodatkiem kakao. Pierniczki, słodkie korzenne ciasteczka z dodatkiem miodu. Lubiane przez prawie wszystkich, dużych i małych. Mogą być dekorowane lukrem, czekoladą, różnymi małymi ozdobnymi
królestwo garówduszona wołowina podana z chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi, szpinakiem i tartą marchewką. Do tego dania podaje się rewelacyjny mus jabłkowo-chrzanowy i sos czosnkowy. Po tym oczywiście tort Sachera i ciastko duńskie - bajecznie dobre desery. Tak naprawdę autentyczny tort Sachera dostaniemy tylko w Hotelu Sacher w Wiedniu, w którym to pilnie strzeżona jest receptura tego deseru. Wszystkie inne tworzone(...)jedzenie w Wiedniu Jeśli komukolwiek będzie mało po sznyclu ma mnóstwo okazji aby zjeść coś na świeżym powietrzu. Wiedeń to miasto tętniące życiem kulinarnym. Podczas rozmaitych festynów i mniejszych świąt zamykane są uliczki, na których pełno jest jedzenia. A z racji tego, że Wiedeń jest miastem wielokulturowym dostaniemy tam dania i produkty kuchni austro-węgierskiej ale i z Dalekiego
Right Behind The KitchenŚwięta za pasem. Niedługo stoły będą uginały się jaj, mazurków, serników i bab. Gdy pierwszy raz usłyszałam o babce z majonezem przeżyłam szok. Ale jak to? Babka z majonezem? Jak to możliwe? Majonez do słodkiego cista? Jak to będzie w ogóle smakować? Okazało się, że babka jest miękka, puszysta a majonez niewyczuwalny. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie(...)składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez ok 40 minut. Po wystudzeniu kroimy babkę na plastry i wykrawaczką do ciastek wycinamy kształt królika. Przygotowujemy masę ciemną: Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę
Kuchnia w oparachUwielbiam serniki ! Z resztą moi domownicy też. Lubimy i te na zimno bez pieczenia i te pieczone. I z owocami i bez nich – po prosu wszystkie
Kulinarne przygody GatityJeśli tak jak ja lubicie mleko w proszku, to ciasto na pewno będzie Wam smakowało. "Górę lodową" pierwszy raz spotkałam w Święta u cioci, jednak wtedy jej nie spróbowałam. Moja babcia tak je zachwalała, że skoro mam przepis, to postanowiłam spróbować. Ciasto jest dość pracochłonne i do szybkich nie należy, ale warto poświecić mu czas, bo ma bardzo(...)proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia. Kroić w połowie biszkoptów, najlepiej dopiero po kilku godzinach, kiedy ciastka zmiękną. Dobrze się kroi nożem zamoczonym wcześniej w gorącej wodzie. Smacznego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepis na pyszne ciasto bez pieczenia pewnie zna większość z Was. W mojej rodzinie mistrzynią w jego przygotowywaniu jest mama - robi je dla nas co
babka w formieDzień dobry :) Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszne tradycyjne ciasteczka na piwie, tym razem z masą makową Helio idealna do świątecznych wypieków
Sama słodycz i szczypta chiliPepparkakor to pierniczki, które pochodzą ze Szwecji. U nas natomiast są ogólnodostępne w sieci sklepów IKEA, którymi to niejednokrotnie objadałam się bez umiaru. Jedne
Mango PapajaMacie tak, że przed Świętami brak Wam czasu na wszystko? Ja tak mam w tym roku, więc każde ułatwienie jest dla mnie na wagę złota Ten makowiec krążył po sieci od roku lub więcej. Jest bardzo efektowny i niezwykle prosty do zrobienia. Co potrzebujecie? Tylko zrobić wycieczkę do sklepu spożywczego po ciasto francuskie i masę makową. Wiadomo, możecie zrobić(...)wygląda też zacnie na świątecznym stole. To co, robicie w tym roku? I bez żadnych wymówek. A resztę ciasta pozostałego z wykrawania choinki, z pewnością wykorzystacie na zwykłe ciastka posypane choćby cukrem lub np. rogaliki z resztą masy makowej. Przepis należy do cyklu Przepisy Świąteczne last minute – dla wszystkich zabieganych {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl
Mieszam w Garnkuspacery i wypoczynek o powierzchni 96 ha. Z okazji święta można było zobaczyć też "airshow" Wieża ciśnień Pojazd dla zmęczonych ;) Dywany kwiatów rozsiane po całej wyspie Widok z Mostu Małgorzaty w kierunku Parlamentu Tego dnia spacerowaliśmy jeszcze pod drugiej stronie Dunaju, ale ze względu na święto były straszne tłumy i zdjęć brak. Krzesełka dla samotników ;) Następnego dnia(...)większości słodkich smakołyków, których próbowaliśmy. Tort Sachera zjedzony w okolicach Mostu Małgorzaty. Pyszny, czekoladowy, ale bardzo ciężki. Tort Esterházy Odwiedziliśmy również Cafe Central, wychwalaną przez wiele osób. Dobre ciastka, pyszna kawa i ładny wystrój, zdecydowanie warto wstąpić :). Szczegóły znajdziecie tutaj . Byliśmy też w Alexandra Bookcafé , chwilę po samym otwarciu, więc mogliśmy podziwiać wnętrza w całej okazałości. Tutaj zjadłam
Corner With Recipes