Mak jest bogatym źródłem białka, witamin (A, D, E, B3) oraz składników mineralnych - głównie wapnia, który stanowi podstawowy składnik mineralny kości i zębów oraz jest niezbędny
mojewypiekiinietylkoWalentynki w tym roku uczciliśmy winem, gorącą kolacją i szybkim tortem. Szybkim i prostym, a jednocześnie dzięki dekoracji bardzo, bardzo efektownym. Krem z serka mascarpone sprawdza
Karo in the KitchenMiód to słodki produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego. Jest on jedną z najcenniejszych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Jego właściwości
Ciastka - domowe słodkościbył sumalak. To tradycyjny płynny deser przypominający krem karmelowy – robi się go z cukru i zielonej kiełkującej trawy (takiej jak dla kota). To tradycyjne danie przygotowywane z okazji święta wiosny Nawruz. Nie żeby suszony nabiał, mleko z wielbłąda i surówka z surowego ziemniaka nie były dziwne, ale sumalak, to klasa sama w sobie. Lato to czas szaszłyków(...)Może być przygotowana w glinianym naczyniu z pokrywką a jeśli nie mamy takiego, to funkcje pokrywki pełnią liście kapusty. A na deser ? Na deser podaje się suszone owoce, ciastka typu baklava, biszkopt z kremem, orzechy, różne rodzaje chałwy i coś dla twardzieli, czyli kurut, czyli kuleczki z suszonego jogurtu. Uzbecka chałwa jest zupełnie inna niż turecka, bo wyrabia
Ugotowane pozamiataneminor-latin;} Nareszcie grudzień i choć u mnie śniegu jeszcze nie ma a i nawet słońce czasami zagląda w okna to cieszę się, że za 24 dni już Święta. Choć aż tak nie szaleję i choinki jeszcze nie ubieram. Powoli odpuszcza choroba i myślę, że do środy maksymalnie będę zdrowa. Kaszel suchy zabija. Ratowałam się syropem(...)już mi prezent podarował ! I to by było na tyle. W przyszłym tygodniu biorę udział w Grudniowym Wyzwaniu Blogerek - będziemy piekły ciasteczka na choinkę. Już się boję, bo moje ciastka to porażka zawsze jest. Mam nadzieję, że będzie przy tym dużo zabawy! Życzę Wam białego tygodnia
Magiczne Życie MartyCiastka drobne można przed wykrawaniem przewałkować wałkiem rowkowym. Drobne ciastka wykrawa się foremkami, kieliszkiem lub szklanką. Można też formować ciastka przez maszynkę do mięsa, używając specjalnego sitka. Wykrojone ciastka przenosi się łopatką lub szerokim nożem na blachy wyłożone papierem do pieczenia mające trzy brzegi, aby po upieczeniu łatwo można było ciastka zsunąć. Na blaszce ciastka(...)karotenu i witaminy E. Zawierają ponadto wapnia, fosforu, witaminy B, C, PP i błonnika. Warto je jeść po treningu, aby przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Zastosowanie : W okresie Świąt Bożonarodzeniowych używamy ich jako dodatek do kompotów, czy ciast. Będą one również świetnym i zdrowym dodatkiem do codziennych śniadań, takich jak płatki owsiane. Znalazły one swoje zastosowanie także
Ciastka - domowe słodkości