można jeszcze wyczarować z ciasta piernikowego oprócz pierniczków – torcik bakaliowy, pachnący świętami o smaku pomarańczy i cynamonu. Składniki: – 3 blaty z piernika staropolskiego o średnicy małej tortownicy, u mnie 18 cm i jedno piernikowe ciastko – choinka – drobne cukierki perełkowe Farsz bakaliowy – 200 g pokrojonych suszonych śliwek
To co kochampierwsza partia zrobionych ciasteczek została zjedzona przez domowników od razu tak zasmakowały. Nie żałuję, że zrobiłam te ciastka bo są naprawdę pyszne i warte polecenia do zrobienia ;) Pyszne maślano-cynamonowe ciasteczka ;) Ciasteczka tak rodzince zasmakowały, że upiekę je na święta z podwójnej porcji ;) A oto przepis na ciasteczka: Składniki: 180g masła 90g cukru pudru 230g mąki pszennej
Motylkowa Kuchniamakowo serowe są świetnym uzupełnieniem seromakowca. Gdy ten sobie spokojnie stygnie możemy już się delektować pysznymi ciastkami. Kto ma ochotę, może je przygotować bez seromakowca, zmniejszając oczywiście proporcje składników, np. o połowę. Ja jednak polecam taką kombinację na uroczystości, święta… i nie tylko. Robota, w zasadzie jedna, a przyjemności dużo więcej. Łasuchy pewnie mi przyklasną. Smacznego. Wydrukuj
mojewypiekiinietylkokremem na wierzchu. Obłędne, wręcz rozpływające się w ustach. Ozdobione mini jajeczkami idealnie wpisują się w klimat świąt Wielkiej Nocy. Ozdobione inną drobną słodkością sprawdzą się na każdą inną okazję. Uwielbiam i zdecydowanie polecam. Składniki na ciasteczkowy spód: 16 kruchych ciastek w mlecznej czekoladzie 110 g masła Ciasteczka kruszmy (u mnie ręcznie, gdzieniegdzie zostawiamy większe kawałki). Masło rozpuszczamy
Made By Mom And SonBajaderki to świetny sposób na pozbycie się starych i przesuszonych resztek ciast, które zostają po świętach prawie w każdym domu. Poza tym, bajaderki to również rewelacyjny sposób na zakalca czy nieudane ciasto. To tzw. deser z resztek czy odzysku 😉 Może nie brzmi to zbyt ciekawie, ale bajaderki są naprawdę pyszne! To miękkie i wilgotne w środku kule o czekoladowym(...)alkoholową nutę. Jest to prosty i szybki w przygotowaniu deser bez pieczenia, a co najważniejsze - długo utrzymuje świeżość. I nic się w domu nie zmarnuje! Składniki: ok. 800 g ciastek, ciast (resztki ciast bez masy, zakalec, babki, muffinki, drożdżówki bez owoców) 1/2 szklanki mleka 100 g masła 50 g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki powideł śliwkowych 3 łyżki kakao
Kuchnia MagdaLenyrobiłyśmy niedawno ciasteczka piwne i zamiast tradycyjnych pierników na święta też sobie takich napieczemy, a co :) Ciasteczka piwne to smakołyki mojej Babci, nie wegańskie, ale do zweganizowania łatwe. Podaję Wam od razu jak je zrobić w naszej wersji plus co z czym można podmienić bez szkody dla ciastek. Podstawowe składniki to 2 szklanki mąki pszennej + kostka
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDziś pierwszy w Nowym Roku przepis kulinarny na blogu. Po wyczerpujących, głównie pod względem ilości jedzenia, Świętach Bożego Narodzenia proponuję Wam tym razem słodkość delikatną, bez tony kremu, czekolady, polewy ... (powiedziała, zajadając właśnie czekoladową tartę z rumem i czekoladowym ganache :) - chyba najlepsze ciasto, jakie ostatnio poczyniłam - przepis wkrótce!). :) Wracając zaś do tematu - coś, co chętnie zabierzecie ze sobą(...)minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika, połóż wałek na deskę do krojenia i ostrym nożem pokrój go na plastry o grubości około 1,5 cm. Rozłóż ciastka na blaszce i włóż z powrotem do piekarnika, tym razem na 10-12 minut, w temperaturze 170 stopni. Następnie przewróć ciasteczka na drugą stronę i powtórz czynność. Odstaw
Garniec MagalieProsty torcik na co dzień i od święta. Składa się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych masą jabłkową oraz masą orzechową, na wierzch z bitą
Kuchnia MagdaLenyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciastaferworze świątecznych przygotowań, natchniona zapachem precli napotkanych w budce z ciastkami na Starym Rynku, musiałam je upiec. Choć precle nie są wypiekiem typowo świątecznym, można je piec o każdej porze roku, niemniej polecam na święta :) Są przepyszne Ciasto na precle to tzw.ciasto zbijane. Charakteryzuje się dużą ilością żółtek oraz niewielkim dodatkiem tłuszczu i cukru. Dzięki
Z MarcepanemPierniczki z okienkiem. Nie wiecie jak je zrobić? Chętnie Wam pokażę i powiem na wstępie, że przygotowanie jest banalnie proste, więc
kuron.com.plŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe - wilgotne, przepełnione magiczną wonią korzennych przypraw Można je udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem - zawsze smakują doskonale i błyskawicznie znikają ze stołu :) Wszystkich naszych Czytelników zapraszamy świąteczny konkurs :) Gotuj
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataInspiracją do Ciasta Iza był przepis na stefankę. Według mnie formy jaką użyłam nie pasuje do stefanki stąd mój pomysł na takie ciasto. Polecam spróbować robiłam
Ciastka - domowe słodkościpiekłam pierniczki. Po prostu nie było u mnie tradycji pierniczkowej w moim rodzinnym domu, zawsze królowały ciastka kruche lub maślane natomiast pierniczki nie. Piernik musiał być, a i owszem, ale zwolenników pierniczków było mało więc ich nie piekliśmy. Często na święta z Niemiec lub od sąsiadki (która tez otrzymywała z Niemiec paczki) otrzymywaliśmy paczkę dużych pierników, precelków
Gotowanie...to proste !Pulchne pierniczki świąteczne Już za tydzień święta i czas na przygotowania :) Czym są święta bez słodkości? A szczególnie bez pierniczków? Jak
Gotuj Z MuzykąHiszpanii , aromatyzowane cynamonem i kardamonem. Polvorones, zgodnie z hiszpańską tradycją, przygotowuję się na święta Bożego Narodzenia . Ich wyjątkowo krucha konsystencja i zdolność do rozpływania się w ustach jest powodem, dla którego w Hiszpanii nazywane się je "sypkimi ciastkami". Najlepsze polvorones w Hiszpanii wypiekane są w Estepie, w regionie Andaluzja. Klasyczne polvorones przygotowuje się
Chilli Czosnek i Oliwaschował też pewnie do kieszeni kilka główek czosnku. Tak czy inaczej, Żydzi w starożytnym Izraelu za czosnkiem po prostu przepadali. Ze względu na smak, ale również dlatego, że święcie wierzyli, iż jest wspaniałym afrodyzjakiem. Ponieważ w noc sobotnią spełnienie obowiązku małżeńskiego to dla Żydów mus przymus, na piątkowej wieczerzy czosnek serwowano obficie. Uważano też, że roślina(...)wolałbym w wiatraku żyć serem i czosnkiem niż zapychać się ciastkami!". Upodobanie do czosnku wywodzą Marsylczycy od Hipokratesa i Homera. Wielki doktor, idąc śladem Egipcjan, uważał czosnek za potężne lekarstwo, niemal panaceum. A Homer w Odysei czosnkiem ratuje Ulissesa przed czarodziejką Kirke. Prowansalczycy wierzą święcie, że czosnek w Prowansji nie jest tą brutalną przyprawą, którą
KUCHARNIAPierniczki Odkąd moja córka potrafiła złapać w swoje małe rączki wałek do ciasta, wspólnie co roku przed świętami zabieramy się za pieczenie pierniczków. Im Ona jest większa, tym większą radość nam obydwu sprawia to radość. Dopiero teraz mogę powiedzieć, że robienie pierniczków jest naszą małą tradycją :) Najpierw wałkujemy, wykrawamy, układamy na blaszce i podglądamy przez szybkę w piekarniku(...)puszystą masę. Dodać miód i jajko i chwilę miksować. Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną oraz przyprawę korzenną. Zagnieść ciasto. Rozwałkować wałkiem na grubość 2-3 mm i wycinać ciastka. Piec przez 8-10 minut w 180 stopniach. Smacznego
na moim stole...