okazji, w zależności od dekoracji świetnie sprawdzają się na okolicznościowe święta. Nie są mdłe ani zbyt słodkie. Są w sam raz bez dodatków jak i zarówno z czekoladą czy dżemem. Dziś zapraszam na słodko wyglądające i przepysznie smakujące ciasteczka z kleksem z dżemu truskawkowego! Kruche ciastka. Składniki: 2 szklanki mąki 2 żółtka 16g cukru waniliowego 2/5 szklanki
Tagebuch po polskuFave dei morti to pyszne, włoskie ciasteczka przygotowywane z okazji Wszystkich Świętych. Fave dei morti, czyli z włoskiego ziarna ( fave = fasola, ziarna ), to tradycyjne ciasteczka w regionach takich jak Emilia Romagna, Lacjum, Lombardia, Marche i Umbria. 1 i 2 listopada Włosi stawiają je na stołach w przekonaniu, że częstują się nimi zmarli. Istnieje wiele wersji tych słodkości, ale głównym(...)mogą wyglądem przypominać kości lub malutki kuleczki. Ja uwielbiam je ze względu na przepiękny aromat oraz wspaniałą chrupiącą strukturę. Na pewno będę je przygotowywać nie tylko w okresie Wszystkich Świętych i do tego również Was bardzo zachęcam Fave dei morti przepis na 20 ciasteczek 300 g migdałów 150 g cukru pudru jajko 2 żółtka skórka otarta z połowy cytryny
365 dni dookoła kuchnikońcu i oczka doczekały się publikacji. Mama upiekła je na święta wielkanocne, więc już dawno pozostało po nich wspomnienie. Delikatne i kruche z kremem przygotowanym z nutelli. Nie wiem jak Wy, ale ja zdecydowanie bardziej wolę wszelkie ciasteczka "na raz" niż ciasta. Nie trzeba kroić, nic się nie kruszy... Tylko takie podbieranie jednego za drugim, w końcu(...)przekładamy na stolnicę, siekamy, a następnie wyrabiamy. Wałkujemy na grubość ok 3mm podsypując mąką. Literatką wycinamy kółeczka, ponadto w połowie wyciętych krążków wycinamy mniejsze otwory foremką lub malutką zakrętką. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 15 minut (do zrumienienia). 2. Krem: Miękkie masło ucieramy na puch
Kuchnia w czekoladzieTe wafelki to smak mojego dzieciństwa. Moja mama przygotowywała je na każde święta. Postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem i przy okazji spytać
WiszniówkaMam lekkie zaległości. Kilka przepisów czeka na publikację już od świąt, a ja ciągle nie mogę się za nie zabrać. I wciąż dochodzi coś nowego
peggiwkuchniWielkimi krokami zbliża się Halloween. Pomimo, że nie jestem zwolenniczką tego święta to podążając za trendami kulinarnymi trzeba było upiec sławetne ciasteczka
paapilotkaaNie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych pierników. Tradycja zobowiązuje nas podwójnie, bo mieszkamy w stolicy piernika - Toruniu :) W związku z tym odkąd jestem
głodny alergikPyszne ciasteczka, zrobione zjedzone Zaczynam poszukiwania Świątecznych wypieków i ciasteczek. Oczywiście te ciasteczka nie tylko na święta. Płatki obsmażyć na suchej patelni, ciągle mieszać. Nie można dopuścić żeby się przypaliło. Muszą tylko lekko nabrać rumieńca. Zdjąć z patelni i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i olejkiem. Do utartego masła dodać po jednym żółtu i ciągle ucierać(...)Pieczenie – blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładać ciasto, formując ciasteczka o grubości 0,5 mm. Piec w nagrzanym piekarniku 190 C przez 20 minut. Wyjąć ciastka z piekarnika i ostudzić. Włożyć do szczelnego pudełka, tak przygotowane ciasteczka można przechowywać dość długo. Są pycha, jak ktoś lubi bardziej słodkie to można polać czekoladą lub lukrem
Kuchnia Pokoleńkulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Nasz ulubiony sernik ! -Sernik na zimno kakaowo -cytrynowy. Robię go w tortownicy o średnicy 27 cm .Można również na blaszce . : Na podstawę placka potrzebne są ciastka PETIT BEURRE – 100 g (pół paczki długiej
Pysznosci Babci BasiProste, pyszne, szybkie w przygotowaniu. Kruche piernikowe ciasteczka. Idealne do kubka ciepłej herbaty czy na święta. Polecam przygotować je z maluchami
Słodkie okruszkiTym razem będzie gościnny wpis z przepisem Basi na świąteczne pierniczki :) Warto przygotować chwilę wcześniej aby odpowiednio skruszały i nie były zbyt twarde. Pierniczki najlepiej jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś zapraszam Was na pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasteczka o smaku pierniczków. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Wspaniałe również do zabrania ze sobą na
Słodkie okruszkiZawsze przed świętami robię pierniczki, dekorując je lukrem. Dzisiaj dekorowałam serduszka i gwiazdki w kolorach bloga, wkrótce Wam je pokażę :) Lubię też ciastka ozdobione orzechami, dlatego upiekłam korzenno-miodowe gwiazdki, wciskając w każdą orzeszka pekan. Cudownie było je chrupać... Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki . W oryginale były to ciastka stemplowane. Składniki: 250 g mąki pszennej
Czerwień i błękitcałkowicie przeze mnie wymyślonym sernikiem pieczonym i na pewno nie ostatnim :)! Na razie ze względu na zbliżające się Święta czeka do opublikowania jeszcze kilka pysznych babek… ale do serników na pewno szybko wrócę :)!Sernik kokosowySkładniki:Spód:300 g ciastek pełnoziarnistych (digestive)150 g masła50 g czekolady gorzkiejCiasto: (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)1 puszka mleka kokosowego100
UgotujmyTo.plKwiecień. Słońce, wysokie temperatury, przyjemny wiaterek rozwiewa włosy. Pąki powoli dojrzewają. Aż chce się skakać do chmur, wysoko pod samo niebo. Tak być powinno - w trampkach
W kuchni Karmel-itki