Miękkie, nadziewane powidłami śliwkowymi oraz oblane gorzką czekoladą pierniki to wspomnienie mojego dzieciństwa. Postanowiłam odwzorować je w swojej kuchni, jako jedna z propozycji na tegoroczne święta. Przygotowałam je w zdrowszej wersji, czyli mąkę białą zastąpiłam orkiszową, a cukier – erytrytolem. Wierzch oblałam polewą z gorzkiej czekolady - według mnie to ona nadaje ten charakterystyczny smak piernikom, które tak lubię. Składniki(...)pomocą foremki wycinać pierniki. Tam, gdzie jest górka od dżemu wycinać w miarę dokładnie by nadzienie było w środku, uważać, aby się rozlało. Polecam używać większych foremek do wycinania ciastek, wtedy nadzienie zostaje na samym środku. Pozostałe ciasto zagnieść i czynność powtarzać aż skończy się ciasto, tj. ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, nałożyć powidła/dżem, przykryć drugim
Fabryka pomysłówDeser Malinowa chmurka – zapewne większość z Was zna to słynne ciasto o nazwie Malinowa Chmurka . My je bardzo uwielbiamy i często robimy na różnego rodzaju okazje, typu święta, urodziny, czy po prostu na weekend do kawy. Jednak wykonanie tego ciasta zajmuje nieco czasu i wtedy w chwilach, gdy najdzie nas na nie ochota robimy właśnie ten przysmak(...)przepis podstawowy . A dla wielbicieli wypieków polecamy przepis na: Ciasto Malinowa Chmurka z bezą i kremem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser Malinowa chmurka – Składniki: Składniki na spód: 120 g ciastek (u mnie ciasteczka owsiane z orzechami Bonitki) Składniki na warstwę malinową: 1 opakowanie galaretki malinowej (ew. wiśniowej lub truskawkowej) 450 ml gorącej wody ok. 200 g malin (świeżych
Kulinarne PrzebojeGrudniowe przepisy naszego cyklu ” NA SŁODKO ZE SWEET DECOR „ rozpoczynamy czymś, czego absolutnie nie może tu zabraknąć – PIERNICZKAMI! Bo choć Święta
Ostra na SłodkoCiasto milionera znane też pod nazwą "milion kalorii" przygotowane w formie tarty, a u mnie pełniło ono rolę mazurka na święta. Składa się ze
Kuchnia MagdaLenyTo już odpowiedni moment, na pieczenie i lukrowanie pierniczków . Pierniczki z tego przepisu szybko miękną i na pewno na Święta będą
kolorowotorcikowoKiedy słyszymy nazwę „piernik staropolski”, zwykle od razu na myśl przychodzi nam długo dojrzewające ciasto, które nastawia się kilka tygodni przed Świętami. Paweł
WiszniówkaMuffinki jak to muffinki - szybkie, proste i pyszne! Ten przepis szczególnie przypadł mi do gustu :) Polecam nie tylko od święta. Składniki: 1,5 szklanki
Kuchnia domowa AniGrudzień to taki wyjątkowy czas… Czas, na który chyba wszyscy czekają. Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i wszystko wkoło nabiera już takiego świątecznego
Ostra na SłodkoPrzygotowana do Świąt Bożego Narodzenia idą pełną parą ;)Pierniczki już upieczone (przepis na nie i zdjęcia już wkrótce), ogromne zakupy zrobione, podłogi wypastowane, więc czas zacząć świąteczne wypieki...Jako pierwsze muszą powstać muffiny, czyli ulubione ciastka mojego Męża, Tym razem wersja piernikowa. Niestety obawiam się, że nie doczekają nawet do Wigilii...Piernikowe muffiny Składniki:2 szklanki mąki1/2
Lawendowe NieboWiewióra, która prawie zapomniała o pisaniu bloga a stało się tak gdyż pewnego wieczora, nagle, całkiem niespodziewanie, kilka dni przed Świętami Bożego Narodzenia, rozchorowały się jej dzieci. Wbrew wszelkim oczekiwaniom chorowanie trwało i trwało, minęła Wigilia, minęły Święta, gorączka na kilka dni odpuściła by powrócić ze zdwojoną mocą. Pod znakiem ostrych dyżurów, czytania książek i oglądania bajek(...)świąteczne, makowce, piernik dojrzewający , moje ukochane szwajcarskie pierniczki oraz ciastka owsiane z wiśniami i czekoladą. Z wytrawnych smakołyków były zawiezione do teściowej na Wigilię: barszcz i pierwszy raz poczynione uszka z leśnymi grzybami oraz cebulką, pierogi z sandaczem i koperkiem, śledzie w pomidorach oraz sałatka warzywna. W pierwszy dzień Świąt ponieważ gościliśmy rodzinę Małżona przygotowałam pulled porka , pieczone
Dzieje kuchennej Wiewióryjeśli trzeba to podsypujemy mąką) i wykrawamy dowolne kształty. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10-12 minut. Studzimy na kratce i przechowujemy w puszce po upieczeniu. Na kilka dni przed podaniem dekorujemy lukrem i posypkami marki Delecta, gdyż są przepyszne i naturalne. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango PapajaMakaronu już za nami. Nie dane mi było uczcić święta pastafarian własnoręcznie przygotowanym makaronowym przysmakiem, ale... nic straconego. W podwójnej roli - dziennikarza i blogera, w gościnnych progach Restauracji "na Skrajnej" miałam okazję spróbować najlepszej w życiu lasagne ze szpinakiem i owocami morza oraz.... ciastek z makaronu przygotowanych przez szefa kuchni Pawła Worońko. Makaron
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazapewne nie dojdzie zanim wyjadę na święta. Ehhh, dodatkowo jednak to nie będzie taki wolny, spokojny tydzień, znów czeka mnie mnóstwo pracy i projektów do skończenia na wczoraj. Na szczęscie, na pocieszenie czekają na mnie ciasteczka migdałowe Upiekłam je tak na odstresowanie, nie wiem jak Was, ale mnie pieczenie ciastek niezwykle uspokaja Dodatkowo, w domu pięknie pachnie
365 dni dookoła kuchniMy Blueberry Corner by "jagodzianka" To mój ulubiony przepis na pierniczki świąteczne. Świąteczne, bo najczęściej piekę je przed świętami Bożego Narodzenia, choć w święta
My Blueberry Corner