pochłaniają za wiele czasu. Od razu radzę upiec podwójną porcję, gdyż ja w ciągu 2 dni robiłam je 2 razy. Ponadto, były świetnym słodkim prezentem dla bliskich osób na Święta - wystarczyło tylko ładnie je zapakować :) Składniki na około 15 sztuk: 100g jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki 1 łyżka kakao Krem czekoladowy typu nutella 1/5 szklanki cukru 1 łyżeczka(...)jogurt naturalny. Połączyć z suchymi składnikami. Zagnieść ciasto. Następnie na rękę wziąć trochę ciasta, rozpłaszczyć, na środek nakładać odrobinę kremu czekoladowego. Formułować kule, spłaszczyć. Zresztą ciasta postępować analogicznie. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówswoimi prawami i nawet Gwiazdka czy Wielkanoc już przesiąknęła tą komercyjną zarazą. A my, jako konsumenci, poddajemy się tej fali. Jednakże patrząc przez pryzmat tolerancyjności, przyznam się, że tematyka święta duchów i straszydeł nawet mi odpowiada. Lubię to, co dostarcza dreszczyku i mrozi w żyłach krew. Poza tym, świetnie można wykorzystać te straszne motywy w kuchni. PIERNIKOWE(...)ciacha mają ok cm to 10 minut. Ale uwaga, bo jak zbyt długo będą pieczone, to zrobią się twarde. Kiedy ostygną, zrobić gęsty lukier i posmarować posmarować nim ciastka. Cukierek albo PSIKUS! :p Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiCoca” to nazwa stosowana do szerokiej gamy ciastek, ciast i pieczywa. Coki są przygotowywane i spożywane głównie w Katalonii, wschodniej Aragonii, Walencji, na Balearach i w Andorze. Jedną ze słodkich odmian jest „coca de patatas” - z ziemniakami, typowy wypiek na Majorce, szczególnie chętnie jedzony podczas różnych świąt w rejonie Valldemosa. Te małe, słodkie bułki są niewiarygodnie miękkie
Moje Małe CzarowanieNapisaliście już list do Mikołaja? Czy czekacie, że jeszcze przypomnicie sobie o czymś, co koniecznie musicie mieć i to właśnie najlepiej od Świętego...? Ja tam za
Kuchnia w czekoladzieciastka, które pierwsze zniknęły po moich urodzinach i wcale nie dlatego, że było ich mało... Lekkie, pulchne, wilgotne, rozkosznie cytrynowe maleństwa. Przepis z wiosennego KUKBUKa.Zdecydowanie łatwiejszy od tego, do którego przymierzam się od jakiegoś czasu... może zrobię go na święta? Wiosenne Magdalenkina ok 25 szt.:3 jajka100 g cukru pudru100 g roztopionego masła120 g mąki
Dzieje kuchennej Wiewiórywyobrażam sobie świąt bez pierników! Zawsze są oczywiście tradycyjne pierniki, które razem z mamą ręcznie ozdabiamy. Ale u nas w domu zawsze kombinuje się w kuchni. I nie byłabym sobą, gdybym nie pokombinowała też trochę z piernikami 😄 W ten sposób powstały bezglutenowe ciastka korzenne, do których wykorzystałam mąkę owsianą i kukurydzianą. Miejsce miodu zajął ksylitol, więc dodatkowo ograniczyłam
Z notatnika dietetykawpis dotyczący Sylwestrowego menu , oraz najlepsze sałatki na święta . Przekąski i przystawki na różne okazje: Roladki z daktyli i boczku. Daktyle z boczkiem Bułeczki drożdżowe faszerowane Bagietka faszerowana Bruschetta z kaki i mozzarella Dietetyczne jajka faszerowane kurczakiem Dietetyczna galaretka z kurczaka Cukinia faszerowana sałatką jarzynową Galareta wieprzowa Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą Ciastka francuskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczuć już zapach pierniczków to znaczy, że Święta tuż-tuż:) Do tej pory zawsze ciasteczka choinkowe lukrowałam (np. jak te- klik) a w tym roku postanowiłam pobawić się masą cukrową. Użyłam białej masy kupionej w sklepie moja-cukiernia.pl i zabarwiłam ją barwnikami. Składniki na około 25 dużych ciastek: na ciasto: 210 g mąki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamgnieniu, ciasteczka cynamonowe. Postanowiłam je zrobić jeszcze przed świętami i już była kolejna powtórka co się rzadko u mnie zdarza,gdyż uwielbiam piec nowości. Zapraszam... Skala smaku 10/10- z pomadą czekoladową są wyborne jednak bez niej również smakują wyśmienicie. Źródło "moje wypieki" Składniki na około 30 - 40 sztuk ciastek: 180 g masła, zimnego 90 g cukru pudru
Kubki smakuOkres wielkanocny pochłonął mnie tak bardzo, że zapomniałem o blogu i oddałem się innym sprawom. Całe szczęście, niektóre potrawy wielkanocne można przygotowywać również poza tym świętami
Taste of imaginationO dziwo dzisiaj nie na słodko ;). Wytrawne kapuśniaczki z pieczarkami w cieście francuskim. Takie jedzonko schodzi w moim domu migiem. Wiem, że do świąt jeszcze
Nastoletnie WypiekaniePierniczki "last minute" Nie jestem w stanie powiedzieć ile w tym roku upiekłam już pierniczków, ale okazuje się, że ciągle za mało... Czasu do Świąt
Pełny talerzsię pewnie domyślacie, nie jest to moje ulubione ciastko. Choć mazurek uchodzi za wypiek tradycyjnie polski, w rzeczywistości jego pochodzenie jest dość tajemnicze. Ciasto prawdopodobnie przywędrowało do nas z Turcji. Słodycz mazurka miała być nagrodą za 40 dniową wstrzemięźliwość w jedzeniu podczas wielkiego postu, stąd tradycja podawania go na Święta Wielkanocne. Do mojego mazurka przemyciłam mąkę
Smakowity Blog Kulinarnywymieszaj rózgą. Wierzch ciastek posmaruj tak przygotowanym lukrem. Na każde ciastko połóż jedną piankę marshmallow. Całość ozdób kolorowymi posypkami, jadalnymi pisakami lub kolorowym lukrem. * * Ten, jak i wiele innych pomysłów na jadalne prezenty możecie znaleźć w nowym e-booku, wydanym przez całą naszą ekipę z Codzisw.menu specjalnie dla Was na Święta. To źródło pięknych inspiracji, które
Food SquareNiemieckie pierniczki o niepowtarzalnym smaku i aromacie świąt Składniki - 100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy - 100 g surowej masy marcepanowej - 100 g mielonych migdałów - 2 jajka - 1 białko - 150 g cukru - 50 g mąki - 1 łyżka kakao - przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki amoniaku - płatki do ciastek oblaten (nie koniecznie ) Sposób przygotowania 1. - Migdały orzechy
W królestwie smaków Beaty