korzeni, do tego co dla nas znane, lubiane. Najlepsze pierniczki cioci to przepis oparty na ciasteczkach jakie do tej pory przygotowuje moja ulubiona ciocia. Bo co to za ulubione Święta bez ulubionych pierniczków ukochanej cioci. Dziś dzielę się z Wami tą tajemniczą recepturą. Jeśli chcecie pierniczki przygotować już dziś lub jutro nie zapomnijcie włożyć do pojemnika kawałka jabłka, ponieważ(...)wycinać ulubione wzory. Gotowe ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 14-16 minut. Ciastka studzimy i dekorujemy wedle uznania. Ja użyłam białego lukru, który umieściłam w rękawie cukierniczym. Całość dodatkowo udekorowałam naturalną posypką marki Delecta, bez sztucznych barwników i konserwantów. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango PapajaW tym roku na spotkanie świąteczne w przedszkolu Karoliny zrobiłam babeczki-renifery... Dzieciaki miały z nich ogromną frajdę! Inspiracją dla dekoracji były Rudolfy z bloga
Kulinarne InspiracjeCiastka jeżyki (nazywane również owsiankami) to podkarpacki wypiek z czasów kryzysu. Kiedy w sklepach nie było masła, mięsa ani słodyczy. nasze mamy na różne sposoby radziły sobie z tym deficytem. Masło zastępowały sztuczną margaryną, czekoladę kakao z mlekiem w proszku, cytrynę kwaskiem cytrynowym, a kotlety mielone kotletami z kapusty. Bakalie w PRLu(...)również nie były ogólnie dostępne, ale przed świętami znacznie łatwiej było je kupić. Stąd w tym kryzysowym przepisie taki rarytas :) Dzisiaj płatków owsianych używamy w kuchni ze względów zdrowotnych, lub z wyboru. Kiedyś to był prawdziwy wyczyn, żeby podać je gościom w takiej formie, żeby prosili o dokładkę. Jak dla mnie, ciastka jeżyki mają w sobie to coś
Trzeci talerzWegańskie pierniczki świąteczne Nadeszła zima, a wraz z nią sezon świąteczny. Z czym Wam się kojarzą święta? Dla mnie jest to czas wypełniony do
BlendmanStaropolskie pierniczki są bardzo smaczne i mięciutkie, nie wymagają leżakowania. Zawsze piekę je na święta Bożego Narodzenia. Składniki: 0,5 kilograma mąki pszennej 200
Bajeczna KuchniaCiasteczka takie dawniej przygotowywała moja Mama. Tym razem ja upiekłam je na święta i obdzieliłam Rodzinkę :) Część jeszcze pozostała, więc jak macie ochotę, to
Kuchnia w czekoladzieTegoroczny karnawał dobiega końca i za kilka dni już Tłusty Czwartek . To dzień będący wielkim świętem wszelkich pączków i pączusiów. Najbardziej lubię takie prawdziwe, domowe i
Smaczna PyzaFaworki W końcu nadszedł ten dzień ;) Tłusty Czwartek. Najpiękniejsze święto w całym roku. Pączki, oponki, faworki… Nie ograniczaj się, jedz tyle ile
Gotuj Z MuzykąWszystkich i wszędzie zaczyna ogarniać świąteczna gorączka, nie wiem jak w Polsce ale tutaj mamy już pełen asortyment rzeczy niezbędnych lub zbędnych na święta:) Jednym z takich niezbędnych rzeczy świątecznych jest kakemann czyli norweski tradycyjny świąteczny ciasteczkoludzik:) Kakemanna można dostać w każdy praktycznie sklepie spożywczym w różnych kształtach. Najczęściej taki gotowy ciastoludek nadaje się(...)takie przysmaki razem z pierniczkami w domu. W tym roku kupiłam paczkę kakeman`ów na spróbowanie i stwierdziłam, że taniej wyjdzie mi zrobienie ich w domu (trzy ciastka kosztują od 20 -30 koron a znając zapędy jedzeniowe mojego łasucha 3 ciastka to mało) myślę, że fajnie będzie tez pokazać wam trochę norweskiej kuchni. Nie jest
ciastkarnia na kruchym spodzieUpiekłam takie pyszne ciacha i postanowiłam się z Wami podzielić tym przepisem jeszcze przed świętami, choć obiecywałam sobie, że już nic na bloga nie będą wrzucać 😀. Może ktoś z Was jeszcze skorzysta, bo są tak pyszne, że szkoda gadać 😉. Tak więc bez zbędnych wstępów: czytajcie, zapisujecie i bierzecie się za pieczenie. Na blogu znajdziecie także inne inspiracje na ciasteczka(...)mieć grubość ok. 3 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy parzystą ilość kółek. Następnie w połowie kółek przy pomocy mniejszego foremki wycinamy kółka, które nam stworzą wierzchnią część ciastka. Wszystkie kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Ciasteczka powinny się delikatnie zezłocić. Po upieczeniu studzimy
Kulinarne przygody GatityMieliśmy zupełnie inny pomysł na ten wpis, chcieliśmy zrobić zdrowszy deser, ale czyż właśnie w zime nie powinniśmy poprawiać sobie nastroju czymś dobrym i kalorycznych, co
Plate of JoyZobaczymy się dopiero w pierwszy bądź drugi ich dzień. Dlatego wszystkim życzymy już Wesołych Świąt, góry trafionych prezentów pod choinką, smacznych potraw, ciepła rodzinnego oraz efektywnego wypoczynku :)Ostatnio wspomniałyśmy, że przyjdzie czas na pierniki, a wyszło na to, że zrobiłyśmy ciastka korzenne. Są jednak równie piękne i smaczne, jak pierniki :)Jeszcze zostało trochę czasu, by zdążyć
WeAreCrazyPyszne ciasteczka w kształcie półksiężyców lub rogalików. Piękny aromatyczny pomarańczowy zapach podczas pieczenia w domu gwarantowany. Aż zapachniało świętami ;-) Składniki: 250 g mąki pszennej tortowej 70g cukru pudru (dałam zwykły) 1 opakowanie cukru wanilinowego 100 g mielonych migdałów 200 g masła / margaryny skórka otarta z połowy pomarańczy 1 łyżka domowego ekstraktu pomarańczowego Dodatkowo: 70g cukru 1/2 łyżeczki(...)Gotowe ciasteczka ułożyć w odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C na funkcji termoobieg przez 20-25 minut (w oryginale 15 minut, ale moim ciastkom by tyle czasu nie starczyło). Po upieczeniu odstawić na max.5 minut. 3. Krótko wymieszać cukier ze skórką pomarańczową. Gorące ciasteczka obtoczyć w cukrze pomarańczowym. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego
Kuchnia domowa Aninadchodzących świętach (i nie tylko, bo przecież jemy takie ciasteczka cały rok) wyruszyłam w kulinarną przygodę z przyprawami korzennymi. Kojarzą się nam one głównie z piernikiem lub pierniczkami świątecznymi, jednak dodatek tych aromatycznych przypraw można śmiało wykorzystać w innych formach wypieków. Moje korzenne ciasteczka owsiane są bardziej miękkie i mniej chrupiące niż ciastka z płatków owsianych , które
Smakołyki Berenikisztuk) spód: 80 g ciastek digestive 40 g masła masa serowa: 130 g białej czekolady 60 ml śmietany kremówki (38%) 400 g serka kremowego 2 jajka 60 g cukru skórka otarta z 1 pomarańczy dodatkowo: 150 g świeżej żurawiny 80 g białej czekolady Ciastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Masę równomiernie rozłożyć do silikonowych(...)schłodzić przez noc w lodówce. Pozostałą czekoladę rozpuścić i przestudzić. Wyjąć serniki z foremek, polać czekoladą, odstawić do całkowitego zastygnięcia. Smacznego! A jak u Was z przygotowaniami do Świąt? Wszystko zapięte na ostatni guzik, czy dopiero teraz przypominacie sobie o wielu ważnych rzeczach, które nie mogą dłużej czekać
Pożeraczka, czyli raz adobrze