Boże Narodzenie którymi potem przez długi czas się zajadamy. Ja co roku też piekę swoje kruche ciasteczka i zawsze coś staram się w nich zmienić aby podstawa była ta sama a smakiem się co roku trochę różniły. Składniki na 2 blaszki ciastek: 180 g masła 2 żółtka 250 g mąki pszennej 70 g mąki migdałowej 120 g cukru
Gotowanie...to proste !pszennej 2 żółtka jaj 100 g masła 3 łyżki ksylitolu Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, wkładamy do foliowego woreczka i wkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie stolnicę oprószamy delikatnie mąką, chwilę zagniatamy ciasto i wałkujemy na cienki placek.Wykrawamy ciastka,układamy je na blaszce i wstawiamy do piekarnika.Ciastka pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni
słodkie i nie tylko historie kulinarneJakiś czas temu Maja dostała w prezencie książkę “Cecylka Knedelek i kawiarenka Pod wisienką”. Odkąd ją po raz pierwszy obejrzała, nie rozstaje się z nią na
Wiszniówkatakie popękane :D Był to efekt niezamierzony, ale jak najbardziej zadowalający. Ciacha są pozbawione glutenu, mocno kruche i bardzo kokosowe. A żółta barwa jest wynikiem dodania wiejskich jajek, które nie tylko kolorem ale i smakiem znacząco odbiegają od tych dostępnych w marketach. Ciastka kokosowe robi się na prawdę bardzo szybko i łatwo. Są fajną propozycją na smaczną i zdrową
Zdrowie na języku :PCiasteczka Lego to pierwsza propozycja na słodki prezent, jaki możecie przygotować na Dzień Chłopaka. Kruche ciasteczka można upiec dużo wcześniej i przechować w słoiku do czasu, kiedy będą dekorowane. Prezentem może być cały słoik (kto nie ucieszyłby się ze słoika ciastek?) równie dobrze wyglądają jednak także zapakowane pojedynczo w celofan i przewiązane wstążką. Składniki: 2 szklanki mąki
CiastkozercyKorzystając jednak z ostatnich zapasów tegorocznych truskawek postanowiłam zrobić pyszny sernik na zimno. Niezbyt słodki, z kruchym, ciasteczkowym spodem i musem. Polecam! Inspirowałam się przepisem z tej strony. Wprowadziłam własne, drobne modyfikacje. Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm): 125 gram zbożowych ciastek z czekoladą 3 łyżki miękkiego masła 700 gram truskawek 50 gram cukru 2 galaretki truskawkowe
Mango Papajapieczenia. Połącz całość, wyjdzie ciasto idealne do formowania, ale kulaj ciastek większych niż orzech włoski. Piecz około 15 minut w temp. 180 C na śodkowej półce piekarnika. Po upieczeniu wystudź (o ile się powstrzymasz), a ciasteczka wtedy stwardnieją, przechowuj w puszcze lub szklanym pojemniku Jak to kruche ciacha będą dobre nawet do 10 dni po upieczeniu (odpowiednio przechowywane). Smacznego
greenscarfżelazo) oraz są źródłem cennego błonnika. Cztery ciastka belVita, produkt mleczny, porcja owoców i ciepły napój to pomysł na pyszne i zbilansowane śniadanie. Dlaczego częścią śniadania powinny być ciastka belVita? bo stopniowo uwalnia węglowodany, bo jest źródłem błonnika, bo zawiera pełne ziarno 5 zbóż, bo jest źródłem witamin B1 i E. W ramach kampanii #belVita, otrzymałam do przetestowania(...)sztuki w jednym opakowaniu. Ciasteczka belVita są bardzo kruche, co jest ich dużą zaleta, a przy tym dają odczucie świeżo upieczonych. Jednakże, jeśli małe paczuszki zostaną już odpakowane to najlepiej zjeść je wszystkie w ten sam dzień, gdyż po dłuższym czasie tracą na kruchości i smakują jak zwykłe ciastka maślane. Im lepsze będzie nasze śniadanie tym lepszy będzie cały
Kulinarna (nie)codziennośćBitki ze schabu z pieczarkami i cebulką w sosie musztardowym. Pyszne, kruche mięsko w aromatycznym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dużą
Kuchnia MagdaLenyjest coś pyszniejszego do herbaty niż ciasteczka maślane z wanilią? Może i tak, ale te maleństwa trudno pobić. Delikatne, kruche, pachnące… doskonałe Są łatwe w przyrządzeniu, więc możesz ze spokojem zaprosić do kuchni dzieci Składniki (ok. 40 małych ciasteczek): 1 ¾ szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia kokosanek(...)masła) Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość około 4-5 mm i wykrawam dowolne kształty. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13-15 minut, aż ciasteczka zaczną się lekko rumienić. Jak przestygną, są gotowe
Słodki sentymentmąki 100 g masła 75 g cukru pudru 1 żółtko skórka z połowy cytryny 1 łyżka soku z cytryny dodatkowo ok. 30 kwiatków bratków Przygotowanie: Jak przygotować Ciastka kwiatki bratki? Świeżo zebrane kwiaty bratków ułożyć na papierze do pieczenia łądniejszą stroną do dołu. Odciąć ostrożnie zielone części, tak aby płatki się nie rozdzieliły. Przykryć drugim arkuszem papieru, obciążyć grubymi(...)schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Kruche ciasto podzielić na 4 porcje. Pierwszą porcję rozwałkować na ok 4 mm (pozostałe w tym czasie przechowywać w lodówce). Wyciąć kółka, układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170°C przez 8-10 minut (w zależności od wielkości ciastek). Odstawić na 2-3 minuty do przstudzenia. Usunąć obciążenie
Pełny talerzograniczyłam do 1/3 szklanki, ale koleżanka z pracy stwierdziła, że chyba zapomniałam go dodać, dlatego osobom słodyczolubnym polecam dodać go więcej. Ciasteczka robi się bardzo szybko, po ostygnięciu są kruche, chociaż przy zdejmowaniu z blachy mogą sprawiać inne wrażenie. Rodzaj mąki, czy też dodatki które dodamy zależą wyłącznie od naszych upodobań. U mnie dziś cynamon i mąka orkiszowa. Składniki(...)ostudzonego masła - pół łyżeczki proszku do pieczenia - łyżka cynamonu Wszystkie składniki wymieszać w misce, gdyby masa okazała się za sucha, dodać kilka łyżek mleka. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciastka wykładać łyżką na blachę starając się aby miały okrągły kształt. Piec ok 10-15 minut. * Nie polecam płatków owsianych błyskawicznych, są poddane szerokiej obróbce termicznej, przez co nie posiadają
Cook&LoveOrkiszowe ciasteczka z pestkami dyni to pyszna propozycja na "coś" słodkiego do pochrupania. Smakują naprawdę rewelacyjnie i są delikatnie kruche, ale nie twarde (!). Poniżej podałam Wam przepis na ich niewielką ilość, lecz od razu podpowiadam, abyście podwoili lub nawet potroili składniki. Ciasteczka naprawdę wciągają i przy okazji nadają się do dłuższego przechowywania. Polecam! (około 10 sztuk) 150g mąki orkiszowej(...)dyni. Z powstałej masy uformować kuleczki mniej więcej o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekko spłaszczyć oraz z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 18-20 minut w 180 stopniach i ostudzić na kratce. W przepisie użyłam pestek z dyni
Di gotujesłodkie. Tak wpadłam na pomysł babeczek - makowców. Spody z kruchego ciasta wypełnia słodka masa makowa z rodzynkami i aromatem migdałowym. Nadzienie można zrobić samodzielnie - wiadomo, będzie najlepsze, albo oszczędzić czas i użyć gotowej masy makowej o przyzwoitym składzie. Odświętnego charakteru nadają babeczkom gwiazdki z cukru pudru. Gotowe ciastka smakują jak porządny makowiec, tyle że w mniejszym i bardziej poręcznym
Kulinarne Inspiracje