Każdy z nas ma czasami ochotę na coś słodkiego. Zwłaszcza teraz, gdy pogoda robi się coraz bardziej kapryśna i na zewnątrz jest zimno, mokro i naprawdę
kruche babeczkiNajlepsze faworki jakie kiedykolwiek jadłam. Jest karnawał i nie wyobrażam go sobie bez smażenia faworków. Pyszne, delikatne, kruche, po prostu rozpływają się w ustach i gwarantuję
Zrób to smaczniepomocą szklanki lub obręczy wycinamy koła, jeśli macie radełko do robienia kratki z kruchego ciasta to robicie nim wzorek jeśli nie macie takiego przyrządu to za pomocą widelca na każdym ciasteczku robicie wzdłuż i w szerz rowki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka w lekkich odstępach. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180/190 stopni, pieczemy na złoty kolor około
Sama słodycz i szczypta chiliprzestygnięciu zabrałam się za dekorowanie. Ciasteczka faktycznie do kawy sprawdziły się idealnie. Kruche z wierzchu, miękkie w środku, słodkie i mocno piernikowe. Użyłam do nich przyprawy od www.galeriaherbat.pl .Wiecie co jest najlepsze?Nie ma w niej ani grama cukru! Składniki na 8 ciastek: 6 łyżek mąki z amarantusa 1 jajko 2 łyżki miodu 4 łyżki masła orzechowego
CzarnawisienkaPyszne kruche ciasteczka, które na stałe zagoszczą do moich ulubionych ciasteczkowych przepisów. Bardzo proste w wykonaniu. Tak jak szybko się je robi tak szybko zjada:-) Dzieci je uwielbiają. Przepis na te ciastka pochodzi z bloga "moje wypieki". Ciasteczka można wyciskać rękawem cukierniczym, ale o wiele szybciej robi się je wyciskając maszynką do ciastek. GORĄCO POLECAM:-) Składniki
IMPRESJA SMAKUHej :)) Przypominam o konkursie :)) Do wygrania są dwa zestawy książek Pani Beaty. Jeden zestaw to 3 książki. Zdjęcia poniżej. Zasady konkursu: 1. Zadanie konkursowe będzie
kruche babeczkiSzukasz oryginalnego przepisu na faforki?Właśnie tutaj on jest i czeka na Ciebie drogi czytelniku.Dziś świetny przepis na kruche faworki z wisniówką,lekkie i
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Dlaczego na szybko? Dlatego, że pieczone są z gotowego ciasta kruchego. Osobiście nie lubię "gotowców
Di gotujePo długim czasie znowu dołączyłam do wspólnej akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem mieliśmy do upieczenia kruche babeczki napełnione masą budyniową. Można sobie ułatwić zadanie i
Z miłości do słodkościZrobiłam je na urodziny córeczki zamiast ciasta. Były baaaardzo pyszne - kruchutkie i jabłuszkowe :) Polecam gorąco!!! Przepis na kruche ciasto na babeczki pochodzi stąd . A reszta to
Kuchnia domowa AniMoże pominę ciasteczkowy spód i podam go w formie mrożonego deseru, lub przygotuje kruche tartinki? Natchniemem był przepis Babeczki Zuzki na Sernik truskawkowy na zimno ( z małymi zmianami). Sernik truskawkowy z serka ricotta i jogurtu Składniki na spód( tortownica 24 cm): 240 g ciastek 80 g masła/dobrej margaryny Tłuszcz roztopiamy na małym gazie. Ciastka kruszymy
Mia Cucina Sofietaustach. Idealna również na święta dla tych którzy nie lubią ciast z kremami. I jeszcze jedna uwaga do tych ciasteczek ma być masło, nie margaryna! Składniki: Na dużą blachę ciastek 25 dag mąki pszennej 20 dag masła 82% 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka śmietany 18% 10 dag cukru pudru 2 żółtka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata(...)zagnieść ręcznie lub mieszadłem do ciasta kruchego- ciasto będzie się troszkę lepić ale takie ma być, włożyć do lodówki na 10-15 minut ale nie na dłużej bo zrobi się twarde a ma być o konsystencji plasteliny aby ładnie przechodziło przez maszynkę. Tak przygotowane ciasto wkładamy porcjami na maszynki i wyciskamy ciastka na blachę wyłożoną pergaminem. Wkładamy do nagrzanego
Wanilia i KardamonAmerykankami” bo smakują podobnie do ciastek, które jadłam w Amerykańskiej kawiarni. a skoro kawiarnia z USA to przepis na ciasteczka maja pewnie też z USA ;) taka moja dedukcja:D ( mam nadzieje, że nie docierają tu do Polski jako mrożonki…..aa fuuj) Ciasteczka są dosłownie obłędne! Takie delikatne, kruche, a jednocześnie aż szczypią w język od dużej ilości(...)Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Odrywaj kawałki ciasta i formuj kulki w rękach o średnicy 2 cm. Układaj je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Ciastka początkowo będą rosły, ale ostatecznie się „rozleją” kilkakrotnie zwiększając swoją powierzchnie. Pieczemy około 12 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, dlatego pozostaw je chwilę
Rusty Forkkilka patentów, aby ten pyszny bananowy posmak zatrzymać, a ciastkom nadać odpowiedniej kruchości. Takie właśnie są te ciasteczka! Bananowo-orzechowe, delikatne, pyszne, idealne! Naprawdę ciężko poprzestać na jednej lub dwóch sztukach, więc od razu podpowiadam, abyście upiekli ich podwójną porcję. Koniecznie spróbujcie! Ps. Zerknijcie też na przepis na kruche ciasteczka bananowo-orzechowe z kaszą manną, które składają się(...)kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek.) Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 14-15 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Ostudzić. W przepisie użyłam masła orzechowego
Di gotujeCiasto kruche ma taką zaletę, że możemy je przechowywać surowe w zamrażarce. Zarabiam ciasto i z jednej połowy robię tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową, a druga część… niech się mrozi. Z poniższych proporcji wyjdzie 12 ciastek w foremkach o średnicy 12 cm. Oczywiście teraz przygotowałam z jednej połowy zarobionego ciasta, czyli 6 sztuk. Składniki na ciasto: - 500g mąki(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 10 minut. Do kawy, czy herbaty – na podwieczorek – tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową, będą pysznym zwieńczeniem dnia. Bardzo kruche, delikatne, z cytrynową pianką niczym chmurka. Nie tylko dla łasuchów, bo smak i zapach przyciągnie niejednego. Smacznego. :) Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową dołączam do akcji „Jedzmy polskie jabłka”. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylko