trochę z potrzeby chwili, a trochę ze wspomnianego wyżej sentymentu-moja babcia kupowała mi takie ciastka w okolicznym sklepie.. Czy udało mi się odtworzyć ich smak? Myślę, że tamte były wyjątkowe i nie do powtórzenia- ale moje wyszły także całkiem smaczne- połączenie krucho- drożdżowego ciacha i marmolady zagrało- warto jednak posypać je cukrem pudrem- bo nie są bardzo
Domowe ciastasię ukryć – jest z nimi trochę zabawy. Ale są tak kruche, leciutkie i smaczne… Nie ma w naszym domu nikogo, kto faworkami pogardzi. No i faworki to ulubione chrupki mojego starszego kota. Od zawsze. Dawno, dawno temu, gdy moje śniadania to była kawa i ciastko, naszykowałam sobie kawę, sześć czy siedem faworków na deserowym talerzyku i poszłam odprawiać poranne łazienkowe(...)faworków na futrzastej piersi. Zżarł wszystko. Ani przez chwilę nie żałował. Za każdym razem, gdy zrobię faworki chowam je najwyżej lub najgłębiej jak tylko się da… Faworki to kruche ciasto. Wszystkie składniki powinny być zimne i wyjęte prosto z lodówki. Jeśli w Waszej kuchni jest bardzo ciepło, możecie schłodzić też mąkę. 450g mąki przesiewamy na stolnicę żeby mocno
Karo in the Kitchenbyła podana z kremem limonkowym i bezą, która z wierzchu była krucha, a w środku puszysta. Taka też jest beza na mojej tarcie, z czego jestem bardzo dumna, ponieważ jak wiecie mistrzynią ciast nie jestem Do tej pory na blogu widzieliście jedynie faworki z ciasta francuskiego , ciastka owsiane czy muffinki . Jednak po tym wypieku wiem, że słodkości na moim(...)herbatników połączonych z masłem. W środku niej znajdziecie krem lemon curd, który ma smak słodko-kwaśny. Zwieńczeniem wypieku jest beza, w środku miękka jak puch, a z zewnątrz krucha. Tarta jest dość słodka, mimo cytrynowego, kwaskowatego kremu. Tarta na herbatnikach po przygotowaniu musi wystygnąć oraz odstać minimum kilka godzin w lodówce, aby spód z herbatników się związał. Jeżeli
Kuchnia BazyliiCiasto kakaowe z kokosową pianką oraz czerwonymi porzeczkami. Spód wykonany jest z ciasta kruchego i to samo ciasto jest na wierzchu, tylko że starte na tarce
Kuchnia MagdaLenyCiasteczka maślane są bardzo łatwe w przygotowaniu, wyciskane przez rękaw, z dodatkiem powideł. Bardzo smaczne i kruche, idealne do kawki i podjadania. Przygotowane w domu
Kulinarne Fantazje MarioliSą to chyba najprostsze ciasteczka jakie w życiu przyszło mi robić :) Po upieczeniu są delikatne, kruche, z wyraźną nutą masełka, dosłownie rozpływają się w ustach, a
My Culinary ArtZostało mi trochę masy makowej ze STRUCLI , do tego miałam gotowe, kiedyś zakupione zamrożone kruche ciasto... I to wszystko, choć za gotowym ciastem kruchym nie przepadam
bistro mamaVanillekipferl są jednymi z najbardziej popularnych bożonarodzeniowych ciasteczek. Są to tak zwane waniliowe księżyce, są dość kruche, orzechowe i bardzo pyszne. Składniki: 180 g masła
Aga w kuchniZ okazji jutrzejszego dnia babci, córki postanowiły upiec ciastka. Długo szukały i wybierały ten jeden jedyny przepis wśród 1000 tak samo smakowicie wyglądających ciastek
Smaczne Zdrowedelikatne rogaliki w posypce migdałowej. Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy uformować z ciasta wałki grubości kciuka i pokroić na kawałki o długości 4-5 cm. Następnie uformować z nich rożki (fot.1) . Ciastka pojedynczo układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posmarować
Świat Ciastaprzepyyyszne, takie mocno kruche, delikatne i obłędnie pachną! Przyznam, że sama jednorazowo potrafię zjeść ich całą partię, dlatego bywa, że piekę je z potrójnej lub poczwórnej ilości składników. Naprawdę! Lubię też jak stoją na stole w mojej ulubionej drewnianej miseczce (*) i mogę po nie sięgnąć w każdej chwili! Zresztą każdy kto przejdzie obok - chwyta za ciastko! Koniecznie spróbujcie. (około(...)Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia/ Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.) Ciasteczka ostudzić na kratce. (Początkowo będą bardzo delikatne, ale później nabiorą kruchości.) (*) Uwielbiam drewniane przedmioty związane z kuchnią, a ostatnio przypadkowo natknęłam się na fajny
Di gotujeMam 2 ulubione kremy do deserów – krem z białej czekolady i krem patissiere czyli francuski, waniliowy krem budyniowy. Dziś te 2 połączyłam w jedną całość
Ostra na SłodkoMam 2 ulubione kremy do deserów – krem z białej czekolady i krem patissiere czyli francuski, waniliowy krem budyniowy. Dziś te 2 połączyłam w jedną całość
Ostra na SłodkoJedne z moich ulubionych ciasteczek, kruche, szybkie do przygotowania i można je długo przechowywać. Takie ciasteczka to chwila moment i mamy gotowy poczęstunek np. dla niezapowiedzianych gości. Składniki na około 15 ciastek: 100 g masła orzechowego bez dodatków 100 g masła migdałowego 1 jajko kl M 1/2 płaskiej łyżeczki sody 60 g cukru zwykłego lub trzcinowego ewentualnie
Gotowanie...to proste !Czas Przygotowania : 15 min Gotowe w : 2 h Okres przedświąteczny zobowiązuje do tego, aby w domu pachniało imbirem i przyprawą do piernika. Dlatego u mnie
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy