Ciasteczka smakują przepysznie! Posiadają strukturę ciasta francuskiego - fajnie się "listkują" i są kruche. Idealnie nadają się na prostą przekąskę oraz jako dodatek do różnych zup. Polecam! (około 40 sztuk - w zależności od wielkości) 200g serka topionego (2 sztuki) 200g mąki 125g margaryny 1/3-1/2 łyżeczki soli (według gustu i w zależności od smaku serka) Dodatkowo: 20g suszonej cebulki (*) przyprawy do posypania(...)lekko podsypywać mąką.) Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać przyprawami. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 190 stopniach. (Powinny być zarumienione.) Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Można podawać z ulubionym sosem/dipem lub w wersji solo, która w moim domu jest praktykowana najczęściej. (*) Cebulkę można pominąć, choć przyznam
Di gotujeKruche nakrapiane ciasteczka. Dziś zapraszam Was na pyszne i naprawdę proste w przygotowaniu ciasteczka. Idealne dla dzieci i dorosłych. Po ciężkim dniu, a dzisiejszy taki właśnie
Słodkie okruszkilekko je rozpłaszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor w moim piekarniku ciastka piekły się około 13 minut. Upieczone ciasteczka zsuwamy razem z papierem z blaszki i pozostawiamy do ostygnięcia, gorące będą bardzo kruche, gdy wystygną będą w sam raz. Życzę smacznego i udanych wypieków
Sama słodycz i szczypta chilipoczątku polewa matowieje po zastygnięciu, co również do złudzenia przypomina skórkę grzybów leśnych. Takie ciastka grzybki prezentują się pięknie na każdej imprezie, czy to na imieninach, komunii, weselu czy na świątecznym stole. W smaku klasyka – kruche, śmietankowe ciasto z kremem budyniowym. Ilość otrzymanych grzybów zależy od wielkości foremek
To co kochamDeser z całkiem tych niedietetycznych ale czasami trzeba. Wykorzystałam ten przepis na kruche babeczki i dokładnie z tych samych składników zrobiłam kruche tartaletki z budyniem i
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzepadam, a których w tym roku uzbierałam spory karton. Przepis nieco zmodyfikowałam, ciasteczka wyszły bardzo aromatyczne i kruche. Składniki na ciasto 500 g mąki pszennej 1 kostka margaryny 1 całe jako, 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania wierzchu ciastek) 0,5 szkl. cukru aromat waniliowy (zastąpiłam go aromatem migdałowym) 1,5 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru
Kuchenne aromatyKlasyka, prawda? Wisienka na bitej śmietanie :) Przepis na kruche jest przepisem mojej Świętej Pamięci Mamy. Co to oznacza? Oznacza, że przepis jest idealny i przepyszny. Jak
Blondynka GotujeDrożdżowe z nutellą już były , więc teraz przeszedł czas na te z ciasta kruchego. Delikatne , wręcz rozpływające się w ustach ciasto , wypełnione po brzegi gorącym czekoladowym
Ostra na SłodkoJuż od dawno za mną chodziły rurki z bitą śmietaną... wyszły naprawdę pyszne! Kruche rurki można przechowywać w szczelnych pudełkach i nadziewać, kiedy ma się
Aga w kuchniwraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier puder oraz jajko. Dodać posiekane masło oraz aromat cytrynowy. Zagnieść gładkie, kruche ciasto. Odrywać małe porcje i formować kuleczki wielkości moreli. Resztę mąki ziemniaczanej zmieszać z łyżką cukru pudru. W mieszance obtaczać ciastka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gwint od czystej plastikowej butelki maczać w kakao. Na środku ciasteczek
Z miłości do słodkościLubię po obiadku zostać jeszcze w kuchni i przygotować coś słodkiego :-) Tym razem padło na kruche, maślane cynamonowe ciasteczka o lekkim waniliowym posmaku i puszystym, mięciutkim wnętrzu :-) Do kawy czy herbaty są idealne! Inspiracja: http://kotlet.tv/ciasteczka-z-migdalami/ Składniki: 200 g mąki (1 szklanka ma około 130 - 150 g mąki) 150 g miękkiego masła 7 łyżek cukru(...)sobą zagniatam. Ciasto powinno być bardzo miękkie i lekko kleić się do dłoni, ale jeśli ciasto jest za bardzo klejące, że nie da się z niego uformować ciastek, to należy dosypać odrobinę mąki. Jeśli zaś ciasto jest zbyt mało "mokre" to dolewamy około 2-3 łyżki wody. Następnie formujemy płaskie (na grubość
Anielska Kuchnia Aniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z blogu: Uwielbiam gotować. Rewelacyjny sposób na pyszne i kruche ciasteczka. Nikomu nie przyszłoby na myśl, że są one z patelni. Smakują rewelacyjnie i dają możliwość eksperymentowania ze smakiem. Ja dodałam czekoladę, ale Wy możecie użyć ulubionych bakalii czy aromatów. (około 30 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru(...)mąki. Jeśli jest za twarda - dolać odrobinę mleka.) Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (Robiłam ciensze i grubsze ciasteczka o różnych wielkościach.) Ciastka ułożyć na rozgrzanej (suchej) patelni i smażyć (na najmniejszym ogniu) z każdej strony po kilka minut. (Powinny być zarumienione
Di gotujeTakie ciasteczka to wspomnienie mojego dzieciństwa. Mama robiła je w maszynce do mielenia ze specjalnymi przystawkami, jak dobrze pamiętam to była jeszcze ręczna maszynka... z siostrami
Kulinarne Inspiracjeswojej kuchni. Można je wycinać różnymi foremkami lub stemplami, nadając im tym samym różne kształty. Takie ciastka to fajny sposób na zajęcie małych rączek i spędzenie czasu w kuchni wspólnie z naszymi pociechami. Ciasteczka będą również dla dzieci odpowiednie do zjedzenia. Są kruche ale nie twarde, raczej rozpływają się w ustach. Mają trochę taką piaskową konsystencję za sprawą budyniu(...)ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 4-5mm i różnymi foremkami wycinałam ciastka. Ciastka przekładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekłam ok. 15 minut w temp. 180 stopni bez uprzedniego nagrzewania piekarnika i bez termoobiegu. Po upieczeniu przełożyłam
Waniliowe Improwizacje