ciastka kruche - 3653 przepisów (strona:123/244)

MOJE SZKOLENIE CUKIERNICZE 2 STOPNIA W AKADEMII SWEET DECOR ( 26-27.08 ) 142

26 i 27 sierpnia po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić kolejne Szkolenie cukiernicze 2 stopnia w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie.   To miejsce ma

Ostra na Słodko
MOJE SZKOLENIE CUKIERNICZE 1 STOPNIA W AKADEMII SWEET DECOR ( 13-14.07 ) 118

13 i 14 lipca po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić kolejne Szkolenie cukiernicze 1 stopnia w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie.   To miejsce ma

Ostra na Słodko
SZKOLENIE CUKIERNICZE 1 STOPNIA W AKADEMII SWEET DECOR ( 15-16.06 ) 134

15 i 16 czerwca po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić kolejne Szkolenie cukiernicze 1 stopnia w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie.   To miejsce ma

Ostra na Słodko
Sernik Ze Śliwkami Na Kruchym Cieście 137

miksowanie napowietrzy masę serową która następnie podczas pieczenia bardzo wysoko wyrośnie, a następnie opadnie ) 4. Gotową masę wylewamy na kruchy spód który wcześniej posmarowaliśmy surowym białkiem. Na wierzchu układamy połówki śliwek (wcześniej umytych i wypestkowanych). na nie ścieramy resztę ciastka które było w zamrażalce. Sernik pieczemy w  170-180  stopniach przez około  60-70  minut

Gotowanie...to proste !
KURS CUKIERNICZY, KTÓRY POPROWADZIŁAM 11-12.08 182

11-12.08 poprowadziłam kolejny Kurs Cukierniczy I stopnia. Jakie smakołyki tym razem przygotowaliśmy? Zobaczcie! I moja cudowna grupa! Dziękuję za te fajne 3 dni!

Ostra na Słodko
KURS CUKIERNICZY PROWADZONY PRZEZE MNIE ( 3 ) 177

Kolejny Kurs cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów prowadzony przeze mnie zakończony sukcesem! Tym razem był to Kurs I stopnia. Zobaczcie jakie słodkości przygotowaliśmy! Ps. kolejna fantastyczna

Ostra na Słodko
MÓJ KURS CUKIERNICZY 2 163

Od 22.06. do 24.06 prowadziłam kolejny Kurs Cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów. I tym razem znów towarzyszyła mi cudowna ekipa kursantów! Oby więcej takich! Zakochanych w

Ostra na Słodko
Kruchy placek z rabarbarem 162

Sezon na rabarbar trwa, a ja dzięki cioci i kuzynce od których otrzymałam rabarbar mogłam zrobić placuszek. Kruche ciasto z nutą kwaśnego środka i słodkiej kruszonki. Wyglądem przypomina krajankę, a kosztując kawałek czułam jak bym jadła duże ciastko z nadzieniem. Skala smaku 8/10 smaczny lecz nie powalający;) Źródło blog "słodkie impresje" Normal 0 21 false false false PL X-NONE

Kubki smaku
czekoladowe ślimaki w wersji light 162

ciasta z mniejszymi wyrzutami sumienia. Dzisiaj w ramach przygotowania się do wyjścia na plażę proponuję dietetyczne ślimaki z ciasta krucho-drożdżowego. Bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Ostatnio chyba już całkowicie przerzuciłam się na mąki pełnoziarniste, polecam:) Składniki na 20 ciastek 500 ml mleka 25 dag cukru brzozowego 1 łyżeczka soli 5 dag drożdży lub  małe opakowanie drożdży suchych

ciastkarnia na kruchym spodzie
Mini beziki do dekoracji – wegańskie, bez jajek 156

Delikatne i kruche, rozpływają się w ustach. Lubię bezy odkąd tylko pamiętam. To mój kuchenny pewniak – wychodzą mi zawsze, nawet robione tak zwaną miarką „na oko”. Przy znajomości kilku ważnych podstaw, po kilku próbach i przy odrobinie cierpliwości wyjdą każdemu. Mini bezy możecie wykorzystać jako ozdobę świątecznego stołu, ale też do dekoracji świątecznych ciast, tortów i deserów – to prosty(...)przekładamy masę do naszykowanych woreczków cukierniczych i na blachę, z zachowaniem odstępów, szybko i sprawnie wyciskamy małe beziki o średnicy 2-4cm. Od razu po naszykowaniu całej blachy ciastek wkładamy beziki do piekarnika. Szykujemy kolejną blachę i od razu po przygotowaniu dokładamy ją do pieca.   Suszymy beziki przez ok 2-2,30h. Warto co jakiś czas sprawdzić

Karo in the Kitchen
Trójkąty z serem i owocami 141

drzwi. Te kruche ciasteczka są idealne dzięki twarożkowi i dodatkowi ulubionych owoców. Polecam.  POTRZEBUJEMY: opakowanie ciasta francuskiego 200g białego sera 1 łyżka masła ( w temp. pokojowej) 1 żółtko 1 łyżka skrobii ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru kilka łyżek ulubionych owoców, u mnie czarna porzeczka z syropu ze słoika 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciastek , przed wstawieniem do piekarnika

WYSPA SZCZĘSLIWA
Reniferki z makiem 149

Jeśli lubicie mak to te przyjemnie chrupiącym między zębami ciasteczka są dla Was stworzone! Kruche, maślane, lekko słodkie z wyraźnym smakiem maku. W czasie świąt takie ciasteczka świetnie zastąpią słodkie, ciężkie wypieki i ulżą brzuchom.     SKŁADNIKI: 100g niebieskiego maku 125g masła 100g cukru duża szczypta soli 75g mąki pełnoziarnistej 75g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia jajko(...)misce i wyrabiamy jednolite ciasto. Zawijamy w folie spożywczą i mrozimy w zamrażalce przez 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5cm i wycinamy ciastka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach C przez okoo 15 minut. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Dekorujemy ciasta i posypujemy cukrową posypką

Pyry na Gaz
Chałwowe ciasteczka z tahini i czekoladą (z orkiszową mąką pełnoziarnistą) 148

Przepis autorski (mój). Lubcie chałwę? Jeśli tak, to pokochacie te ciasteczka! Są kruche, z posmakiem chałwy i dodatkiem... czekolady! Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że jeszcze niejednokrotnie wrócicie do tego przepisu. (około 17 sztuk) 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być inna pełnoziarnista) 70g mąki pszennej 100g masła 75-80g pasty sezamowej - tahini 80g cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku(...)blasze wysłanej papierem do pieczenia i spłaszczyć widelcem. (Odstępy nie muszą być zbyt duże.) Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 17-18 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny lekko się zarumienić.) Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku

Di gotuje
BISCOTTI (CANTUCCI) CZYLI WŁOSKIE PYSZNOŚCI 184

włoskie pyszności już po pierwszym kęsie zawładnęły moim sercem ❤❤❤ Są kruche, chrupiące i mocno migdałowe.  Mimo swojej prostoty (nazwałabym je takimi naszymi sucharkami all inclusive 😏) rewelacyjnie smakują z kubkiem kawy z mlekiem, lub zwykłej zbożówki czy inki. Ciasteczka są proste do upieczenia (mimo, że piecze się je etapami), tak więc nawet jeśli spotkacie je w jakimś większym markecie(...)minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika,  przekładamy je na deskę do krojenia i ostrym nożem kroimy na ukośne kromeczki ok 1.5cm szerokie. Pokrojone ciastka układamy ponownie na blaszce i wstawiamy na 8 minut do piekarnika nagrzanego do 160st. Po upływie tego czasu ciasteczka obracamy na drugą stronę i dosuszamy kolejne 8 minut, przez co zyskują

Walijskie Pichcenie
Kruche, korzenne ciasteczka : Grudniowe Wyzwanie Blogerek 171

Kolejne wyzwanie blogerek. Grudniowe. Nieco świąteczne. Tym razem z Pauliną wymyśliłyśmy pieczenie ciastek na choinkę. Ja w tym mocna nie jestem i dla mnie to

Magiczne Życie Marty