Dzisiaj proponuję słodkie śniadanie czyli orkiszowe bułeczki z ciasta krucho drożdżowego , z dodatkiem kawy zbożowej, gruszek i twarożku. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, bo takie
Smaczna PyzaOstatnio naszła mnie ochota na rurki ze śmietaną. Wyszły świetne, kruche, a co najważniejsze ich przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. W sam raz na niespodziewane przybycie
Zrób to smacznieNa koniec roku udało mi się ziścić roczną zachciewajkę - uczyniłam kruche ciasteczka z żurawiną i gorzką czekoladą. Chodziły za mną cały rok, tupały coraz głośniej, a
peggiwkuchniDzisiaj zapraszam na włoskie cantuccini (zwane również biscotti di Prato) - kruche ciasteczka z grubo siekanym migdałami. Cantuccini są słodkie i bardzo aromatyczne. Je się je zazwyczaj
Smak mojego domuCannoli to nic innego jak włoska wersja rurek z kremem. Kruche korpusy z ciasta smażonego jak nasze faworki wypełnia się masą z ricotty albo ricotty i
Smaczna PyzaSmaczny i prosty deser z ciasta kruchego - tartaletki, czyli małe babeczki. Najlepiej smakują z bitą śmietaną, galaretką czy (jak w mojej wersji) z pysznym kremem budyniowo
Kuchnia EllieCiężko poprzestać na jednym ciasteczku :) Są bardzo maślane i bardzo kruche. Idealne, żeby zabrać kilka w pudełeczku na spacer lub na piknik. Nie polecam jednak jeść
bistro mamaPoczątek grudnia to czas, kiedy z czystym sumieniem można upiec kruche bożonarodzeniowe pierniczki i zacząć zbliżające nas do Świąt pochrupywanie. Taki smakołyk świetnie zaprezentuje się
W kuchni wieczoremChociaż sceptycznie podchodziłam do tego czy zwinę kruchy wafel w roladę postanowiłam zaryzykować. I niespodzianka , wafel pod wpływem gorącej masy pięknie zmiękł i bez najmniejszego problemu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDzisiaj będzie zwijać. Zwiniemy pyszne rogaliki nadziewane powidłami . Są kruche, same w sobie niezbyt słodkie a zamiast jajek do ciasta wykorzystamy dynię. Będzie takie małe przemytnictwo
Smaczna Pyzawyjdą cieńsze i bardziej kruche, a przy większej grubości będą odpowiednio grubsze i bardziej miękkie niż kruche. Z ciasta wycinać dowolne kształty, a wierzch obsypywać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 8-10 minut. Ciastka powinny delikatnie zarumienić się. Po upieczeniu wystudzić. * Z podanych proporcji wychodzi około 40 sztuk średniej wielkości ciastek. Składniki(...)składać je razem. Mazurek posmarować dowolnie grubą warstwą kremu. Obsypać cukrem Gruba Rafinada Diamant i udekorować dowolnymi dodatkami. Ja użyłam czekoladowych jajeczek. Krem dość szybko gęstnieje podczas stygnięcia. Kruche ciasto po kilku godzinach zaczyna nabierać miękkości, gdyż chłonie wilgoć z kremu. Na drugi dzień po przygotowaniu jest delikatnie miękkie. Jeśli zależy nam na takiej delikatności i miękkości, wtedy kruche ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennaposmarowania ciastek - ksylitol lub gruby cukier trzcinowy, lub zwykły (ja mam jednego amatora ciastek z bardzo grubym cukrem, i choć zdrowe to nie jest, to kilka zawsze musi takich być...) Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misie miksera i zagniatamy (przy pomocy haka) kruche ciasto .Można również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy
Smaczne ZdroweProste szaszłyki z grilla to błyskawiczna propozycja na danie z grilla. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, bowiem nie wypada od nas marynowania mięsa. Lista składników oraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Smaczne, kruche, delikatne, bardzo łatwe w przygotowaniu, takie właśnie są ciasteczka - pierożki z jabłkami, moja rodzina się nimi po prostu zajada. Będą świetną przekąską do kawy lub herbaty dla niespodziewanych gości. składniki na około 30 ciasteczek 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego szczypta soli(...)150g masła 1 jajko 1-2 jabłka cukier puder do posypania ciastek przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli i cukier waniliowy, wbijamy całe jajko i dodajemy miękkie masło. Wszystkie składniki siekamy nożem aby dobrze połączyły się z masłem a następnie dłonią zagniatamy kruche ciasto, gdy ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dodać odrobinę mąki. Wyrobione
Smakowite Daniamiodu 150 g cukru pudru 30 g migdałów 50 g skórki pomarańczowej smażonej/kandyzowanej 5 g sody oczyszczonej 20 g przyprawy do piernika trochę mleka do posmarowania ciastek przed pieczeniem Jeżeli dysponujemy miodem w stałej postaci, trzeba go rozpuścić na bardzo delikatnym ogniu. Kiedy jest lejący, łączymy go z mąką i mieszamy aż się połączą. Następnie przekładamy(...)łatwe, ani szybkie. Wymaga cierpliwego zagniatania składników, najlepiej najpierw pracować przy użyciu dużego noża, jak przy cieście kruchym, następnie pracujemy rękami i szczerze mówiąc będą dość spracowane. Teraz należy już tylko rozwałkować ciasto i wykroić foremkami pierniki. Staram się robić ciastka grubości ok. 7-8 mm, ale jeśli chcecie spróbować upiec całość, jak w oryginalnym przepisie szwajcarskim, lepiej uzyskać
I tu będę miała takie te