suszonych świeżych daktyli (posiekanych) skórka starta z całej pomarańczy Płatki zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Dodajemy mąkę wymieszaną z resztą składników. Zagniatamy i formujemy około 12 okrągłych i płaskich (ok.1 cm) ciastek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Smacznego :) Artykuł
Mienta blogwchłanialności substancji zawartych w amarantusie, proponuję namoczyć ziarna na kilka godzin, następnie wysuszyć, zmielić i przygotować ciastka na bazie takiej mąki. Składniki na 40-50 ciasteczek: 1 szklanka mąki amarantusowej, 1 szklanka mąki z bezglutenowych płatków owsianych, 4 łyżki oleju kokosowego + 2 łyżki do polewy, 100 ml zimnej wody, 3 łyżki cukru kokosowego (lub więcej, jeśli lubimy słodki
Jeść, by żyć w zdrowiuostygnięcia. 3. Mieszamy ze sobą suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, płatki owsiane, wiórka kokosowe, migdały i dodajemy roztrzepane jajko. Następnie dodajemy przestudzone masło i całość mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy żurawinę i ponownie mieszamy. 4. Łyżką formujemy ciastka (ja na jedno ciastko brałam pół łyżki masy) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Z notatnikaSkładniki: Ciasto: 20 dag margaryny 3/4 szklanki cukru kryształ 50 gad mąki pszennej 8 łyżek mleka 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka
Ciastka - domowe słodkościdzisiaj mam dla Was cudowne kokosanki. Miałam wielką ochotę na jakieś słodkie, więc upiekłam te ciastka, które są lekkie i wilgotne, a w smaku bardzo migdałowe. Ciastka przyrządza się szybko, więc do południowej kawy są w sam raz :-). Przepis wzięłam z książki Elinor Klivans pt. "Ciasteczka", z moimi zmianami. Oryginalny przepis zawierał winian potasu, a że nie miałam(...)cytryny. Do masy kokosowej dodać połowę piany i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Dodać pozostałą pianę i całość ponownie delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Nabrać czubatą łyżkę masy i układać na przygotowanych blachach w odstępach co 4 cm. Do gorącego piekarnika wstawić po jednej blasze i piec przez 15 - 17 minut, aż wierzch ciastek i wystające części wiórków lekko się zrumienią
Zakątek rozkoszy kulinarnychowsianą (**), wiórki, cukier oraz sodę oczyszczoną. Dodać jajko, mleko i olej kokosowy. Całość dokładnie połączyć, a na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować (zwilżonymi dłońmi) kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną
Di gotujemożecie przepis wypróbować. Ciastka orzechowe na kruchym spodzie ciasto: około 30 dag mąki 20 dag masła 4 żółtka 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 2 łyżki wiejskiej śmietany 1 łyżeczka kakao piana orzechowa: 25 dag cukru pudru 4 białka 1 łyżeczka octu jabłkowego 20 dag posiekanych orzechów lub wiórków orzecha kokosowego do dekoracji stopiona czekolada
Gotuj Sam!drugie śniadanie do kawki, zamiast kupnych ciastek pseudo pełnoziarnistych, które załamują mnie składem. Składniki (na około 20 sporych kul): 4 jajka 500g płatków owsianych szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej łyżka maku sporo aromatu migdałowego 100g cukru trzcinowego/ksylitolu garść bakalii (np. żurawiny, rodzynek, itp.) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 55g oleju kokosowego dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki Sposób przygotowania: Olej kokosowy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsię to tak, że na jednym razie się nie skończy, a będziecie sypać do ciastek to co lubicie najbardziej. Ja je sobie piekę tak co drugi dzień i jadam je na śniadanie. Składniki: 1 duży banan 1/2 soczystego, słodkiego jabłka 7 łyżek wiórków kokosowych 7 łyżek płatków owsianych 1 łyżeczka cynamonu mielonego 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki imbiru(...)powinniśmy dodać więcej płatków owsianych. Moja wyszła ok. Z masy ugniotłam niewielkie kulki, które ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyłam, aby kształtem przypominały placuszki. Blachę z ciastkami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam nie dłużej niż 40 minut, ja nawet krócej je piekę. Z podanych proporcji wyszło mi 16 szt ciastek
Blondynka GotujeSkładniki kleik ryżowy, 160g masło, 300g jajka, 3 szt proszek do pieczenia, 1 łyżeczka cukier, 1/2 szkl cukier waniliowy, 1 małe opak wiórki kokosowe, 5 łyżek dżem owocowy, kilka łyżek Przygotowanie Masło wyciągamy kilka godzin wcześniej, musi być bardzo miękkie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki oprócz dżemu dokładnie zgniatamy. Ciasto będzie się kleiło i tak ma być. Rozwałkowujemy(...)blachy, najlepiej przez folię spożywczą. Przekładamy na blaszkę. Na wierzch wykładamy po łyżeczce dżemu w odstępach 3-4 centymetrowych tak, aby dżem po pokrojeniu w kwadraty był na środku ciastka. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170st. Kroimy w kwadraty zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Ozdabiamy czekoladą lub cukrem pudrem
Gotowanie moimi oczamiszczególnie na brzegach, słodkie w sam raz i bardzo smakowite:) Składniki (na ok 25 sztuk): 150g płatków owsianych 70g mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju kokosowego 5 dużych daktyli (dałam świeże) 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka maku 1 łyżka sezamu 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki żurawiny opcjonalnie: szczypta przyprawy(...)roztrzepać widelcem. Mąkę, płatki, proszek i przyprawę wyspać do miski, wymieszać. Wlać płynne składniki, dodać bakalie, wymieszać. Zwilżonymi dłońmi nabierać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować kulki, następnie spłaszczać. Ciastka układać na blasze w niewielkich odstępach. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15 minut w temp. 170stC aż się staną złociste. Po upieczeniu ciastka ostudzić, zdjąć
Obiad gotowyPozostałe mleko kokosowe wymieszać z twarogiem PRESIDENT Z MASCARPONE cukrem waniliowym. Dolać rozpuszczoną żelatynę w mleku kokosowym. Wymieszać dokładnie. Mango pokroić w kostkę. Odłożyć 1/3 mango oraz kilka łyżek masy serowej. Pozostałe owoce wymieszać z masą serową. Wylać na spód z ciastek. Pozostałe mango i ser zblendowac na gładką masę. Wylać masę na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki
Kuchnia w oparachprzepisu wychodzi ok. 18 ciastek. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe) 1/2 szklanki oleju kokosowego 2/3 szklanki cukru trzcinowego Do obtoczenia: Cukier kokosowy Cynamon Przepis: W misce łączymy cukier i olej, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem
Emcia Pichciżurawiny możecie wymienić na to, co akurat macie w szafkach. Inspiracja: Jadłonomia Składniki na ok. 20 ciastek: Suche: 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki imbiru ¼ łyżeczki soli 1 ½ szklanki płatków owsianych Mokre: ¾ szklanki roztopionego oleju kokosowego lub masła* ½ szklanki cukru/ksylitolu/miodu/syropu klonowego (dowolne słodzidło) – do smaku* ¾ szklanki puree dyniowego** Dodatkowo: ok.½ szklanki posiekanych orzechów
Fabryka pomysłówsmak papryczki jest nieco stępiony. I jeszcze jedno. Przed jedzeniem odczekaj ok. 10-15 minut, aż ciastka przestygną, w przeciwnym razie grozi Ci poparzenie gorącymi i buchającymi kawałkami ananasa. Składniki: 4 plastry świeżego ananasa (5-7 mm grubości) 3 łyżki oleju kokosowego 4 plastry ciasta filo cukier puder do posypania 1 laska wanilii 5 łyżek syropu klonowego
Roślinna - blog wegański