szklanki oleju rzepakowego pozostałe: masa makowa gotowa z puszki 50 dkg 1 żółtko olej rzepakowy migdały do dekoracji pralinki: 160 g ciastek typu herbatniki 80 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady białej 1 łyżeczka masła wiórki kokosowe Masa marcepanowa: Marcepan: Migdały zalewam wrzątkiem w misce i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie obieram migdały ze skórki. Jak skórka(...)kulkę. Syrop lekko studzę ale jeszcze gorący wlewam do migdałowej masy, dodaję olejek migdałowy i mieszam mikserem. Następnie marcepan zagniatam rękoma, zawijam w folię i wstawiam do lodówki. Pralinki: Ciastka rozdrabniam blenderem, dodaję do nich 40 g czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Masę zagniatam, wstawiam do lodówki. Z masy migdałowej formuję sześć kulek małych, które obklejam masą ciasteczkową
wesoła kuchniaDaktylowe ciasteczka owsiane to kolejna odsłona ciastek z wykorzystaniem płatków owsianych. W tej wersji zamiast cukru wykorzystałam miód, a białą mąkę pszenną zamieniłam na pełnoziarnistą. Ciasteczka nie są dietetyczne, gdyż zawierają masło, ale są na pewno zdrową i energetyczną przekąską, którą warto mieć pod ręką, kiedy dopadnie(...)głód. Z podanego przepisu upiekłam 15 sztuk, jedno ciasteczko ma około 100 kalorii. Inne przepisy na ciasteczka z płatkami owsianymi znajdziecie tutaj: - kokosowe ciasteczka owsiane bez mąki - owsiane kuleczki z cynamonem bez pieczenia - korzenne ciasteczka owsiane - ciastka z płatków owsianych - kuleczki z płatków owsianych Daktylowe ciasteczka owsiane bez cukru Składniki: 150g płatków owsianych górskich 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
Smakołyki Berenikidzieci do szkoły? Lepsze zdjęcia dodam jutro kiedy będę robić im sesję w świetle dziennym ;) Składniki (na około 24 ciastka): 80g ciemnej czekolady z tagatozą 60g orzechów włoskich 40g płatków owsianych 40g płatków żytnich 25g oleju kokosowego dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki 40g płatków jęczmiennych 100g daktyli łyżeczka mielonej wanilii skworcu jajko 90g mąki migdałowej 1,5 łyżeczki(...)kilka minut żeby zmiękły do blendera wrzucamy wszystkie składniki (olej kokosowy podgrzewamy, żeby był płynny, a od daktyli odlewamy wodę) miksujemy tak długo, aż ciasto zacznie się ze sobą kleić tworząc jedną kulę rwiemy kawałki ciasta i formujemy w rękach kulki następnie spłaszczamy je na kształt ciastek ;) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 200 stopni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbyć dowolny) (**) 40g cukru trzcinowego 60 ml oleju kokosowego (roztopionego) 150 ml mleka roślinnego (***) Mąkę wymieszać z płatkami, wiórkami i proszkiem do pieczenia. Do mieszaki dodać cukier, syrop, olej kokosowy oraz mleko. Ciasto dokładnie wyrobić, a następnie odstawić na około 5 minut. (Masa nie powinna być mocno klejąca. W każdym razie nie należy dosypywać mąki, ani płatków. Po upływie tych(...)kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć za pomocą wilgotnych dłoni. Piec 12-15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być delikatnie zarumienione.) Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Można użyć dowolnej mąki lub tak jak w moim przypadku - mieszanki różnych gatunków. (**) Do posłodzenia ciastek użyłam
Di gotujepszennej jest 1/3 szklanki mąki kokosowej. Jest to więc spora różnica w proporcjach, ale to sprawia, że mąka kokosowa jest bardzo wydajna, co nie pozostaje bez znaczenia jeśli weźmiemy pod uwagę jej cenę, gdyż do tanich nie należy. Wracając do ciastek - są naprawdę bardzo smaczne, a do tego sycące. Zawierają tylko naturalnie występujące w poszczególnych składnikach cukry, a dosładzają(...)będę częściej je piekła. Dodam jeszcze, że są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Bardzo polecam :). Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 'górskich' 1 szklanka otrąb, dowolnych 1/3 szklanki mąki kokosowej ( lub 1 szklanka mąki pszennej ) 1 jajko 1 szklanka soku jabłkowego 1/4 szklanki oleju rzepakowego, słonecznikowego lub kokosowego 100 g rodzynków 100 g ulubionych orzechów, z grubsza posiekanych 2 płaskie
Opowieści z piekarnikaproste w przygotowaniu a smakują rewelacyjnie. Można dodać ulubione bakalie. To idealna alternatywa na szybką i zdrową przekąskę. (10 sporych ciastek) 1 szklanka mąki żytniej (nie co mniej) 1/2 szklanki płatków żytnich 1/4 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki rodzynek 50g czekolady (użyłam gorzkiej z żurawiną) 1 jajko 50g masła/margaryny 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka
Di gotujewiórki kokosowe i zagotować aż cukier dobrze połączy się z wiórkami. Margarynę utrzeć i połączyć z ostudzoną masą kokosową. Składniki na masę kakaową: ½ szklanki wody ( może być pół na pół z mlekiem) 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 paczki ciastek albertów- szkolnych Wykonanie masy kakaowej: Wszystkie składniki połączyć ze sobą, ciastka pokruszyć, dodać do masy kakaowej(...)zagotować około 5 minut. Składanie rolady: Wafel posmarować masą kakaową , ułożyć pasek tężejącej galaretki, drugi wafel posmarować ciepłą masą kokosową. Położyć wafle jeden na drugim (wafel z masą kokosową ma być na górze) następnie szybko zawinąć
Tradycyjna Kuchniałyżki) wykładać na rozłożony papier do pieczenia. (Ja po lekkim ostudzeniu formowałam kulki wielkości sporego orzecha włoskiego i każdą z nich delikatnie spłaszczałam.) Ciastka zostawić do wyschnięcia/stężenia. (*) Część płatków owsianych można zastąpić wiórkami kokosowymi, rodzynkami - czy innymi bakaliami. Użyłam płatków owsianych błyskawicznych PZZ Białystok
Di gotujeWysokobłonnikowe pożywne, niezwykle kruche ciastka, które smakują rewelacyjnie w towarzystwie gorącej herbaty. SKŁADNIKI 80 g oleju kokosowego, 8 łyżek mąki kokosowej, 1 jajko, 1 łyżka cukru kokosowego, 2 łyżki nasion chia, 1 łyżka suszonej żurawiny WYKONANIE Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 10 min w 180 stopniach
słodki bratekW ostatni dzień Karnawału zapraszam na pyszne kokosowe ciasteczka. Bardzo lubię je przygotowywać, gdyż łatwo i szybko się je robi, a przy tym wspaniale smakują. To
Tradycyjna kuchnia Kasigustu i powiem Wam tylko tyle, że znika w ekspresowym tempie. By wzbogacić smak masy kokosowej dodałam szklankę likieru kokosowego Canari . Ciasto ma też duży plus jeśli chodzi o krojenie, można pokroić w dowolnej wielkości ciastka nawet w malutkie kosteczki i zawsze będzie ładnie wyglądało. Ciasto podane na porcelanie Bogucice z kolekcji Diament Platin. Składniki: Ciasto czekoladowe(...)szkl mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3/4 szkl cukru 0,5 szkl oleju 1 szkl mleka 3 jajka Masa kokosowa 2 szkl mleka 1 szkl likieru kokosowego Canari 7 łyżek kaszy manny błyskawicznej 150 g wiórków kokosowych 0,5 szkl cukru 3 łyżki owoców goji Polewa czekoladowa 100 g czekolady gorzkiej
Ala piecze i gotujejest tłusty. Do tego słodkawa masa, którą można pokryć wierzch ciastek – nie oprze się nim żaden łasuch. Do przygotowania ciastek (8-9 sztuk) potrzeba: – 2 filiżanki mąki migdałowej – 1/2 filiżanki wiórków kokosowych – 1/4 łyżeczki soli – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/4 łyżeczki sody – 3/4 filiżanki utartej marchwi odciśniętej z wody
Szybko Tanio Smaczniehydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa, guma guar; aromat, emulagory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; regulator kwasowości: kwas winowy. Brzmi smacznie i zdrowo? Niekoniecznie. A może ciastka bez dodatku cukru? Składniki: Skrobia ziemniaczana, margaryna (oleje roślinne /palmowy, rzepakowy, kokosowy, częściowo utwardzony palmowy/ w zmiennych proporcjach, woda, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; barwnik: annato), mąka kukurydziana, syrop
Powiedz dietom nieinnym języku ( chociaż czasem i w ojczystym się gubię :) ) Dlatego trzymajcie mocno kciuk, tylko jeden, bo w drugiej ręce powinny znaleźć się ciastka z dzisiejszego przepisu. Zrobiłam je parę dni temu, miałam ochotę na kokosowy specjał, bez bezy. Szukałam przepisu odzwierciedlającego ten, którym raczą nas sklepikarze. Takie kruche, smaczne ciasteczka kokosowe. I znalazłam ... na Kwestii Smaku - maślane kokosowe ciacha
Słodkie Przyjemnościotarta z 2 cytryn, sok z ½ cytryny, 1 łyżka posiekanego estragonu, 2 łyżki posiekanej stewii, nasiona z 1 laski wanilii. Spód: 100 g ciastek owsianych, ½ szklanki mielonych migdałów, 3 łyżki masła migdałowego, 4 łyżki oleju kokosowego. Sos: Duża garść listków bazyli, Garść listków mięty, 3-4 łyżki syropu z agawy lub miodu, ½ szkl. pistacji (wyłuskanych, nie solonych
SzczyptaSmaQ