sztuk: 250 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki, ze słoika tym bardziej) 150 g masła orzechowego 2 czubate łyżki (50 g) dowolnej mąki , u mnie to była kokosowa, jeżeli dodacie bezglutenowej to będą ciastka bezglutenowe, wiadomo. 50-80 g cukru 100 g gorzkiej czekolady 50 ml wody (3 łyżki, aby lepiej blendowała się ciecierzyca) płaska łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie
greenscarfzajadać. Dzięki dodaniu tu jednego składnika ciastka są miękkie i słodkie. Jesteście ciekawi jaki to składnik? Zapraszam do przepisu ;) Składniki na około 8 ciastek: * 2 większe mocno dojrzałe banany * 150 g wiórków kokosowych (użyłam Skworcu ) * 1 szklanka amarantusa ekspandowanego tzw. poppingu (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Banany rozgnieść widelcem, dodać wiórki kokosowe i amarantus, wymieszać. Łyżeczką nabierać
Zrób to smacznieSkładniki – porcja na formę o średnicy 26 cm: 300 gram kruchych ciastek, 150 gram masła, 400 ml mleka kokosowego, 200 gram białej czekolady, 170 gram wiórków kokosowych +1 łyżka do ozdoby, 100 gram gorzkiej czekolady, 100 gram mlecznej czekolady, 80 ml śmietanki 30%, Krok 1 Roztapiamy masło. Ciasteczka drobno rozkruszamy za pomocą blendera, dodajemy do nich roztopione masło
Coś bym zjadławarto.Z jednej blaszki ciasta wychodzi dość dużo ciastek,a przede wszystkim długo pozostają świeże. Składniki na ciasto : 2 jajka 1 szkl.cukru 1 szkl.mleka 0,5 kg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dkg margaryny Składniki na polewę: 1 kostka margaryny 60 dkg cukru 4 łyżki kakao 12 łyżek mleka Wiórki kokosowe 50-60 dkg. Ciasto Margarynę roztopić(...)Prostokąty,kwadraty lub romby.Ja kroję romby. Polewa W garnku rozpuścić margarynę z cukrem i kakao.Dodać mleko.Mieszamy aż składniki się rozpuszczą.W gotującej polewie obtaczamy ciastka i od razu wkładamy do wiórek kokosowych wcześniej przygotowanych w misce.Odkładamy do wystygnięcia. Uważajcie żeby się nie oparzyć.Ja używam dwóch widelców ,ale i tak czasem odruchowo dotknę ręką. Ciasto możecie upiec
Agusiowe smakołykiciastek 50 g kaszy jaglanej 80 g wiórków kokosowych 50 g erytrolu Wykonanie: Kaszę gotujemy do miękkości przez około 20 minut ze szczyptą soli. Do wystudzonej kaszy dodajemy wiórki kokosowe i erytrol. Wyrabiamy na jednolitą masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki. Spłaszczamy je na formę ciastek i układamy na blaszce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp.180
Smaki EwyKolejna wariancja na temat ryżu. Tym razem bezglutenowe ciasteczka kokosowe z ananasem. Przygotujecie i upieczecie je w niespełna... 30 minut! Powstały z potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego
Kuchnia Ellie2 jajka 80 g rafinowanego oleju kokosowego 35 g erytrytolu 8 kropli stewii w płynie 20 g ciemnego kakao 60 g mąki kokosowej 0,5 łyżki cynamonu 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej Polewa 50 g czekolady gorzkiej (min. zawartości kakao 85%) lub niskowęglowodanowej 30 sztuk orzechów pecan Sposób przygotowania Ciastka Wszystkie składniki ciastek dobrze wymieszać
Modern Cave Girlwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są pyszne, kruche i jednocześnie tak pachną, że trudno im się oprzeć. Kokosowa nuta sprawia, że znikają ekspresowo. Zresztą tak samo - jak ich przygotowanie - łatwe i szybkie. Ciastka można upiec bardziej płaskie i przełożyć dowolnym kremem lub ulubioną konfiturą. Ja swoje posypałam cukrem pudrem i udekorowałam czekoladą, ale świetnie(...)brązowego) 20g wiórek kokosowych 1 jajko 3 łyżki oleju kokosowego (płaskie; o stałej konsystencji) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): wiórki kokosowe do obtaczania Wszystkie składniki umieścić w mice i dokładnie zagnieść. (Olej kokosowy powinien być miękki, ale nie rozpuszczony.) Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki obtoczyć w wiórkach kokosowych, lekko spłaszczyć i ułożyć
Di gotujepowidła śliwkowe Polewa - 40 gram gorzkiej czekolady - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie Na stolnicę wsypujemy mąkę. Robimy wgłębienie, w które wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej jogurt oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie zagniatamy. Tak powstałe ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy. Następnie wycinamy dowolne kształty. W środek ciastka nakładamy powidła, po czym zlepiamy brzegi. Układamy na blasze(...)nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Czas na polewę. W garnuszku roztapiamy olej kokosowy oraz czekoladę. Tak przygotowaną masą polewamy wystudzone ciastka. Ciastka to dobry zamiennik sklepowych produktów. Bez zbędnych polepszaczy i ulepszaczy:) Wiem, co jem! Smacznego
Health-Fit-LifeHej! Ciasteczka, które widzicie na zdjęciu są upieczone z mąki kokosowej. I może najpiękniej nie wyglądają, ale są wyjątkowo smaczne. Dodatek posiekanych orzechów sprawia, że przyjemnie
Tylko pyszniesię z ciepłymi krajami i wyspą z palmami. A że akurat nie mogę się tam znaleźć (choć jakoś nie specjalnie mi żal) to przynajmniej pocieszę się ciastkiem. Delikatne klasyczne kruche, wzbogacone warstwą kokosowe bezy i przełożone dżemem z ananasa i marakui. Dwa kęsy i jestem w tropikach:) Składniki: na ciasto kruche: 300 g mąki 200 g masła(...)blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na 5 minut. W tym czasie białka ubić, następnie ubijając dosypywać cukier i kokos. Wyjąc ciastka, na połowę nałożyć bezę i wstawić do piekarnika (temperaturę zmniejszyć do 150*C ) i piec jeszcze około 20 minut. Wyjąć i wystudzić. Ciastka bez bezy smarować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaobrotach, aż mleko się napowietrzy, a cukier dokładnie rozpuści ok. 4-5 minut. W osobnej miseczce kruszymy na małe kawałki herbatniki w czekoladzie lub czekoladowe ciastka. Mieszamy je z masą z mleka kokosowego. Porcje rozlewamy do foremek na lody, odpowietrzamy przez włożenie do środka np. trzonu łyżki i zamieszanie, po to żeby w masie nie zostały puste miejsca. Wstawiamy
Karo in the Kitchenkukurydzianych Lubella Kakao i Miód 4 łyżki masła 1 łyżka masła orzechowego Kawowo- kokosowy krem z kaszy jaglanej: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2/3 szklanki mleka kokosowego 1/2 szklanki mocnej kawy 3 łyżki miodu Marynowana w kawie dynia: 200 gram dyni hokkaido 1 szklanka zaparzonej kawy 3 łyżki miodu kilka ziarenek(...)masło z masłem orzechowym i dokładnie wymieszaj. Foremki na mini tartaletki wysmaruj tłuszczem a następnie ich dno wyłóż kruchym spodem. Tak przygotowane ciastka włóż do lodówki na minimum dwie godziny. W tym czasie ugotuj w mleku kokosowym i kawie kaszę jaglaną. Pod koniec gotowania dodaj miód i zmiksuj kaszę na gładki krem. Dynię pokrój w kostkę. Gotuj w kawie
Mango Papajacukru pudru barwniki spożywcze dodatkowo: wiórki kokosowe (ok. 200 g) 1 raffaello masa cukrowa z tego przepisu ( tu ) różowy barwnik motylki cukrowe ciastka kakaowe Sposób przygotowania: Do startej marchewki dodajemy wiórki kokosowe, drobno pokrojonego ananasa, posiekane migdały. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, sodę, proszek, przyprawę piernikową i cynamon. W kolejnym naczyniu ubijamy na puszystą pianę jaja, dodając
Wielki apetyt