Czy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!płatków ryżowych to pyszny i zdrowy deser zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Bardzo łatwe i szybkie przygotowanie jest niewątpliwie dodatkową zachętą do ich wykonania. Jeśli dodamy do ciastek proszek do pieczenia bez mąki, to będą one bezglutenowe i do zjedzenia przez osoby nietolerujące w swojej diecie glutenu. Znudziłam się dodawaniem płatków ryżowych do musli i pomysł(...)domu są o wiele zdrowsze od tych ze sklepu, gdyż mamy wpływ co się w nich znajduje. Składniki: (na około 50 sztuk) 400 g płatków ryżowych 60 g wiórków kokosowych 120 g mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru 250 g masła lub margaryny 1 łyżka cukru waniliowego 3 jajka Dodatkowo: 100 g gęstej marmolady lub konfitury
Kuchcik gotujeO babeczce mówi się, że to ładniejsza siostra muffinki. Osobiście uważam, że i jedna i druga, to uroczy kawałek słodkości, a muffinkę z powodzeniem można przecież
Opowieści z piekarnikasałatkach można zastąpić karczochami. Lubczyk Można zastąpić młodymi liśćmi selera (co dość często wykorzystujemy gotując rosół) Mahlab - pestki dzikich wiśni Przyprawa popularna w krajach Bliskiego Wschodu, dodawana często do ciastek i pieczywa. Ze względu na gorzki migdałowo-wiśniowy smak należy stosować ją bardzo ostrożnie. W Polsce można ją zastąpić suszonymi pestkami moreli - używamy tylko rozdrobnionych jąder pestki. Mąka amarantusowa(...)przepisach należy zwiększyć ilość płynów. Można zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą (jak najdrobniej zmieloną) przesianą przez jak najgęstsze sitko mąką razową wymieszaną w proporcjach 1:1 z mąką pszenną Mąka kokosowa Można zastąpić mąką ryżową Mąka maida Mąka maida to drobno mielona, wysoce rafinowana, a tym samym pozbawiona większości składników odżywczych mąka pszenna. Podobnie jak mąka atta jest wykorzystywana do roti
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 min. Do gotującej się masy kokosowej dodać masło. Budyń rozprowadzić w ½ szklanki mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Polewa : Roztopić czekoladę wraz z mlekiem na parze. Biszkopt przekroić na 3 części. Upieczone ciasto kakaowe nasączamy czekoladą, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniowo(...)barwnikiem. Żelatynę podgrzać i roztopić. Dodać do ubitej śmietanki. Gdy jest jeszcze płynna wylewamy na tort, tak, aby mogła swobodnie spływać po bokach. Dekorujemy kwiatami. Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło
Słodki ZakątekLubię ich klasyczną wersję, choć są tak proste w przygotowaniu, że robiąc je kilkanaście razy w roku kombinuję jak mogę Jak dla mnie jedne z najlepszych
Zasmakuj Kuchnihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com W zamierzeniu miały być ciasteczka z blogu: Planeta Smaku . Jednakże podmieniając składnik - musiałam zmodyfikować przepis. Nie spodziewałam się
Di gotujeDość często na drugie śniadania wybieram pudding chia, ale ostatnio też powróciłam do zapomnianego mug cake'a i nocnych owsianek. Mug cake czyli babeczka z kubeczka to szybkie fit ciastko, do którego wykonania potrzebujemy zaledwie kilka składników, które po dokładnym wymieszaniu i przełożeniu do naczynka wstawiamy na 4 minuty do mikrofali. Jeśli mikrofali nie macie, skrzystajcie z piekarnika, jednak tutaj(...)polecić. Dzisiaj wersja czekoladowa z masłem orzechowym. PRZEPIS 1 jajko 3 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ksylitolu 2 łyżki mleka kokosowego 1 łyżka kakao Składniki dokładnie wymieszać i wstawić w naczynku do mikrofali na 4 minuty. Topping to masło orzechowe. JAGLANO-GRYCZANY MUGCAKE: PRZEPIS - KLIK Zachęcam do obserwowania mojego profilu
Tetiishericzęsto z niego korzystam, jeśli zostają mi jakieś resztki ciast- te bajaderki są wyjątkowo smaczne :) Składniki 450-500 g pokruszonych resztek ciast (bez kremów, żelatyny, owoców, galaretek), herbatników, kruchych ciastek, biszkoptów itp. 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w wodzie lub w rumie 1/3 szklanki dowolnych pokruszonych orzechów lub migdałów około 2 lub 3 łyżki drobnego brązowego cukru(...)migdałowego Uwaga: jeśli chcecie uzyskać bajaderki z wyraźnym kokosowo-czekoladowym aromatem to zamiast 100 ml śmietany lub mleka krowiego możecie d odać 150 ml dobrej jakości mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej . Do bajaderek czekoladowo - kokosowych nie dodaję dżemu i cukru, ale proporcjonalnie zwiększam ilość kremu czekoladowego (np. Cadbury Choc Spread). Kupując mleko kokosowe warto zwrócić uwagę na zawartość ekstraktu
Cztery FajeryTak się ostatnio poskładało na blogu, że macie więcej wegańskich przepisów. Ale spokojnie! Daleko mi jednak do całkowitego "przejścia" na weganizm i obawiam się, że o
Kuchnia w czekoladzieWitajcie. Dziś prezentuję Wam przepis na szybkie małe co nieco :) Muffinki upieczone w kolorowych papilotkach dodadzą wiosennego nastroju :) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki
Kuchnia domowa Aniczęsto z niego korzystam, jeśli zostają mi jakieś resztki ciast- te bajaderki są wyjątkowo smaczne :) Składniki 450-500 g pokruszonych resztek ciast (bez kremów, żelatyny, owoców, galaretek), herbatników, kruchych ciastek, biszkoptów itp. 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w wodzie lub w rumie 1/3 szklanki dowolnych pokruszonych orzechów lub migdałów około 2 lub 3 łyżki drobnego brązowego cukru(...)migdałowego Uwaga: jeśli chcecie uzyskać bajaderki z wyraźnym kokosowo-czekoladowym aromatem to zamiast 100 ml śmietany lub mleka krowiego możecie d odać 150 ml dobrej jakości mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej . Do bajaderek czekoladowo - kokosowych nie dodaję dżemu i cukru, ale proporcjonalnie zwiększam ilość kremu czekoladowego (np. Cadbury Choc Spread). Kupując mleko kokosowe warto zwrócić uwagę na zawartość ekstraktu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapalatynoza (izomaltuloza*), substancja słodząca (sukraloza). Baton: Prażone orzeszki ziemne 45%, koncentrat białka serwatkowego (z mleka) 15%, kaszka kukurydziana, mąka graham, maltodekstryna, mąka ryżowa, kaszka manna, błonnik kakaowy, aromaty, wiórki kokosowe, palatynoza (izomaltuloza*), substancja słodząca (sukraloza). * Izomaltuloza jest źródłem glukozy i fruktozy. Masa netto: Poduszki – 100g, Baton – 30g Wartości odżywcze: Poduszki i Baton: 100g/ 510 kcal, tłuszcz(...)przekąsek nam odpowiadają zależności od momentu kiedy chcemy je spożyć. Produkty są leciutkie, przypominające znane „dmuchane” pieczywo. Smak: Proteinowe poduszki: Po otwarciu opakowania unosi się zapach orzechów i kakao. Ciastko na zewnątrz jest nieco wytrawne z wyczuwalnym dodatkiem mąki graham. Przyjemnie chrupie i dość szybko rozpuszcza się w buzi. Nadzienie jest kakaowe i posiada nutę goryczki. Jego konsystencja jest bardzo
Candy Pandasprzepadałam za tym rodzajem wypieków, ze względu na kremy, których po prostu w ciastach nie lubiłam, a od dłuższego już czasu z oczywistych powodów nie jem gotowych ciast ani ciastek. Okazja była wyjątkowa, mianowicie 6 urodziny Miśki, a jak urodziny to tort musi być, pal licho tort, świeczki do zdmuchiwania przede wszystkim ;-). Miśka uwielbia kaszę gryczaną (serio!) i maliny(...)zostało po przesianiu zmielonej kaszy) 100 g mąki migdałowej (lub 100 g migdałów zmielić na mąkę) 50 g mąki pszennej 2 średnie banany 150- 200 g roztopionego masła kokosowego (w zależności od wielkości bananów, w trakcie miksowania sami wyczujecie czy masa nie jest za sucha) 200 g cukru pudru (użyłam zmielonego ksylitolu) 200 ml wody po gotowanej ciecierzycy łyżeczka proszku
greenscarfMój tata, po zjedzeniu takiego koszyczka powiedział: "O kurde..." ;) Wydaję mi się, że to wystarczy, aby określić, jakie są smaczne ;D Kruchutkie babeczki nadziane serem i
Nastoletnie Wypiekanie