Na początek wyjaśnienie. Muszę przyznać, że to ciasto ma wspólnego z sernikiem tyle, co ja z top modelką. ;-) Ale pod taką nazwą funkcjonuje w Internecie, postanowiłam
Szefowa kuchnizapoczątkuję dziś przepisem na uroczy torcik makowy, który łączy w sobie lekkie blaty biszkoptowe i masę budyniową. Możemy przygotować go w prostokątnej czy kwadratowej blasze i będziemy mieć smaczne ciastka do popołudniowej kawy czy herbaty. Upieczony w tortownicy i ładnie udekorowany, może śmiało posłużyć jako tort na specjalną okazję. Przepis jest na tortownicę o średnicy 18cm. Torcik makowy Składniki(...)maku masa budyniowa 500ml mleka kilka kropel aromatu migdałowego opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 200g masła 50g wiórków kokosowych 50g migdałów całych lub płatków kilka łyżek wody kilka kropel aromatu migdałowego Wykonanie: BISZKOPT - spód tortownicy posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, jeżeli piekarnik potrzebuje czasu do nagrzania się
Smakołyki BerenikiZnudziły się Wam tradycyjne owsianki? Wystarczy mały drobiazg aby zwykłe śniadanie zamienić w coś wyjątkowego. Zrobienie zdrowych ciasteczek serduszek bez glutenu i białego cukru nie zajmuje
Candy PandasDrożdże po tym czasie powinny już się obudzić, czyli podwoić swoją objętość. Zblenduj nerkowce razem z mlekiem, w którym się moczyły. 7. Do mąki podaj pozostałe mleko, cukier, olej kokosowy, nerkowce oraz zaczyn drożdżowy. 8. Wymieszaj wstępne wszystkie składniki dużą łyżką, najlepiej drewnianą, i rób to w jednym kierunku, to żadne zabobon, po porostu już podczas mieszania tworzy się siatka(...)części i z 1/4 uformowałam wałek, który nacięłam na 3 i zaplotłam warkocz. To nie jest reklama, po prostu lubię ten cukier, bardzo efektownie wygląda na wszelkich ciastach, ciastkach i deserach. 13. Uformowane ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw chociaż na 15 minut. Ideał to ponowne podwojenie objętości, czyli do godziny, ale nie przesadzajmy
greenscarfBatoniki te to doskonałe źródło energii, które kusi pysznym smakiem oraz aromatem nie do opisania. Są słodkie, chrupiące, choć lekko miękkie i żeby nie cukier - uznałabym
Di gotujeDziś w końcu nowy przepis na ciasteczka :) Tym razem w wersji mocno czekoladowej, zrobione z płatków i mąki owsianej oraz daktyli. Ciasteczka wyszły kruche, bardzo pożywne
Healthy food explorerWpadam na chwilę, by podzielić się pomysłem na bardzo fajną przekąskę, która zadowoli miłośników słodkości. Do zrobienia tych chrupaczy z bakaliami potrzebujemy opakowania wafli ryżowych
Obiad gotowyhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka te są zdrową alternatywą na sycącą i wartościową przekąskę, więc bezkarnie można nimi zaspokoić niewielki
Di gotujeBatony musli to pomysł na szybką i zdrową przekąskę. W bardzo prosty sposób możesz je przygotować w domu. Przepis nie wymaga pieczenia. Zamiast zwykłego cukru użyłam
Via GustoTarta dyniowa Czy dynia jest już oficjalnie najbardziej popularnym warzywem na naszym blogu? Tych przepisów mamy mnóstwo, od muffinek, po chleb , przez spaghetti. Dzisiejsza tarta dyniowa
PaleoLifeTen przepis, przyda się Wam po świętach, kiedy jak zwykle, upieczecie za dużo ciast :) Bajaderki zrobione są, właśnie z ciast, które zostały i których nikt już
Agusiowe smakołykiBędąc paleo dobrze jest bazować na sezonowych owocach i warzywach (aby nie zbankrutować), a od pewnego czasu zaczynają się już w sklepach pojawiać DYNIE (YEEEEEEEE..!!). Dynia
PaleoLifeTakie bajaderki śmiało możemy zrobić na Święta Wielkanocne będą ozdobą stołu ale też i słodką ozdobą która zniknie szybko , niestety mają wadę, szybko znikają więc
Różowa kuchniaZawsze ciekawiło mnie z czego składa się bajaderka. Dowiedziałam się , że jest to zlepek różnych ciast...do tej pory przechodząc obok cukierni, bardzo często kupowałam dla
Różne smaki w kuchnimąki 50 g miękkiego masła 1-2 żółtka 1 całe jajko 3/4 łyżeczki soli 1 szkl. gorącej wody 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej olej do smażenia cukier puder do posypania Mąkę przesiać, dodać sól, miękkie masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i całe jajko.Wymiesza(...)razy. Ciasteczka zaczną się rozwarstwiać. Za pomocą dwóch widelców (jednym przytrzymywać ciastko) rozchylać warstwy do uzyskania pożądanego kształtu. Gotowe wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i oprószyć cukrem pudrem. Ważne jest, aby temperatura oleju nie była za wysoka, gdyż ciastka za szybko się usmażą i nie zdążą się rozwarstwić
Moje domowe kucharzenie