zawierają dużo zdrowych składników. Na pewno można je jeść bez wyrzutów sumienia 😛 Przepis znalazłam na stronie Wegepedia (i odrobinkę go zmieniałam). Dla podkręcenia kakaowego smaku dodałam więcej skórki pomarańczowej, dzięki czemu ciastka są bardziej aromatyczne. Składniki na ciasteczka można łatwo zamieniać na inne podobne, a efekt zawsze będzie bardzo dobry 😗 Zostawiam Was zatem z przepisem... Sami oceńcie
Słodko-Słony Świat Ilonymożna by zaklasyfikować do bezglutenowych, oczywiście pomijamy wtedy spód ciasteczkowy, a kosteczki truskawek wykładamy na wierzch. Składniki na 4 mini serniczki:Spód ciasteczkowy: 75 g ciastek maślanych (ja kupiłam w Biedronce Bonitki maślano- kakaowe) 35 g masła rozpuszczonego Masa serowo- herbaciana: 360 g sera białego półtłustego w kostce 1 płaska łyżka herbaty Matcha Skworcu 1 łyżka soku z cytryny
Blondynka Gotujemasy serowej, delikatnie mieszamy. Do gotowej masy wrzucamy 8 połamanych, lub pokrojonych na połówki ciastek, mieszamy. Masę przelewamy na ciasteczkowy spód, wierzch dekorujemy pozostałymi ciastkami. Chłodzimy sernik w lodówce przez noc. Kakaowe babeczki z truskawkami Mocno kakaowe babeczki z truskawkami i kawałkami mlecznej czekolady. Babeczki wbrew pozorom nie są słodkie. Sernik z kokosową pierzynką Sernik inny niż wszystkie
NiePieprz.plciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Masę dzielimy na dwie części, większą białą i mniejszą do której wsypujemy kakao i mieszamy. Białą masę rozkładamy na ciastka, nie do końca. Na to wylewamy kakaową masę i równo rozprowadzamy. Na wierzch ciasta układamy resztę nasączonych biszkoptów. Tiramisu odkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Gdyby zostało nam masy można
Kulinarne Fantazje Marioliorzechów laskowych w czekoladzie, ale możecie użyć czekoladowych kulek Lila Stars albo Maltesersów, natomiast główki są z najzwyklejszych draży kakaowych (możecie je zastąpić np. rodzynkami w czekoladzie). Nogi pająków to lukier z dodatkiem czarnego barwnika. Przygotowanie tych ciastek zajmuje naprawdę niewiele czasu, a frajda przy tym murowana:D Ja część naszych ciasteczek schowałam do metalowej puszki, by Dzieci mogły(...)łyżki do lodów maczanej w gorącej wodzie (ciasto mocno się klei, dlatego woda jest konieczna). Rozpłaszcz lekko każde ciastko i posyp białym cukrem.Piecz przez około 8-9 minut (ja piekłam 12-13 minut) na złoty kolor.Gorące ciastka wyjmij z piekarnika i na środku każdego z nich wciśnij lekko orzechy w czekoladzie lub kulki czekoladowe i draże
Słodko-Słony Świat IlonyPołączenie ciasta kakaowego z kokosem zawsze wypada dobrze. Do zrobienia tej tarty zainspirowały mnie ciastka Hit o takim smaku. Przepis jest połączeniem trzech innych receptur na tarty wraz z moimi małymi zmianami. Mocno kakaowy spód, budyń z mleczka kokosowego i bita śmietana z wiórkami kokosowymi w rezultacie dają pyszną tartę, która nie jest zbyt słodka i ciężka. To dzięki
Złote przepisyPyszne połączenie kakaowego biszkoptu z wiśniowym kremem. Ciasto całoroczne, ponieważ do kremu można użyć wiśni mrożonych, będzie równie smacznie jak ze świeżymi. W sezonie polecam oczywiście
Opowieści z piekarnikaktóre wykładamy pierwszą warstwę masy budyniowej. Na niej układamy warstwę jasnych herbatników. Na nie wykładamy drugą warstwę masy budyniowej i przykrywamy ją warstwą herbatników kakaowych. Ostatnią część masy budyniowej wykładamy na ciemne ciastka i przykrywamy ją jasnymi herbatnikami. Orzeszki prażymy na suchej patelni i siekamy na mniejsze kawałki. Puszkę masy kajmakowej umieszczamy na chwilę w ciepłej wodzie, żeby masę
Trzeci talerzzapoznanie się z przepisem, zdjęciami i zachęcamy do przygotowania takiego sernika u siebie w domu! ;) Składniki na spód: ok. 300 g ciasteczek kakaowych (herbatników, lub oreo bez nadzienia) 200 g masła Ciastka kruszymy w malakserze, lub ręcznym sposobem (przez folię tłuczkiem do mięsa ;)) i wrzucamy do miski. Masło roztapiamy w rondelku i wlewamy do ciasteczek. Mieszamy do połączenia się
Symfonia SmakówKakaowe ciasteczka z lentilkami...Słodkie i mocno kakaowe krążki.Ozdobione kolorowymi cukierkami.Kuszące nie tylko dla dzieciaków!Składniki:100 g miękkiego masła;1 i 1/4 szklanki mąki pszennej;1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;3/4 szklanki cukru pudru;3 łyżeczki kakao;2 surowe żółtka jaj;100 g lentilek.Sposób przygotowania:Z mąki pszennej, ziemniaczanej, masła, cukru pudru, kakao i żółtek jaj zagnieść(...)wstawić do lodówki na 30 minut.Po upływie tego czasu ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 5 - 7 mm.Foremką do ciastek (u mnie koło z ząbkami) powycinać ciastka i na każde powciskać po kilka cukierków (od 5 do 7).Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec
Gospodyni Miejskaspokojnie, taka słodycz może być jedzona bardzo często. Super propozycja zarówno dla małych jak i dużych. Zapraszam do przepisu na pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu ciastka owsiane z marchewką i kakao. Ciastka owsiane z marchewką i kakao – składniki (około 20 sztuk): 2 małe marchewki (łącznie około 150g), 100g płatków owsianych górskich, 100g mąki orkiszowej, 2 łyżki(...)opcjonalnie także stewię). Również wszystko mieszamy. Później dodajemy mokre składniki do suchych i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z powstałej masy kakaowej formujemy zwilżonymi dłońmi kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Ciastka układamy na blaszce. Ciasteczka pieczemy przez około 15-20 minut w rozgrzanym na 175 stopni piekarniku, funkcja góra-dół. Smacznego! Spróbuj także: ciastka
Natka Pietruszkicukier, tłuszcz kokosowy, kakaowa glazura bezmleczna 15,3% (cukier, tłuszcze roślinne kokosowe, mleko kokosowe w proszku, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 12%, masa kakaowa, emulgator: lecytyna rzepakowa, aromat), orzechy ziemne 5,8%, orzechy laskowe 1,75%, skrobia modyfikowana. Czekolada i rum – tofu (woda, ziarno sojowe, utwardzacze: siarczan wapnia, chlorek wapnia) 26,5%, ciastka (mąka pszenna, cukier, tłuszcz(...)kokosowy, woda, soda oczyszczona, aromat waniliowy, sól), kakaowa glazura bezmleczna 16% (tłuszcze roślinne kokosowe, cukier, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 18%, emulgator: lecytyna rzepakowa, aromat), tłuszcz kokosowy, kakao w proszku, aromat rumowy. Masa netto: 40g Wartości odżywcze: Orzech – 100g/ 365 kcal, tłuszcz – 25g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 21g, węglowodany – 25g w tym cukry – 22g, białko – 10g, sól
Candy Pandassię z czekoladowym posmakiem. Ciasteczka są doskonałe do przechowywania w szczelnie zamkniętym pojemniku, więc możecie je upiec w większej ilości. Lubicie ciastka z chałwą ? Ciastka czekoladowo-chałwowe - składniki: (około 10 sztuk) 50g chałwy (użyłam waniliowo-kakaowej) 50g masła/margaryny 1/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml) 1 jajko 3/4 szklanki mąki 1/3 łyżeczki proszku o pieczenia
Di gotujechciałam. Smakowo wyszedł lepszy od klasycznego bloku czekoladowego, delikatny i aksamitny w smaku. Bardzo trudno było mi powstrzymać się, aby ie wyjadać masy łyżką. Wmieszałam do niego ciastka i różne orzechy (macadamia, brazylijskie, nerkowce i laskowe). Miało być tak pięknie! Blok nie zastygł na twardą masę. Osiągnął konsystencję gęstej masy, ale za rzadki do krojenia. Dziecko z entuzjazmem powiedziało(...)garnek zestawiłam z ognia :) Kiedy masło się rozpuściło wsypałam kakao i wlałam kilka kropel ekstraktu waniliowego i wymieszałam wszystko dokładnie. Kiedy masa kakaowa lekko przestygła wsypałam mleko w proszku i wszystko dokładnie wymieszałam. Na końcu wsypałam pokruszone ciastka, częś ć ciastek była pokruszona na proszek, a częś ć połamana na większe kawałki, wsypałam orzechy (brazylijskie pokroiłam na mniejsze
Blondynka Gotuje