Roku :P ;) Te ciastka piekę co roku. Po upływie kilku dni za sprawą marmolady i lukru robią się niezwykle miękkie i aromatyczne. Możecie nadać im dowolne kształty - serduszek, kółek itp. Trochę z nimi pracy ale efekt koncowy warty poświęconego im czasu :) Przepis zaczerpnięty stąd ( klik ) z moimi małymi zmianami. Składniki na 2 blachy ciastek Ciasto: 125 g masła(...)wykrawamy dowolne kształty (u mnie kwiatki). Następnie w połowie ciastek zrobić mniejszą wykrawaczką otwory (powinno być tyle samo ciastek z otworami jak i bez). Ciastka układamy na blasze i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Gdy ciastka wystygną posmarować je marmoladą i posklejać ze sobą (na górze ciastko
My simple kitchenMożna to zrobić od razu na papierze do pieczenia, ale lepiej na stolnicy podsypanej mąką. Wykrawamy ciastka. Na papierze usuwamy zbędne ciasto, na stolnicy usuwamy zbędne ciasto i przenosimy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie szybko zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Pamiętajcie o podsypywaniu stolnicy i wałka mąką – ciasto jest(...)góra-dół, bez termoobiegu, około 12-13 minut. Nie pieczcie ich dłużej – orzechy nie lubią zbyt wysokich temperatur i długiego pieczenia , ciastka mogłyby zgorzknieć. Studzimy ciastka na papierze na którym się piekły. Kompletnie wystudzone przechowujemy w szczelnym pojemniku, bez dostępu wilgoci. Spokojnie mogą poleżeć i pół roku, jeśli oczywiście wcześniej nie znikną. Zachowują swój
Karo in the KitchenLubię ciasta bez pieczenia, zawsze to szybsze do zrobienia, a i ryzyka zakalca nie ma. Tak, wiem ktoś może pomyśleć, a co jak masa się zważy? I na to jest rada, wystarczy dodać % i chwilę miksować w jedną stronę. Bardzo istotne jest wtedy nie zmieniania kierunków. Gdy kiedyś zapytałam pewną Panią, a dlaczego to takie istotne? Usłyszałam(...)Masło ucieramy z dwoma łyżkami cukru, a następnie dodajemy po łyżce kaszki i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy alkohol i dopiero wtedy można ostatecznie dosłodzić. Należy jednak pamiętać, że ciastka są słodkie i z tym cukrem nie ma co przesadzać. I tak przygotowaną masę wykładamy na ciastka ( około 3/4) przykrywamy pozostałymi ciastkami, lekko je wciskając. Wierzch
Dieta moja pasjagotowych biszkoptów. Ja potrzebowałam biszkopty do sernika, ale świetnie sprawdzą się jako przekąska dla dzieci. Z podanych ilości wyszło mi coś ok.50 ciastek. Są bez dodatku cukru, bez pszenicy, bez proszku do pieczenia i bez laktozy. Składniki: - 3 średnie jajka, osobno białka i żółtka - 3 pełne łyżki ksylitolu z wanilią (lub zwykłego ksylitolu
Smaczne ZdroweMarcepan uwielbiam, kuchnię hiszpańską również, zatem przy okazji Wszystkich Świętych nie mogłam oprzeć się wykonaniu marcepanowanych słodkości, które spotkać można w Madrycie właśnie w okolicach tego
Weekendy w domu i ogrodzieTo jeden z tych pomysłów, które przychodzą mi do głowy zupełnie nieplanowane i które smakują obłędnie ( a zresztą u mnie wszystko smakuje obłędnie, ot co! :D
Ostra na SłodkoDzisiaj krok po kroku prezentuję Wam zwycięski przepis urodzinowego konkursu mojego bloga. Ten serniczek naprawdę zasługuje na wyróżnienie. Zaskoczyło mnie to, jak szybko się go robi
W mojej kuchniJako wielka fanka kokosu pod każdą postacią uważam to ciasto za jedno z najlepszych i najprostszych . Kiedyś było takie wielkie bum na ten rodzaj, pamiętam
Dieta moja pasjaCiastka, ciasteczka :) kto ich nie lubi . Zapraszam dzisiaj na małe cudeńka,... Zaczynamy : Składniki: 110 gr self raising mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia 110 gr drobnego cukru-caster superfine 110 gr masła 3 jajka dżem truskawokowy płatki migdałowe *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Składniki na bezę(...)Ciastka wykładamy z blachy mufinkowej na płaska , wyłożoną papierem do pieczenia. Wykonanie bezy: Ubijamy białka na sztywną pianę, powoli dodając cukier. Na każde ciastko wykładamy łyżeczkę dżemu truskawkowego. Na dżem nakładamy pianę z białek. Wkładamy do piekarnika. I tu dwa sposoby: 1 - Trzymamy ciastka 10 min w tem 190 C I wyciągamy. 2 - Trzymamy ciastka
Smaki Edytypołączeniu z kefirem stanowią w tym przypadku idealny duet. Poniższe składniki dotyczą okrągłej formy o średnicy 21 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto bez pieczenia z borówkami na kefirze – Składniki: Składniki na spód z ciastek owsianych: ok. 210 g ciasteczek owsianych z orzechami np. Bonitki 50 g miękkiego masła Składniki na masę mleczną z kefirem(...)Dodatkowo do ozdobienia ciasta: kilka świeżych borówek amerykańskich do ozdoby bita śmietana do ozdoby (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Ciasto bez pieczenia z borówkami na kefirze: Spód z ciasteczek owsianych: Ciastka owsiane pokruszyć na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera i zmiksować na konsystencję piasku. Dodać masło i wyrobić na jednolitą masę. Dno tortownicy o średnicy
Kulinarne PrzebojeZ aczęły się wakacje, które zakończyły bardzo ciężki rok. Na szczęście tuż przed końcem roku szkolnego pozytywnie rozstrzygnęło się sporo wątpliwości i te dwa nadchodzące miesiące
W mojej kuchniPrzepis na wafle śmietankowe pojawił się z chęci nurtu „zero west” i wykorzystywania tzn.resztek. Podczas porządków w szuflacha znałam zalegające
KuchniaWeDwoje.plPyszne i bardzo proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Nazwałam je Krówką jabłkową, ponieważ składa się z warstwy kremu kajmakowego i masy z jabłek
Opowieści z piekarnikasernik na zimno jest bardzo prosty bo nie wymaga pieczenia, ale nieco pracochłonny, bo jest w nim kilka momentów. Ponieważ jest to sernik bez pieczenia, więc spód przyrządziłam z ciastek digestive. Oczywiście nie musicie wyruszać zaraz na poszukiwanie tych ciastek, bo możecie je z powodzeniem zastąpić innymi. Sernik jest bardzo kremowy i mocno waniliowy. Sądzę
codojedzeniaKażdego roku na świątecznym stole stawiam nowe dania. Oczywiście pojawiają się one obok tych tradycyjnych, ale powiew świeżości musi się pojawić. Wielkanoc jest wiosenna. Bez
W mojej kuchniBatoniki to zawsze dobry sposób na pyszną i zdrową przekąskę, na którą można sobie pozwolić (w zależności od składników) nawet
Kolorowy PrzepisownikJeśli szukacie czegoś szybkiego do zrobienia, to przepis jest właśnie dla Was. Jakie są zalety wafli? Całkiem sporo ich wychodzi, przy stosunkowo niskim nakładzie pracy. Dodatkowo
Mieszam w GarnkuPrzepis z książki siostry Anastazji. Znane i lubiane ciasto bez pieczenia, do tego bardzo proste w wykonaniu. Krem z dodatkiem ajerkoniaku jest przepyszny, nie
Opowieści z piekarnikaJeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie macie zbyt dużo czasu na przygotowanie ciasta to polecam Wam przepis na szybkie ciasto z orzeszkami. W tym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Te batony fit, znacie już z facebooka. Robiłam je w zeszłym tygodniu, jako przegryzka na naszą eskapadę do Pilicy. Nie chciałam robić klasycznego ciasta, tylko coś
Mieszam w GarnkuPrzepyszne. Obłędne. Wyśmienite. Do tego w wersji bezglutenowej i wegańskiej. Czego chcieć więcej? Hmm może trochę więcej samozaparcia, żeby kulek a'la Ferrero Rocher nie zjeść
CookYourselfTen przepis na czekoladowe trufle jest niemal tak stary jak świat. W liceum dostałam książkę „Demon jednego danka”, z serii Filipinki. Bo kiedyś, kiedy
Mieszam w GarnkuSkładniki: 6 szklanek zbożowych płatków w kształcie kwadratowych ciasteczek o smaku intensywnie czekoladowym Nestle Cookie Crisp Brownie ; 1 szklanka lentilek; 280 g pianek marshmallows
Gospodyni MiejskaSkładniki: 4 szklanki zbożowych kuleczek z miodem Nestle Cheerios ; 1 szklanka solonych, prażonych orzeszków ziemnych; 1 szklanka lentilek; 1 szklanka solonych paluszków, połamanych na 2
Gospodyni MiejskaWiosną tego roku napisał do mnie pewien Pan, który trafił do mnie za pośrednictwem G + i miał do mnie prośbę. Otóż po odwiedzinach dzieci, zostaje
Dieta moja pasjaKarmelowe szyszki gryczane to błyskawiczny zdrowy deser. Świetnie smakuje też w wersji jaglanej lub amarantusowej. Wystarczy preparowana kasza, daktyle i trochę masła klarowanego. Znów bogactwo tkwi
Smakuje zdrowoW czasie wakacji miałam wreszcie okazję, aby czytać. Pochłaniałam książki jedna po drugiej. Cieszyłam się nimi, a lektura sprawiała mi naprawdę mnóstwo przyjemności. Książki, po które
W mojej kuchniPrzyszedł mi do głowy pomysł na fajną, letnią tartę. Z truskawkami. Bez pieczenia. W sam raz na upały, które znowu do nas zawitały i
W mojej kuchnimąki, do przecierania, do odcedzania. Oczywiście fajnie mieć przesiewaczkę, ale jeżeli zaczynacie od zera to radzę kupić takie sitko. Będziecie częściej je wykorzystywać. Płaska blacha, bez boków idealna do pieczenia drobnych ciastek, drożdżowek, bułek, pasztecików itd. Nie ma boków, przez co towar piecze się na niej równomiernie. Mam tego typu dwie, a ta jest najnowsza i jest
greenscarfWafle z masą śmietankowo-truskawkową Mając ochotę na małe co nie co do kawy, ofiarą padło opakowanie suchych wafli, które zawsze mam w pogotowiu w zapasie
na moim stole...Pyszny, leciutki serniczek na spodzie z pokruszonych herbatników, płatków kukurydzianych oraz masła. Delikatnie kokosowy, z orzeźwiającym truskawkowym musem na wierzchu. Rewelacja! ... i nawet Stefan
Kuchnia EllieSezon truskawkowy zbliża się do nas wielkimi krokami! Co prawda w sklepach można już dostać olbrzymie ( naprawdę olbrzymie :D ) truskawki, ale nie ma co ich porównywać
Ostra na SłodkoDla wielbicieli kokosowych smaków pyszne, delikatne kuleczki z białą czekoladą i serkiem mascarpone obtoczone gorzkim kakao i wiórkami kokosu. Składniki:/ 10
Zakamarki mojej kuchnirukolą, kurczakiem, pomidorami i oliwkamiSałatka z papryką, brokułami i żółtym seremSałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowymOryginalna sałatka grecka (chłopska) z fetąCIASTA, CIASTKA, BABECZKI, MUFFINY, SŁODKOŚCI:Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiemCiasto 3 bitPianka wiśniowo-cytrynowaPani Walewska bez pieczeniaCiasto Adwokat bez pieczeniaCiasto bananowe bez pieczeniaMuffinki (babeczki) z budyniem
Kulinarne PrzebojePrzepis na te dziwne zwijaki poleciła mi moja koleżanka Ania. Zainteresował mnie on z dwóch powodów po pierwsze ich wygląd jest dosyć ciekawy i nietypowy, a
ciastkarnia na kruchym spodziełatwy w wykonaniu.. :) no i oczywiście bez pieczenia... A więc zabierzmy się do pracy. Mini Tarty z bitą śmietaną i malinami - bez pieczenia... SKŁADNIKI: - 1.5 szklanki pokruszonych ciastek ( np. herbatników lub innych kruchych ciasteczek, jak będzie więcej, to nic się nie stanie.) - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka cukru - 600 g śmietany
Zainspiruj się kuchnią