lubię, więc do tej pory tylko popijałam je w pracy, ale postanowiłam wykorzystać je także inaczej. Mając w pamięci lipcowy Piknik Blogerchefa i konkurencję z Posti wyczarowałam takie ciasteczka. Przepis znalazłam TU . Składniki: 1 i 1/2 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru pudru 1/2 szkl. kakao 12 saszetek suszonej mięty Posti 2 jajka 1/4 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pasja Smakuopuszczała foremkę. Ciasto w tartinkach nakłuwamy widelcem,by w czasie pieczenia uciekło powietrze na zewnątrz zamiast robić nam pęcherzyki w cieście :) Pieczemy w 200 stopniach 25 minut. Upieczone ciasteczka studzimy. Przygotowujemy masę budyniową: odlewamy pół szklanki mleka i wsypujemy do niej budyń - całość mieszamy ;) Resztę mleka trzeba zagotować z cukrem i masłem, a kiedy się zagotuje wlewamy budyń
Lawendowe Nieboupiekłam w sobotę świetnie nadają się na tę okazję. Są czerwone, smaczne, w kształcie serduszek i bardzo zdrowe. Pamiętajmy o "czystej misce" nawet w święto zakochanych. Składniki na 40 ciasteczek: 150 g mąki pełnoziarnistej 50 g zmielonych płatków owsianych górskich Szczypta soli 3 łyżeczki stewii w proszku 60 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu 13 łyżek soku z buraka
CzarnawisienkaPrzekąska idealna do kawy i do herbatki ;) A dla lubiących tylko wodę, też się nadają na przekąskę ;) Chwilkę czasu trzeba poświęcić żeby je zrobić, ale są tego warte... Ciasteczka waniliowo - kakaowe Składniki: 150 g mąki 30 g mąki ziemniaczanej 100 g masła 50 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 1 żółtko 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki
Lawendowe Niebopomocy widelca. Ja w tym przepisie użyłam jednorazowych papierowych foremek do pieczenia, jeśli ktoś posiada metalowe należy ja posmarować masłem a dopiero potem wyłożyć ciastem. Ozdobić górną część ciasteczek przy pomocy resztek ciasta. Tak przygotowane foremki piec w nagrzanym do 170° C piekarniku przez około 15-20 minut. SMACZNEGO
zielonacukinkaMałgosią bywa, było niezwykle zabawnie, zwłaszcza kiedy przyznała, że w piekarniku odpadło jej pokrętło do ustawiania temperatury. Nie muszę chyba wspominać, że dla tych najkapryśniejszych ciasteczek świata, temperatura pieczenia grą rolę kluczową.... Korzystałyśmy z instrukcji obsługi makaroników , którą zamieściłam w tym poście - klik . Wybrałam wersję różaną. Patera makaroników pachniała jak świeżo zerwany bukiet róż. Zamiast barwnika użyłam suszonych wczesnym
KUCHARNIAminut. Po upływie tego czasu z ciasta formujemy małe kulki, które rozpłaszczamy w dłoniach i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut (aż ciasteczka się lekko przyrumienią) w 200 stopniach. Po upieczeniu są bardzo kruche, więc dopiero gdy lekko ostygną można je przełożyć z blaszki. Smacznego
KasiekGotujetrzcinowym. Kroimy centymetrowe ślimaczki i lekko rozpłaszczamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15/ 20 minut na złoty kolor. Smacznego :) Rady : Takie ciasteczka można przygotować z jednego ciasta , jaj robię z dwóch , po ostygnięciu przekładam do pojemniczka i szczelnie zamykam , można je długo przechowywać
Sama słodycz i szczypta chilirozsmarowałam dżem,a następnie pokryłam ubita bezą ,bo córcia kroiła ,dlatego są nierówne kawałki.. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.proste ,szybkie w zrobieniu ,smaczne ciasteczka ...SMACZNEGO
w mojej kuchnilodówki na pół godziny. Po tym krótkim odpoczynku w lodówce rozwałkować ( i podsypać mąką jeśli jest taka potrzeba) na 0,5 cm grubości. Przy pomocy foremek wykroić ciasteczka o różnych, dowolnych kształtach. Ozdobić ziarenkami cukrowymi i czekoladowymi wiórkami. Piec w nagrzanym do 180° C piekarniku przez około 10-15 minut SMACZNEGO
zielonacukinkacukrem i proszek do pieczenia, wyrabiamy ciasto. Gdy będzie jednolite i gładkie, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie po rozwałkowaniu ciasta wycinamy foremką ciasteczka, w połowie z nich wycinamy dziurkę. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut. Po upieczeniu smarujemy ciastka marmoladą i sklejamy. Można też posypać cukrem pudrem :). Smacznego
KasiekGotujedziurką. Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zezłocenia. Gdy ostygną, smarujemy je marmoladą i sklejamy. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Smacznego
KasiekGotujeWielki, szklany słój pełen skarbów. Owsianych, waniliowych, cytrynowych, czasem orzechowych, nie istotne jakich. Najważniejsze, by zawsze można było do niego sięgnąć i zatracić się w ich delikatnej kruchości... Kakaowe ciasteczka z granolą 2 szklanki mąki 3/4 kostki masła 1/2 szklanki maślanki 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 2 szklanki granoli (lub płatków owsianych*) 2 jaja 1 łyżka ekstraktu
Zapiski Młodej Żonywałkowałam ciasto na obsypanej mąką stolnicy na grubość około 4-5 mm. Piekłam w 180 stopniach przez około 15minut. Jak upiec pierniczki z witrażykiem? Bardzo łatwo! Wystarczy ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a wykrojone otwory zapełnić pokruszonymi landrynkami. Piec w 180 stopniach około 15 minut, zdejmować z blachy dopiero po całkowitym przestudzeniu. (Ja swoje studziłam
Zapiski Młodej ŻonyCiasteczka wyszły dobre, choć ich zwolenniczką nie zostałam. Za to smakowały bardzo mojej siostrze. Jak dla mnie najlepszy pierwszego dnia, jak dobrze ostygną. Jednak było to ciekawe doświatczenie, więc zachęcam do spróbowania. Składniki: 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej\ jajko 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru łyżka cukru waniliowego Wykonanie: Kaszę jaglaną zmiksować. Następnie dodać do niej resztę skłądników
Moje pyszne gotowanie