ciasteczka - 38923 przepisów (strona:1326/2595)

Ciasteczka anyżowe. 124

Ciasteczka warte wypróbowania, idealne do popołudniowej kawy ;-)   1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 2 zółtka i jedno całe jajko 3 łyzki likieru anyżowego + 4 łyzki wody 1 łyzka mielonego anyzu 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szkl. kleiku ryżowego 0,5 łyżeczki sody 1 łyzeczka proszku do pieczenia   Masło utrzec z cukrem na gładka mase, dodac jajka

Radość kipiąca uśmiechem.
Orzechowe kulki. 126

równiez możemy podac bez dodatkowego obtaczania w polewie tylko w samych orzechach, zawsze to trochę mniej kalorii ;-) ps. jeśli masa wyjdzie nam za luźna wtedy należy dodać więcej pokruszonych ciasteczek. Miłego słodkiego dnia

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasteczka imbirowe 111

daaawno już nie piekłam ciasteczek. Dlatego trzeba było to nadrobić! Na dworze coraz chłodniej więc doskonale sprawdzą się kruche ciastka z dodatkiem miodu i imbiru, które są w nich bardzo wyczuwalne. Śmiało możemy je dać dzieciom do szkoły jako dodatek na drugie śniadanie:) Składniki:    350g mąki pszennej,  125g masła,  jajko,  200g cukru,  70g miodu

Z miłości do słodkości
Cupcakes 120

pisałam już, że uwielbiam pieczenie (I jedzenie) ciast, ciasteczek I wszystkich tego typu rzeczy? No a nigdy nie podjelam sie pieczenia cupcakesów. Muffiny tak. Na wszystkie sposoby. Ale dlaczego nie cupcakesy? Poprawiam się oto I zamieszczam moje pierwsze podejście. Na ciasto (10 sztuk) 3 jajka 1/3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Smaki Przyprawy i Kolory
Klasyczne kruche ciasteczka 142

Któż nie lubi maślanych, kruchych ciasteczek? Pyszne i uniwersalne. Można ozdobić je lukrem królewskim, masą cukrową, czekoladą. Lub zjeść same. Pysznie smakują posmarowane dżemem lub lemon curd. Moja Malwinka lubi je chrupać na deser. A kiedy ich nie zużyjemy, zawsze można schować je do zamykanego pojemnika i przechować. Dodatek domowego ekstraktu waniliowego naprawdę daje im "kopa" i lepiej

Cakes By Kejt
Ciasteczka szachownice. 137

Przepis na ciasteczka szachownicę wzięłam z książki "chocolate 100 everyday recipes".  Składniki: 175g miękkiego masła + do wysmarowania blachy, 85g cukru pudru, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 250g mąki pszennej, 25g czekolady, 1 białko. Przygotowanie :  Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą pianę. Dodać olejek waniliowy, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Na koniec wyrobić ciasto ręką. Podzielić na dwie części

W kuchni u Moniki
Muffinki cytrynowe. 134

Bardzo lubię ciasta, ciasteczka i wszystkie desery z posmakiem cytrynowym. Do muffinek bardzo ten smak pasuje. Gdy jeszcze polane są lukrem zrobionym na soku cytrynowym, to już jestem bardzo szczęśliwa. Składniki i przygotowanie ciasta znajduje się tu kliknij

W kuchni u Moniki
Maślane ciasteczka 120

nabrania złotego koloru. Po wyjęciu położyć na kratce i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Rozpuścić czekoladę, zamoczyć kawałek każdego ciastka i pozostawić do zastygnięcia czekolady.    Przepis na ciasteczka pochodzi z książki Hamlyn All Colour 'Million Menus Cookbook'. Smacznego

W kuchni u Moniki
Kruche ciasteczka z bananem i czekoladą. 261

Przepis na takie ciasteczka podsunęła mi wczoraj koleżanka, która dostała również od znajomej. Bardzo je chwaliła, także nie pozostało mi nic innego jak upieczenie ich i spróbowanie :)  Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej ( ja użyłam tortowej), 160g cukru ( 3/4 szklanki), 125ml wody ( pół szklanki), 125ml oleju ( pół szklanki), 7g proszku do pieczenia ( 2 łyżeczki), 16g cukru wanilinowego. Ponadto

W kuchni u Moniki
Deser na pożegnanie wakacji 156

rozpisywać, sami spróbujcie bo pracy przy num tyle co nic. Nektarynka pod kruszonką z amaretti składniki: 4 nektarynki 50 g białej czekolady - pokruszonej 50 g płatków migdałowych 50 g ciasteczek amaretti - pokruszonych 15 g brązowego cukru - opcjonalnie 2 łyżki Amaretto 1 żółtko starta skórka z cytryny wykonanie: Nektarynki myjemy, przecinamy na pól i wyciągamy z nich pestki. Przekładamy do naczynia

Przysmaki Karolki
Chrupiące ciastka czekoladowe 150

poszatkowaną czekoladę, płatki kukurydziane i wymieszać rękoma. 3. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę między ciasteczkami zachować odstępy). Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 190oC) przez około 15-17 minut. 4. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około

Mała Cukierenka
Chrupiące ciastka czekoladowe 175

poszatkowaną czekoladę, płatki kukurydziane i wymieszać rękoma. 3. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę między ciasteczkami zachować odstępy). Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 190oC) przez około 15-17 minut. 4. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około

Mała Cukierenka
Szkockie Scones z powidłami śliwkowymi 137

ciasta smaruje powidłami, przykrywam drugą warstwą i lekko dociskam. Kroję na kwadraty, a potem na trójkąty, układam na formach wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch każdego Scones smaruje mlekiem. 3. Ciasteczka pieczemy 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 C, studzimy na kratce kuchennej, wierzch można posypać cukrem pudrem.  Jeśli do ciasta nie dodamy cukru, a powidła zastąpimy serem

Apetyczna babeczka
Ciasteczka kokosanki 219

pyszne, kokosowe, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz ciasteczka :) Składniki: -60 g masła -2 białka -130 g cukru -200 g wiórków kokosowych Wykonanie: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy do nich stopniowo cukier, cały czas miksując. Przestudzone masło łączymy z wiórkami kokosowymi i dokładnie mieszamy. Do wiórków przekładamy ubitą pianę i delikatnie

KasiekGotuje
Domowe ciastka a'la Hity 168

uzyskania jednolitej masy. Uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i za pomocą szklanki/ foremki wykrawać okrągłe ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 10 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce

Nastoletnie Wypiekanie