sklepu, zakupiłam foremki i nic. Foremki leżały i czekały na lepsze czasy, aż w końcu ...,,nadeszła wiekopomna chwila"... i na moim stole pojawiły się te małe, delikatne i chrupiące ciasteczka. Skorzystałam, oczywiście, z książki Siostry Anastazji, pt: 100 Nowych Ciast i, jak zwykle, wyszły przepyszne:) Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag tłuszczu- pól na pół masło
Ciasteczkowy PotwórPrzepis na te ciasteczka znalazłam na stronie Lidla i musiałam je zrobić, sam widok zachęcał do jedzenia. Kruche, delikatne, aromatyczne i bardzo smaczne. Wspaniałe do kawy lub szklanki kakao. Rozpływają się w ustach :) Polecam!!! Składniki: 250 gram płatków owsianych 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki miękkiego masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Ciasteczkowy PotwórByliśmy kiedyś u Betki i zachwyciły nas jej ciasteczka z jabłkami ! Koniecznie chciałam mieć ten przepis więc odstałam go sms’em. Po zmianie telefonu zapomniałam o nim na jakiś czas, aż do wtorku w tamtym tygodniu. Odkopałam stary telefon, wydobyłam przepis i są! Mają tylko jedną wadę… momentalnie znikają! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia
Za drzwiami kuchniWspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo wykonanie ciasta jest bardzo proste, a dekorowanie barwnymi lukrami otwiera pole do popisu gospodyni w każdym wieku Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze
Za drzwiami kuchnirodziną. Wspólne pieczenie to naprawdę świetna zabawa i okazja do stworzenia czegoś wspaniałego. Te małe słodkości można przygotowywać z dziećmi, z pewnością spodoba im się wycinanie różnorakich kształtów :) Ciasteczka są bardzo popularne jako prezent dla gości w Wielkiej Brytanii. Podczas ich przygotowywania dom wypełnia cudowny zapach skórki pomarańczowej oraz aromat przyprawy korzennej. Są kruche, pachnące i nieziemsko pyszne :) Sprawcie rodzinie
Chocolate Muffin Blogwarianty . Ciasto podzielić na dwie części. Wtedy do jednej dodać kakao, do drugiej drobno pokruszoną czekoladę . Zagnieść. Składniki muszą dobrze się połączyć. Ciasto podzielić na ok.20 części. Uformować ciasteczka lub rozwałkować i wykroić szklanką. Blachę wyłożyć papierem. Piec ok.20 min. w temperaturze
kulinarnajamka.blogspot.comZawsze warto mieć w zanadrzu przepis na szybkie ciastka. Te ciasteczka kojarzą mi się z domem, zawsze robiła je moja siostra:) Ja trochę wzbogaciłam je o suszone owoce i ziarna. Robię je dla moich chłopaków, gdy w domu nie ma nic słodkiego:) Składniki: 250g masła lub margaryny, 150g herbatników, 1 i 1/2 szklanki cukru, 6 łyżek wody
Z miłości do słodkościKtóż z nas nie lubi kruchych, maślanych ciasteczek..., chyba wszyscy je uwielbiamy. Są idealne zarówno do kawki, jak i na drugie śniadanie dla naszych Milusińskich. Dzisiaj wersja bardzo prostych orkiszowych ciastek maślanych, u mnie z podwójnej porcji, w trzech smakach: czekoladowe, waniliowe i waniliowo-czekoladowe, wszystkie równie smaczne. Z podanych składników wyszły mi dwie blaszki ciastek- 40sztuk. Składniki ciasta jasnego
Smaczne ZdroweWarto mieć co najmniej kilka sprawdzonych przepisów na fit słodycze. Koniecznie spróbujcie tego przepisu na ciasteczka z jabłkiem. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu i zagości w Waszych kuchniach na stałe. Składniki: 1 szklanka mąki owsianej 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 1100) 2/3 szklanki brązowego cukru (nierafinowanego) –… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisyFantastyczne ciasteczka, które robi się ekspresowo i równie ekspresowo zjada :) Składają się tylko z 3 składników: słonecznika, jajek i cukru, są bez mąki, bez spulchniaczy, chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku i tak fantastycznie smakują i pachną prażonym słonecznikiem! Robiłam je z migdałów, jednak nie bardzo mi 'podchodziły', ale te... nie, no ta wersja jest po prostu genialna! * słonecznik
Kraina Miodem Płynącapozostawiamy do ostygnięcia. Tak przyrządzone pierniczki, możemy przechowywać do dwóch tygodni w lodówce. U mnie znikają dość szybko, a ilość jest duża :) * potrzebna ilość czekolady zależy od wielkości ciasteczek. Im większe, tym mniej czekolady będzie nam potrzebne. Ja osobiście wolę mniejsze pierniczki, gdyż są podzielniejsze. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video
Smakowy Rajdodajemy rum. Wystudzone ciasto kroimy nożem na prostokątne kosteczki, po czym moczymy w ciepławej polewie (nie gorącej), a następnie obtaczamy w kokosie i układamy na pergaminie lub talerzu. Ciasteczka można konsumować od razu, ale lepiej pozostawić je na co najmniej godzinę by lekko obtęgły :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google
Smakowy Rajniej niewielkie groszki, wielkości około złotówki, na blaszce wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką. Miedzy groszkami pozostawiamy dość sporo miejsca by się nie zlepiły podczas pieczenia. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor, w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C, około 15 do 20 minut. Upieczone ptysie pozostawiamy do wystygnięcia. …i ubijamy śmietankę :) Do kremówki dodajemy cukier waniliowy i cukier
Smakowy RajKeksiki kokosowe z suszonymi figami polane figowym syropem ....pycha! Uwielbiam piec małe prostokątne ciasteczka w różnych wariantach smakowych , odkąd sprawiłam sobie foremkę do pieczenia keksików. Moje keksikit o takie prostokątne muffinki, czyli prostota w wykonaniu...... Zobacz również tutaj Składniki / 6 małych keksików/ 1 szklanka wiórek kokosowych 5 fig suszonych 2 jaja
Zakamarki mojej kuchniCiasteczka idealne w połączeniu z herbatką lub kawką. Słodkie, a jednak wyczuwalny jest dodatek soli. Ich maślany smak uwodzi. Ja je uwielbiam, teraz czas, żebyście poszli w moje ślady! Przepis jest trochę zmodyfikowaną wersją przepisu Nigelli. No to robimy… SKŁADNIKI 170g masła 3 jajka – w tym jedno do pomalowania ciastek 2 łyżeczki cukru waniliowego 400g mąki 200g cukru
zabawa smakiem