funkcji góra-dół 190C) przez około 10-12 minut, proszę obserwować, ponieważ pierniczki szybko się pieką. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, ale jak ostygną, to stwardnieją. Proszę ciasteczka przenosić z blachy po około 5-10 minutach. Royal Icing 5. Do miski wlać wodę, dodać proszek bezowy, cukier puder i miksować przez około 1-2 minuty na średnich obrotach
Mała CukierenkaPyszne,maślane i kruche ciasteczka - idealne do kawy na dwa kęsy - uwielbiam. Składniki: 24 dag mąki 16 dag masła 8 dag cukru 2 żółtka gotowane przetarte przez sitko 2 białka marmolada bądź wiśnie z konfitury Z mąki,masła,cukru oraz ugotowanych żółtek zagnieść szybko ciasto.Schłodzić w lodówce ok 1-2 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkować
Niespełnione zdolności kulinarneMożna z niego przygotować więcej ciasta, podzielić i wykładać foremki, faszerować na słodko lub wytrawnie (np. z musem z makreli, łososiem, warzywami z serem), wycinać różne wzory jak na ciasteczka, dodać orzechy i polewać czekoladą. Poniżej przepis na ciasto kruche. Składniki: 220 g mąki pszennej 100 g dobrego jakościowo masła 50 g cukru pudru 2 żółtka szczypta drobnej soli Przygotowanie
Zasmakuj Kuchninastępnie dosypujemy resztę mąki i mieszamy do połączenia, chwilę wyrabiamy. Chłodzimy około 30 minut, co ułatwi wałkowanie. Chłodne ciasto wałkujemy na placek o grubości 5 mm i wycinamy ciasteczka. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 175°C. Pierniczki mają się jedynie delikatnie zarumienić. Po upieczeniu ostrożnie przekładamy na blat
Rozpustne gotowaniePisaliście już list do Mikołaja? Jeśli nie, to najpierw zróbcie te ciasteczka. Moja córka powiedziałą, że są idealne dla Mikołaja, gdy przyjdzie zabrać list. Nie zapomnijcie o szklance mleka! Składniki na 28 sztuk: • 125 g masła • 1 szklanka mąki pszennej • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia • 3/4 szklanki cukru pudru
To co kochammałe dziecko chodziłam z rodzeństwem do wujostwa, sąsiadów i śpiewaliśmy „Dobry dzień, szczodry dzień”, a oni nagradzali nas szczodrakami. Były to różne ciasteczka, najczęściej rogaliki drożdżowe. Ja też zrobiłam szczodraki ! I wielu chętnych się znalazło, a śpiewał tylko mały Szymon. A moim największym i najważniejszym szczodrakiem, jakiego
To co kochamCiasteczka z przepisu mojej Mamy. Lekko francuskie, kruche i mocno aromatyczne. W sam raz na karnawał! Składniki: • 60 dkg mąki pszennej • 250 g masła • 1/2 szklanki cukru • cukier waniliowy • 1 jajko • 2 żółtka • 4 łyżki kwaśnej śmietany • szczypta soli Wykonanie: • Masło posiekać z mąką, dodać oba cukry i szczyptę soli. • Siekać dalej
To co kochamCiastka świąteczne pod tytułem „jajko sadzone”! Gdzieś głęboko w pamięci mignęło mi zdjęcie takich ciasteczek widziane dawno temu. Mając obraz stworzyłam przepis i tegoroczna Wielkanoc w naszym domu zyskała nowy smakołyk. Smak wyśmienity, a wygląd oceńcie sami! Składniki na 20 sztuk: Biszkopt • 4 jajka • 4 łyżki cukru • 4 łyżki mąki pszennej Masa
To co kochamtego, że jest kaloryczna! Jako Goszka uwielbiam gorzką, białej nie lubię… ale połączenie obu czekolad w tych ciasteczkach jest doskonałe! Może nie wyglądają jak milion dolarów… ale bardzo uzależnają, jak każda czekolada. A jaką Wy lubicie czekoladę? Składniki: • 2 szklanki mąki – 350 g • 1/2 łyżeczki sody • 1/2 łyżeczki soli
To co kochamzmieniło w tej kwestii. Ale w lodówce miałam słoik tego specyfiku i coś trzeba było zrobić z tym balastem. Zainspirowała mnie Kulinarna Piniata swoimi ciasteczkami z masłem orzechowym, więc trochę przerobiłam przepis i wyszły rewelacyjne. W ogóle nie czuć smaku masła orzechowego i są przepyszne, chociaż nie wyglądają najlepiej. Składniki
To co kochamciasteczka, które można jeść bez wyrzutów sumienia, bo są bardzo zdrowe. Zrobione z nietypowych składników, bo rzadko się zdarza, aby ciastka zawierały fasolę i były przy tym bardzo smaczne. Oprócz fasoli w składzie jest też masło orzechowe i syrop klonowy, który można zastąpić miodem. Całkowicie bezglutenowe, bezjajeczne, beznabiałowe – czyli samo zdrowie. Po upieczeniu
To co kochamsię na konkretny przepis. Część przepisów zawierała makę ziemniaczaną i pszenną w stosunku 2:1, ale bałam się tego bardzo piaskowego smaku i upiekłam ciasteczka dodając te mąki w stosunku 1:1. Większa ilość mąki ziemniaczanej sprawia, że pieczarki wychodzą popękane, co daje również ciekawy efekt wizualny. Kształt pieczarki uzyskuje się
To co kochamKruche ciasteczka w formie gwiazdek z landrynkowym witrażykiem. Do upieczenia ciastek użyłam kruchego ciasta podstawowego, dosmaczonego imbirem, a do zrobienia szkiełka mentolowych landrynek. Jak wyszły – oceńcie sami. Składniki: • 300 g mąki pszennej • 200 g masła • 100 g cukru pudru • 1 jajko • 1 łyżeczka imbiru (suchej przyprawy) • 1 opakowanie niebieskich landrynek Wykonanie: • Mąkę pszenną wymieszać
To co kochamsamą niską temperaturę. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do zamrażaki na godzinę. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy blat ciasta na grubość 4 mm. Wycinamy foremką okrągłe ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 22-25 minut w temp. 160 stopni C, grzanie dół i termoobieg. Ciastka po upieczeniu studzimy
SMYKWKUCHNI