Moja córka dostała od swojej tureckiej przyjaciółki przepisy, o których wspominałyśmy już w poprzednich postach ( ciastka zebra , ciastka kawowo-orzechowe ). Wczoraj wypróbowałam kolejne ciasteczka i ponownie jestem bardzo mile zaskoczona. Ciastka są kruche i delikatnie kawowe. Polecam :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com
Przepisy Aleksandrycoś pożywnego w dłoń :). Batoniki można długo przechowywać w pojemniku także są idealne na "czarną godzinę". Dla kogo: dla fanów Nigelli dla lubiących zdrowe przekąski dla szukających alternatywy dla ciasteczek owsianych Składniki: puszka słodkiego mleka skondensowanego 250g płatków owsianych "Górskich" (nie błyskawicznych) 75g wiórków kokosowych 100g suszonej żurawiny 35g sezamu 35g pestek dyni 35g pestek słonecznika 125g orzeszków ziemnych niesolonych
Mania Wypiekaniawyłożonej papierem do pieczenia i przyciskamy stempelkiem. Postępujemy tak, aż do wykończenia ciasta. Ciastka nie powinny się stykać, należy je rozmieszczać z niewielką (1-2 cm) odległością od siebie. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 200 C piekarniku przez ok. 15 minut
Emcia Pichcichwilę ubijamy. Ostatnim składnikiem jest mąka, którą dorzucamy do białek i cukru i także momencik miksujemy. Do białek dodajemy kokosową masę i delikatnie mieszamy. Po połączeniu składników formujemy okrągłe ciasteczka i kładziemy na wyłożonej papierem blasze. Kokosanki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-12 minut. Kiedy minie czas wyjmujemy kokosanki z piekarnika gdyż mogłyby się za bardzo
Kuchenne WariacjeKawa i słodkie delikatne ciasteczko to idealny duet ale kiedy te dwa elementy połączymy w jedno to nie może powstać nic lepszego niż makaroniki z kawowym kremem Składniki na makaroniki: - 140 g białka - 180 g cukru - 160 g cukru pudru - 160 g płatków migdałowych - kilka kropli czarnego barwnika (np. Food Colours ) Składniki na krem: - 100 ml mleka
Kuchenne WariacjeDaje się łatwo obrabiać i nie przykleja się do deski. Ponadto można je zagnieść używając miksera i trwa to dosłownie chwilę, a formowanie rogalików nie sprawia żadnych trudności. Upieczone ciasteczka najlepiej przechowywać w metalowej puszce" . Czytaj więcej
Wiem co jemNiezwykle kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka dla miłośników gorzkiej czekolady i kawy. W czasie pieczenia nieco się rozpływają należy więc pamiętać o większych odstępach. Trzeba też obchodzić się z nimi ostrożnie przy zdejmowaniu z blachy i później podczas przekładania gdyż łatwo pękają. Ich wyborny smak wynagrodzi nam jednak ten trud". Czytaj więcej
Wiem co jemJest to migdałowa wersja markiz orzechowych. Orzechy w kruchych ciasteczkach zostały zastąpione migdałami, a mleczna czekolada w nadzieniu białą. Są tak samo pyszne, a może nawet lepsze, bo delikatniejsze w smaku, za to mocno aromatyczne. Znikają równie szybko. Nie wiem czy uda mi się je uchować do świąt.” Czytaj więcej
Wiem co jemPyszne, niezwykle kruche ciasteczka. Bez problemu się je wyciska używając maszynki. Jeśli ktoś nie ma, można to zrobić za pomocą szprycy, nie trzeba wówczas tak długo chłodzić w lodówce. Jest co prawda trochę pracy z dekorowaniem, ale są tego warte. Nawet moi synowie, wydłubujący zazwyczaj każde ziarenko maku z bułki, zajadają się nimi ” Czytaj więcej
Wiem co jempoprawia mi humoru bardziej niż upieczenie ciasteczek, no może tylko ich zjedzenie, najlepiej bez wyrzutów sumienia. Ok, dbam o linię, ale ta moja linia jest dość gruba i wyraźna :D Kruche różyczki z marmoladą Zapraszam na poczęstunek, smacznego :) Kruche różyczki z marmoladą Składniki: 40 dag mąki pszennej + do podsypania – u mnie luksusowa 25 dag masła 4 żółtka 1 białko
Kuchenne zapiski EdytyCudownie aromatyczne i niebiańsko kruche ciasteczka korzenne z dodatkiem suszonej żurawiny. Przepis prosty do bólu, ciasto łatwe w obróbce, wygodne, bo można je zagnieść nawet dwa dni wcześniej i spokojnie przechować w lodówce. Były miłym dodatkiem do gorącej herbaty, którą chętnie wypiliśmy po odwiedzinach grobów bliskich... Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytySamo ciasto jest uniwesalne. Ponieważ nie dodaje się do niego cukru, można wykorzystać go zarówno do rogalików ze słodkim nadzieniem, jaki wytrawnych pasztecików z nadzieniem pieczarkowym, mięsnym czy kapuścianym. Ciasteczka znikły w błyskawicznym tempie, a rodzina upomina się o następną porcję :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyCiasteczka owsiane uwielbiam. To kolejna ich odmiana, tym razem z dodatkiem prażonych i siekanych orzechów włoskich. Kruche i chrupiące, doskonale smakują oblane mleczną czekoladą. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyżółtka, to wiadomo - kruche ciasto. Tym razem jednak postanowiłam zrobić coś na słono, a że nie miałam specjalnie ochoty na nic konkretnego typu tarta, pomyślałam o drobnych ciasteczkach. Udały się wybornie, niewiarygodnie kruche natychmiast po upieczeniu, ale po trzech dniach spędzonych w metalowej puszce jeszcze smaczniejsze. Oczywiście zamiast sezamu, do posypania można użyć maku czy kminku, albo nawet tartego żółtego
Kuchenne zapiski EdytyKolejne kruche słone ciasteczka , tym razem jednak słony smak przełamałam słodyczą kanapkowego kremu z orzechów ziemnych. Dla mnie rewelacyjne połączenie :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty