ciasteczka - 38923 przepisów (strona:1339/2595)

Cookies z czekolada i migdalami czyli poWeekendowe Lakocie odc.68 179

dnia spędzonego w szkole i powrotu o 17ej, pełna werwy pobiegła dwa bloki dalej by odreagować. Miała ze sobą paczuszkę jaką dla niej przygotowałam a w niej pudełko z ciasteczkami. Wypiek powstał na szybko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche ciastka orzechowe, bez cukru czyli Slodki Czwartek odc.66 176

plastikowych kubeczków i pudełek po lekach domki, a po tym wszystkim przechadzały się koniki. Były tez bajki do słuchania i oglądania, królowała "Akademia Pana Kleksa". Na deser upiekłyśmy ciasteczka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezglutenowe piernikowe ciagutki migdalowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.70 166

Zaintrygowały mnie. Wiedziałam, że je upiekę. Ciasto fajnie się formowało, z piekarnika pachniało nieziemsko... Po wyjęciu ich z pieca, z początku byłam przerażona ponieważ nie osiągnęłam takich ślicznych okrągłych ciasteczek jak Anna. Na szczęście nim wywaliłam spróbowałam a ich smak zrekompensował wygląd!!! Bezglutenowe piernikowe ciągutki migdałowe 120 g mielonych migdałów

Dzieje kuchennej Wiewióry
Choinki z piernika 168

lodówce minimum 1 godzinę (można przez noc). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wycinać z niego gwiazdki - na 1 choinkę potrzeba po 2 gwiazdki każdego rozmiaru. Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut. Ostudzić. Przygotować lukier królewski: Białka przelać przez drobne sitko do większej miski, dodać cukier puder

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ule orzechowe 427

pozostawić najlepiej na noc, żeby lekko się podsuszyły. Masę krówkową rozmieszać, dodawać stopniowo spirytus i mieszać. Masa powinna być dosyć ostra bo masa orzechową wchłonie spirytus. Foremką do ciasteczek wykroić z wafli tortowych spody. Ule napełnić masą krówkową, przylepić wykrojoną wafle tortową i odłożyć w chłodne miejsce by masa stężała. Ule przechowywać w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym naczyniu

Ala piecze i gotuje
Fondant au chocolat, czyli ciastko - LAWA 275

przelewamy do wysmarowanych masłem kokilek. Moje foremki miały 8 cm średnicy. Piekłam w 190 stopniach z termoobiegiem 11 minut. Następną porcję piekłam 9 minut i było zbyt rzadkie. Ciasteczko posypujemy cukrem pudrem.  przed pieczeniem ciastko - lawa

Bon Appetit Małgorzaty
Ciastka musli z jagodami goji i orzechami macadamia 149

gorzką czekoladę, przenicę w miodzie, jądra pestek moreli, żurawinę, czekoladowe perełki. Wszystko zapakowane w pięknej i praktycznej tubie. Zachęcam do stworzenia własnej mieszanki śniadaniowej. Ja postanowiłam zrobić z nich ciasteczka :) Składniki: 7 łyżek   sezamu 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka pestek słonecznika mieszanka  musli (w tym orzechy macadamia, goja, czekolada, morele) 1 - 2 łyżki wody około 3 łyżek

Bon Appetit Małgorzaty
Ciastka pieguski 202

Domowa wersja popularnych ciasteczek :) Recepturę znalazłam w Przyślij przepis . Polecam! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka masła 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko + dodatki (u mnie: suszona żurawina, czekolada mleczna i deserowa pokrojona w kosteczkę, posiekane orzeszki ziemne) Sposób przygotowania: 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym

Kuchnia domowa Ani
Pierniczki nadziewane. Bez pszenicy 190

niej pierniczki, odkładać na kratkę do wyschnięcia. Gdy czekolada całkowicie zastygnie, przełożyć do puszki. Smacznego! Przede mną już same przyjemności - pakowanie prezentów (uwielbiam!), być może jutro upiekę jeszcze jakieś ciasteczka... I to radosne oczekiwanie, które sprawia, że znów mam pięć lat i motylki w brzuchu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki dla alergika (bez glutenu, mleka i jaj) 253

pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce.  Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wycinać ciasteczka i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.  Piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego przyrumienienia. Trwa to około 15 minut - ale trzeba bardzo uważać, bo łatwo przypalić

głodny alergik
Pierniczki na choinkę z lukrem! 218

wystudzeniu lukrujemy. JAK ZROBIĆ LUKIER: - 1 białko - 200 g cukru pudru bardzo dobrze zmielonego - 2 krople aromatu cytrynowego W miseczce za pomocą trzepaczki utrzyj lukier na białą masę, polewaj ciasteczka

SMYKWKUCHNI
Ciasteczkowe choinki 195

użyłam zestawu różnej wielkości gwiazdek. Układać na blasze włożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut. Wystudzone ciasteczka dekorujemy. Lukier: cukier puder , ciepła (nie gorąca!) przegotowana woda , barwnik spożywczy . Do cukru pudru dolewamy 2-3 łyżki wody, barwnik i rozcieramy do uzyskania gęstego lukru. Formowanie choinki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczkowe paluchy z bakaliami 119

sobie siedząc i mając ochotę na coś słodkiego wymyśliłam te ciasteczka. Nie wyglądają zbyt pięknie, ale za to są smaczne. Robi się je bardzo szybko i bardzo szybko znikają. Ale najfajniejsze jest to, że do pracy możemy zachęcić swoje dzieci, będą miały fajną zabawę. 450 g mąki pszennej typ 500 250 g margaryny Kasia 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki

Ewa w kuchni
Paluchy wiedźmy 130

prawda przepis i fotka jest z tamtego roku ale myślę, że przed zbliżającym się Halloween warto przypomnieć jak zrobić paluchy wiedźmy. Ciasteczka są łatwe w przygotowaniu i smaczne. Fajnie by było aby w ich robieniu pomogły nam dzieci. Mój synek już dziś zaniósł do szkoły dynię, którą sam wyciął. Więc może na słodki poczęstunek zrobimy właśnie takie paluchy. Rozwiń

Ewa w kuchni
Korzenno-miodowe gwiazdki z pekanami 198

folią, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciasteczka, przekładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem, na środek każdego ciastka wcisnąć orzecha pekan. Piec w temperaturze 200ºC przez około 10-12 minut

Czerwień i błękit