kroimy na 12 kwadratów. Na każdy nakładamy łyżeczkę dżemu i składamy na pół. Brzegi zlepiamy widelcem. Układamy na blaszkę, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy na złoty kolor. Ciepłe ciasteczka oprószyć cukrem pudrem
Magiczne Życie Martymąką.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 minut w 180 stopniach. Odstawić do wystygnięcia. Polukrować i ozdobić według własnego uznania. W Grudniowym Wyzwaniu Blogerek - ciasteczka na choinkę wzięły udział dziewczyny z blogów: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Paulina z bloga mojapasjasmaku Monika z bloga papryczkaa Magda
Magiczne Życie MartyPierwszy raz bawię się z barwnikami spożywczymi. Zrobiłam sobie po trochę kolorowych cukrów z myślą o drinkach właśnie. Do ozdoby szklanek nadają się idealnie. Jednak i do posypania np ciasteczek się sprawdzą. Barwnika spożywczego dajemy bardzo mało, więc dzieciom na pewno nie zaszkodzą. Jeśli macie ochotę to zróbcie sobie swój kolorowy cukier. Składniki : * 3 łyżeczki drobnego białego cukru * dosłownie
Magiczne Życie MartyDzięki uprzejmości sklepu MYKITCHEN dostałam foremki do ciasteczek w kształcie uli. Nie byłabym sobą gdybym od razu ich nie przetestowała. A że podobały mi się te ciacha od dawna to poszalałam dzisiaj i zrobiłam ich wytrawną wersję, idealną na imprezę. Dlatego też zabieram moje ule na babski wieczór. Skoro Dzień Kobiet to świętujemy! Składniki : * krakersy około 10 sztuk
Magiczne Życie MartyCałość wymieszać, zagnieść i odstawić na 20 minut do lodówki. Napełniać foremki, robić dziurkę i odstawić na 10 minut do lodówki. Nutellą bądź innym kremem czy budyniem napełniać czekoladowe ciasteczka. Odstawić do lodówki. Można wyciąć podstawi z biszkoptów, ale przy nutelli było to zbędne. Krem się dobrze trzymał w ciasteczkach. Foremki otrzymałam od sklepu MYKITCHEN, tutaj znajdziecie kilka(...)ciekawych nowości. Zapraszam Was do sklepu oraz na FB . Tutaj znajdziecie foremki do tych ciasteczek oraz całą ofertę na Wielkanoc
Magiczne Życie MartyWitam Was! Cantucci, cantuccini, biscotti di Prato - czyli włoskie ciasteczka pochodzące z Toskanii (z miasta Prato). Idealnie smakują z kawą. Można je upiec z różnymi dodatkami jednak najpopularniejsze są migdały i skórka z cytrusów czy to cytryn, czy pomarańczy. Co w nich szczególnego? Pieczemy je dwukrotnie, końcowy efekt przypomina znane przez nas sucharki, jednak ich nie uświadczymy z tak pysznymi(...)dodatkami :-) Sama nazwa "biscotti" pochodzi prawdopodobnie od "biscoctus" czyli podwójnie pieczony :-). Ciasteczka upiekłyśmy razem z Beatą Z pamiętnika dietetyka :-). Miło jest przenosić wirtualne znajomości do realnego świata, właśnie owe ciasteczka są owocem naszego pierwszego spotkania i na pewno nie ostatniego. Rozmowy są tym bardziej przyjemne, kiedy ma się wspólne tematy do nich :-). Przepis z bloga Pieprz
Pora coś zjeśćkolejna propozycja smacznego i zdrowego drugiego śniadania z Fitellą! Tym razem do jego wykonania wykorzystałam Fitella Musli lekkie suszona śliwka, rodzynki, słonecznik. Dla urozmaicenia dodałam również czekoladowych kropelek (groszków). Ciasteczka nie są bardzo pracochłonne, aczkolwiek dobrze upiec je wieczorem, żeby rano móc je spakować do pudełka i spałaszować w szkole, na uczelni czy w pracy. Zapraszam! Poprzednie wpisy #1 Trufle
Pora coś zjeśćlubi, wiadomo :-). Jednak czasem warto zjeść coś słodkiego, ale zdrowego, coś po czym nie będziemy się obawiać dodatkowych centrymetrów i kilogramów. Dlatego też mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka otrębowe, czekoladowo rumowe. Z pewnością zapokoją pragnienie na słodycze :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCantucci, cantuccini albo biscotti di Prado, to taki włoski wypiek przypominające bardziej nasze suchary niż kruche ciasteczka . Piecze się je 2 razy żeby były odpowiednio wysuszone i chrupiące. Zjada się je na deser maczając w kawie albo słodkim winie. Kiedy byłam w Toskanii miałam okazję jeść cantucci w Casa al Vento. Upieczone przez szefa Antonio, prosto z blachy, były pyszne
Smaczna PyzaPost Chińskie ciasteczka z wróżbą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojesłonecznika . Nie są to produkty łatwo dostępne, a niekiedy też i tanie. Przykładowo 250 g mąki migdałowej to koszt ok. 25 zł. Dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis bezpszenny na ciasteczka Pieguski. Pieguski wg "Kuchni bez pszenicy" PRZEPIS {"Kuchnia bez pszenicy", Davis William} Temperatura pieczenia: 180 o C | Czas pieczenia: 25 min. | Ilość 30 sztuk Składniki 4 szkl. mączki migdałowej(...)kokosowy, śmietanę lub mleko kokosowe, ekstrakt waniliowy i stewię. Połączyć uzyskaną masę z surowymi składnikami. Dodać posiekaną czekoladę. 3. Nakładać łyżką spore porcje ciasta (****). Za pomocą łyżki spłaszczać każde ciasteczko na grubość ok. 12 mm. 4. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 C, do czasu gdy brzegi lekko zbrązowieją. Przełożyć na druciany ruszt do całkowitego wystygnięcia
coolinarnastrefa.blogspot.comsamemu w domciu :) Najszybciej może nie , bo piekąc je , musimy wygospodarowac troszkę czasu , ale to nie zmienia faktu , że radośc z jedzenia jest tym lepsza , że mamy świadomośc , że ciasteczka są bez żadnych konserwantów i bez spulchniaczy , od czego potem wątroba boli :) Składniki: 3 szkl. błyskawicznych płatków owsianych 1 i 1/2 szkl. mąki szklanka posiekanych orzechów włoskich ( ja dodałam orzechy
Słodkości i nie tylkoZbliżają się Walentynki a więc moją pierwszą propozycją na coś słodkiego do lampki przy świecach są te oto ciasteczka. Są bardzo kruche o wyrazistym smaku owocowym i owsianym, gdyż dodatkiem do nich są również płatki owsiane. Temp. pieczenia: 190 C Czas pieczenia: 20 - 25 minut źródło "Gotuj krok po kroku" Składniki: 60 g margaryny 150 g jogurtu naturalnego 1 jajko
Słodkości i nie tylkosię rozkangurzyłyśmy, że z rozpędu dwa dni pod rząd gotujemy wspólnie z Olą i Kasią . Wczoraj był pyszny makaron a dzisiaj coś na osłodę czyli ciasteczka z kremowym nadzieniem. Nie wiem jak u dziewczyn, ale u mnie bardzo się spodobały i smakowały wszystkim łasuchom :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza