tymi ciasteczkami była tak zwana szybka akcja. Coś się chłopakom zachciało a ja poszłam do kuchni, zagniotłam składniki i za pół godzinki były ciastka. Tak, już po 30 minutach bo pominęłam nawet chłodzenie ciasta - i tak wyszły kruchusieńkie i przepyszne. Jadłam je już kiedyś, upieczone przez Grażynę, i przepis mam właśnie z Jej bloga :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapopołudnie na tarasie, wygrzewać się w promieniach zachodzącego słońca i popijać wino albo piwo ? Jestem pewna, że tak. Ale przydałoby się jeszcze coś do przegryzania, prawda ? I właśnie takie ciasteczka są świetnym pomysłem i pyszną przekąską na taką okazję. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaCiasteczka z masłem orzechowym nie tylko cudownie pachną, ale są niezwykle pyszne. Delikatne i kruche, nieco karmelowe, trochę maślane, takie lubię. Koniecznie musicie sobie takie upiec ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKolejne ciasteczka z myślę o świętach bo jak pisałam wcześniej mało pierniczymy. Te są maślane, kruche, z dość wyraźnym zapachem i smakiem cytryny a bez lukru są wręcz mało słodkie. Nie umiem ładnie dekorować, ale jak widać polukrowane zwyczajnym lukrem ucieranym i posypane cukrowymi drobinkami wyglądają całkiem ładnie a do tego bardzo dobrze smakują. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprostu je upiekłam. Ich życie trwało krótko jak to z motylami bywa... Odleciały szybko i w tajemniczych okolicznościach pozostawiając po sobie słodkie wspomnienie i kilka zielonych okruchów ... Takie ciasteczka są kruchusieńki, delikatne i słodkie - jak motylki na wiosennej łące. Są także mocno pistacjowe bo bardzo lubię pistacje. A Wy lubicie te orzeszki ? Zobacz koniecznie przepis na : Sałatkę z kindziukiem, figami
Smaczna Pyzaszklanka drobno posiekanych orzechów włoskich - 3 łyżeczki świeżej mięty - 3 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - cukier puder do obtaczania ciasteczek Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Mikserem ubijamy masło z cukrem pudrem aż będzie puszyste i kremowe. Mieszamy z sokiem, orzechami, skórką pomarańczową i miętą na jednolitą masę. Zlepiamy masę
Zainspirowana w kuchniAromatyczne i miękkie pomarańczowe ciasteczka. Składniki: - 100 g masła - 80 g miodu - 3 żółtka - starta skórka z jednej pomarańczy - starta skórka z połowy cytryny - sok z połówki pomarańczy - 250 g mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki miodu - 3 łyżki soku z pomarańczy Przygotowanie: Masło ucieramy z miodem i żółtkami na puszystą masę, dodajemy starte skórki z owoców(...)Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz sok z pomarańczy. Wyrabiamy wszystko na gładką masę i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy ciasteczka i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200 C. Wystudzone ciasteczka smarujemy polewą (podgrzewamy miód wymieszany z sokiem z pomarańczy
Zainspirowana w kuchniprzepis natknęłam się niedawno i odrazu nabrałam smaka na to, by wypróbować te ciasteczka :) Składniki: - 2 szklanki mąki - 1 szklanka kwaśnej śmietany - 1 kostka margaryny - 1 cukier waniliowy - 1 słoiczek marmolady Przygotowanie: Składniki siekamy, zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy (jeśli się uda to na kształt prostokąta). Na kraj ciasta nakładamy pasek marmolady
Zainspirowana w kuchniZdrowe ciasteczka, w których poziom słodkości zależy jedynie od ilości dodanych owoców suszonych. Warte wypróbowania :) Składniki: - 3 banany - 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych - 1 garść suszonych moreli - 1 garść suszonej żurawiny Przygotowanie: Banany obieramy i rozdrabniamy na papkę, dodajemy płatki i pokrojone drobno morele oraz żurawiny. Wszystko razem mieszamy. Z masy formujemy ciastka i pieczemy w 180 C przez
Zainspirowana w kuchniCiekawe połączenie słodkości i chrupkości w jednym małym ciasteczku :) Składniki: - 1 kostka margaryny - 3/4 szklanki cukru - 2 jajka - 3 szklanki mąki - 1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 szklanek płatków kukurydzianych - 1 drobno posiekana gorzka czekolada - 1 garść drobno posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną
Zainspirowana w kuchniWszystkim dzieciom tym małym i troszkę większym dedykuję dzisiejsze ciasteczka :) Składniki: - 250 g mąki pszennej - 6 łyżek cukru pudru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 1 łyżeczka skórki startej z cytryny - 3/4 kostki masła - 2 żółtka - 3 łyżki śmietany - szczypta soli - słoiczek konfitury wiśniowej Przygotowanie: Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, masło oraz żółtka zagniatamy na gładkie ciasto
Zainspirowana w kuchninarożnikach wycinamy kształt litery L i każdy róg ciągniemy do środka. Na środku kładziemy konfiturę. Pieczemy 7 minut w 220 stopniach. Mała ściągawka jak wykonać ciasteczka: Oryginalny przepis mamy u Peggi w kuchni
Czerwona PorzeczkaPost Gniazdka poznańskie (pączki hiszpańskie, wiedeńskie, ciastko parzone) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Maślane ciasteczka z rodzynkami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Ciasteczka ‚jajka sadzone’ pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje