ciasteczka - 39423 przepisów (strona:1298/2629)

Ciastka czekoladowe Tartine czyli Slodki Czwartek odc.123 216

Kocham czekoladę i wszystko co jest czekoladowe.  Im bardziej wytrawna tym bardziej mi smakuje, i delektuję się każdym kęsem.  Tak też było z tymi ciasteczkami znalezionymi na blogu  Kornik w kuchni  .  Ciastka czekoladowe Tartine 200 g czekolady gorzkiej 30 g masła 2 jajka 95 g cukru 45 g mąki żytniej razowej 1/2 łyżeczki proszku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciastka z ryżem, płatkami owsianymi i suszonymi owocami 171

Najprostsze na świecie ciasteczka , pyszne ryżowo owsiane z suszonymi owocami. Kilka składników, trochę więcej jak pół godzinki i możemy się zajadać ;-) Składniki: - 100 gram ryżu pełnoziarnistego - 1 szklanka mleka - 3 łyżki masła - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki miodu lub cukru - 3 łyżki płatków owsianych - owoce suszone u mnie wiśnie, miechunka, rodzynki i pestki dyni Wykonanie: Wszystkie składniki wsypujemy

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasteczka francuskie z domową marmoladą 209

masz czasu na pieczenie? a masz w domu ciasto francuskie i marmoladę? Więc możesz zrobić szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego.Błyskawiczne, proste do wykonania, nie ma możliwości, żeby sią nie udały. Potrzebny czas to jakieś 20 minut.  Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - domowa marmolada  przepis , możecie użyć również innej Przygotowanie: Ciastko francuskie rozwijamy, wycinamy z niego

Życie zaczyna się w kuchni
Czekoladowo - orzechowe batony z płatkami kukurydzianymi 186

Szukając pomysłów na domowe batony, ciasteczka i w ogóle przekąski trafiłam na bloga  Grzegorza Mniam Mniam . Popatrzyłam, poczytałam i zrobiłam. Batony o smaku czekolady i  masła orzechowego z dodatkiem płatków kukurydzianych. Batony są bardzo szybkie w przygotowaniu, ale mają jedno ogromne ale są mega mega słodkie. Składniki: 3 tabliczki mlecznej czekolady 3/4 szklanki masła orzechowego 1/2 szklanki miodu

Życie zaczyna się w kuchni
Dyniowe ciasteczka z konfiturą porzeczkową i czekoladą 133

dość dużych odstępach, gdyż ciastka rozlewają się na boki 9. Spłaszczyć łyżką i na każde ciastko nałożyć 1 łyżeczkę musu porzeczkowego i za pomocą patyczka rozprowadzić go po ciasteczka 10. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 10 minut 11. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, następnie przełożyć na kratkę, ciastka tuż po upieczeniu są bardzo miękkie

Słodki Kompromis
Ciastka owsiane - najlepsze! 171

ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona

Słodki Kompromis
Palmiery cynamonowe i makowe 234

Zamrożone ciasto kroimy na kawałki ok 1 cm grubości, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jednorazowo wszystkie się nie zmieszczą więc drugi rulon trzymamy nadal w zamrażalniku 6. Ciasteczka smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy jeszcze odrobiną brązowego cukru, pieczemy ok 15 min, obracamy i podpiekamy jeszcze ok 3 min 7. Studzimy na kratce, najlepiej smakują tego samego dnia

Słodki Kompromis
Marokańskie ciastka migdałowe. 173

Nowy rok zaczynam od deseru, co raczej nie jest wielkim zaskoczeniem ;) Zaintrygował mnie przepis na kruche ciasteczka z nadzieniem z pasty migdałowej. Do ciasta nie dodaje się cukru, co doskonale równoważy smak słodkiego wnętrza. Różnią się bardzo od ciastek, które przygotowywałam do tej pory. Przede wszystkim rodzajem ciasta, ale też wykorzystaniem pasty migdałowej. która jest nowością w mojej kuchni. Słodycze

zadanie-gotowanie
Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (bez cukru) 231

Przepis na te pierniczki to już ostatni z serii korzennych, które upiekłam na te święta. Pojawią się jeszcze jedne ciasteczka, ale już nieco inne i mam nadzieję, że będą małym zaskoczeniem ;) Ale wracając do dzisiejszego wpisu, pierniczki wyszły aromatyczne, niezbyt twarde i bardzo smaczne. Dla osób, które unikają glutenu będą ciekawą propozycją świąteczną i nie tylko :) Aromatyczne pierniczki bezglutenowe

FitKot
Poświąteczne pierniczki dla mających czas 235

lodówki 2-3 godziny przed wałkowaniem. Ciasto wałkować na grubość 6 mm podsypując mąką, wycinać dowolne kształty. Układać pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy (ciasteczka urosną). Piec w 180 st. C. 10 minut. Ostudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego! A Wam jak minęły Święta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
AMONIACZKI 163

Dziś przedstawię Wam ciastka amoniaczki, które często robi moja mama. Kruchutkie ciasteczka z amoniakiem, które smakują małym i dużym.     SKŁADNIKI 0,5 kg mąki,  ½ szkl. mleka,  10 dag margaryny,  2 jajka,  15 dag cukru,  2 łyżeczki amoniaku WYKONANIE  W letnim mleku rozpuszczamy amoniak. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek, dodajemy pokrojoną

słodki bratek
Orzechowe kuleczki sylwestrowe 259

włoskiego (lub mniejsze / ciut większe w zależności od upodobań). Kuleczki obtaczamy w orzechowym krokancie. Kuleczki można podać od razu lub schłodzić w lodówce. Uwaga! Jeśli użyjecie innej masy orzechowej/innych ciasteczek należy dostosować odpowiednio ilość składników, aby kuleczki były zwarte i się nie rozpadały/zbytnio nie lepiły. Może zajść konieczność schłodzenia masy najpierw w lodówce zanim zaczniemy lepić kuleczki.  Smacznego

Słodkie okruszki
Markizy piernikowo-anyżowe 204

stopni.Wystudzić. Wodę, masło oraz cukier przełożyć do rondelka i  gotować do połączenia się składników. Odstawić do ostygnięcia. Dodać przesiane mleko w proszku i wymieszać. Przekładać masą wystudzone ciasteczka -sklejając ze sobą po dwie sztuki

Moje domowe kucharzenie
Włoskie krasnale w czapeczkach 210

Kolejna propozycja na świąteczne ciasteczka, to czapeczki krasnali o wspaniałym orzechowym smaku z lekko wyczuwalną nutą kawy. Końce czapeczek możemy udekorować kolorowym lukrem, ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby… wyjdą nam wówczas po prostu orzechowe stożki i już;) Dużo mniej zachodu, a efekt i tak wyśmienity. 120 g masła 100 g cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego

Smaki Na Talerzu
Orzeszki z masą z mleka w proszku 176

już upieczone skorupki do orzeszków ..tym razem dla odmiany nadziałam je masą z mleka w proszku, ale bez kakao..a, że masy troszkę jeszcze zostało przełożyłam też i inne ciasteczka..wpis może będzie później.. 25 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 łyżka kakao 15 dag miękkiego masła lub margaryny 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany Z podanych

Moje domowe kucharzenie