żałuję, że kupiłam tylko jedną... A teraz już, niestety, pozostaje tylko czekać na kolejne jarmarki w przyszłym roku... W grudniu nie mogło się obyć bez wspólnego pieczenia świątecznych ciasteczek. Razem z Mirabelką i Emilią zabrałyśmy się więc ochoczo do pracy. Ja znalazłam przepis w magazynie Mad og venner , nr 134/2015. Najpierw zachwyciło mnie zdjęcie trochę nieporadnych łosi
Pożeraczka, czyli raz adobrzetegorocznej kolekcji ciasteczek świątecznych dodałam również kruche, budyniowe rogaliki obtoczone cukrem z dodatkiem wanilii. Są dosyć szybkie do wykonania, a ich waniliowy aromat jest już wyczuwalny na etapie ugniatania ciasta. Trzymane w puszce długo zachowują świeżość i ładny wygląd. Składniki na około 35 szt.: 220 g mąki pszennej 110 g miękkiego masła 95 g cukru 5 g cukru waniliowego
Świat Ciastaprzepisie Babcia zapomniała wspomnieć o cukrze... Na tę wieść C. popatrzył na mnie znacząco i przypomniał obrazek, który widzieliśmy w internecie. Była na nim uśmiechnięta starsza pani z tacą ciasteczek, a pod nią napis: Moja babcia, rozdając przepisy, zawsze pomija jeden składnik. Twierdzi, że dzięki temu u niej zawsze smakuje najlepiej... Oczywiście, oburzona, wyrzuciłam C., że moja Babcia nigdy
Pożeraczka, czyli raz adobrzewałkujemy na blacie oprószonym mąką. Z ciasta wykrawamy pierniczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 10 minut, aż ciasteczka się lekko przyrumienią. Po upieczeniu pierniczki studzimy na kratce. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym naczyniu
Kulinarne przygody Gatitynadają się do jedzenia. Doskonała przekąska dla najmłodszych, jak również piękna dekoracja świątecznej choinki. Mogą być też słodkim prezentem dla kogoś bliskiego. Z tych proporcji wychodzi kilka dużych blach ciasteczek. 1 kg mąki 8 żółtek 3 białka 1 szkl cukru 3 łyżki kakao 200 ml gęstej śmietany 18% 3 łyżeczki sody op. przyprawy do piernika 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Smakołyki AsiChyba każdy z nas cieszy się z niebanalnych prezentów Chciałam być zatem kreatywna i zamiast czekoladowych mikołajów i świątecznych czekolad wręczyłam tajemnicze woreczki a w nich przepyszne, kruche maślane ciasteczka i muffinki z marchewki z orzechami włoskimi. Żeby dodać aromatu i klimatu ✨ wrzuciłam do środka orzechy, goździki, pokruszone laski cynamonu, plasterki suszonej pomarańczy, gwiazdki anyżu Całość zapakowałam w materiał
Eat me! Fit me!wrzucamy do malaksera i ,miksujemy do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. 2. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wsypujemy ciasteczka. Wyrównujemy, i dokładnie wylepiamy dno formy. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki, na czas przygotowania masy serowej. 3. Formę trzykrotnie owijamy z zewnątrz folią aluminiową szczelnie (od dołu
vaniliowoczekoladowapierniczki mogą być fit i w dodatku paleo? Pewnie, że mogą! Wystarczy tylko odrobina wyobraźni aby stworzyć wegańskie bezglutenowe pierniczki bez ani krzty cukru! Ciasteczka te upiekłem na mące kokosowej w połączeniu z mielonymi migdałami. Zamiast miodu i cukru wykorzystałem daktyle, zaś masło zastąpił olej kokosowy. Oczywiście w smaku różnią się od tych tradycyjnych — są orzechowe w smaku i chrupkie
Food Squarejakiś czas temu na próbę kupiłam cukier kokosowy i sobie o nim zapomniałam. Do tych pierniczków wykorzystujemy podgrzaną masę z cukru, syropu klonowego, masła i oleju kokosowego, a upieczone ciasteczka smakują naprawdę wyjątkowo. Zdecydowanie warto było wypróbować :) Polecam jedynie pamiętać o zachowaniu odstępów między pierniczkami przed pieczeniem, bo rosną i u mnie część trochę się posklejała. Ciasto jest świetne
FitKotŚwięta coraz bliżej...w związku tym w domu coraz częściej pachnie korzennymi przyprawami, które używamy do dań i wypieków. Ciasteczka korzenne, w tym również te troszkę przesuszone, możemy użyć jako składnik spodu i stworzyć pyszny sernik Składniki: 1/2 kg sera np z wiaderka 330 ml śmietany kremówki 200 g serka mascarpone 1 łyżka żelatyny cukier puder do smaku 3 szklanki
Z Majeczką w kuchniCiasteczka są pyszne , kruche, mniam. Mały pomocnik cały czas pomagał no i wyjadał miodek Przygotowanie takich ciastek z dziećmi to sama przyjemność. Miód wylewany na patelnię i na małym ogniu odparować miód. Gdy miód zgęstnieje odstawić go do ostygnięcia. Do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, sól i dodać miód i pokrojone masło. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Zrobić to szybko
Kuchnia Pokoleńsię na wrzuceniu wszystkiego co mam pod ręką do naczynia, zmiksowaniu, a na końcu dopasowaniu konsystencji powstałej mieszaniny do czegoś, co mogłoby przyjąć jadalną formę. Dzisiejsze kuleczki miały być ciasteczkami... Jednak brak mąki, proszku do pieczenia i niedziałający chwilowo piekarnik pokrzyżowały moje ambitne plany. Tak więc ostatecznie prezentuję wam fantastyczne sezamowo-daktylowe owsiane kuleczki, które wykonacie w kilka minut
Gawron w rosolebyć gęsty, puszysty i błyszczący. 10. Pierniki najlepiej dekorować następnego dnia, kiedy dobrze przestygną. 11. Nakładamy lukier za pomocą dekoratora lub łyżeczki. Każdą choinkę posypujemy cukrowymi groszkami. Smacznego! Kategoria: Ciasteczka , Przepisy Tagged: Boże Narodzenie , dla dzieci , kakao , lukier , miód , piernik , przyprawa
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatydało się przekazać Wam przez monitor chociaż trochę smaku i zapachu, to jestem pewna, że szybko maszerowalibyście do kuchni by przyrządzić to ciasto :) Z najlepszymi jesiennymi jabłkami, z kruchymi ciasteczkami pełnymi cynamonu i pachnącej skórki pomarańczowej. Ale to było pyszne! 300 g mąki 40 g cukru pudru trzcinowego 200 g masła 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 łyżki
Mienta blogDobre pierniki to nieodzowny element Bożego Narodzenia. Zapach przy ich przygotowywaniu roznosi się po całym mieszkaniu, otula niezwykłym aromatem kuchnię i każdy inny zakątek. Dzieciaki pomagają wałkować, wykrawać foremkami ciasteczka...Potem dekorować...Szkoda, że na ten smak trzeba jeszcze poczekać, aż ciastka będą miękkie...Zaraz, zaraz...nie trzeba. Są do zjedzenia od razu po przygotowaniu.Mięciutkie, puszyste, a do tego
Z Majeczką w kuchni