ciasteczka - 38126 przepisów (strona:1292/2542)

Ciasteczka musli czyli Pyszne muslinki! 123

robiąc jedną porcje mamy nie jeden ale ok 16 batoników - w sumie nie wiem ile dokładne, gdyż je ciachałam nie w prostokąty ale w kwadraty. U mnie posłużyły jako ciasteczka świąteczne. Muszę jeszcze wymyślić sposób ich pakowania abym mogła wygodnie nosić je w torbie jako przekąskę. Każdy kto mnie zna wiem że moja torba to worek bez dna więc

sierotka maRysia w kuchni
Ryżowe ciasteczka z lawendą 147

lawendę liczyłam, że użyję jej do kilku wypieków. Zaopatrzyłam również swoją spiżarnię w domowej roboty syrop i ekstrakt lawendowy. I właśnie aromatycznego ekstraktu użyłam do "uperfumowania" moich ryżowych, bezglutenowych ciasteczek. Kruchutkie, bez dodatku białego cukru, z minimalną ilością tłuszczu. Pyszne! Składniki: 200g mąki ryżowej 4 żółtka 2 łyżki ksylitolu (lub miodu, syropu z agawy) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Cakes By Kejt
Jeżyki migdałowe 113

śliczne jeżyki! takie wdzięczne, jesienne ciasteczka w roli głównej z jeżykami, atrakcyjne w wyglądzie i wybornie smakują, trudno się im oprzeć, kruchość połączona ze smakiem czekolady!   Składniki 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru pudru 1/2 kostki smalcu 3 żółtka 2 żółtka ugotowane 1 łyżka zmielonych migdałów polewa 1 tabliczka czekolady 2 łyżki mleka 1 łyżka masła

kgwjanczewo
Fornetti z jabłkiem, cynamonem i konfiturą morelową 167

mamy niespodziewanych gości. Do jego przygotowania wystarczy płat ciasta francuskiego i ulubione owoce lub marmolada. Warto wybrać gęstą marmoladę lub konfiturę, tak aby w trakcie pieczenia nie wypłynęła z ciasteczek.  SKŁADNIKI (ok. 25 sztuk) 1 płat ciasta francuskiego 2 duże jabłka najlepiej słodkie i dość twarde 3 łyżki konfitury morelowej 1/2 łyżeczki cynamonu cukier wedle uznania  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DefinicjaSmaku
Ciastka czekoladowo-chałwowe 134

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Pomysł na ciastka z chałwą zaczerpnęłam z bloga: Filozofia Smaku. Postanowiłam zrobić ciastka w wersji czekoladowej. Zmniejszyłam też proporcje podane w pierwotnym przepisie. Ciasteczka są pyszne, chrupiące na wierzchu i lekko wilgotne w środku. (11 sztuk) 50g chałwy (użyłam waniliowo-kakaowej) 50g masła/margaryny 1/4 szklanki cukru 1 jajko 3/4 szklanki mąki 1/3 łyżeczki proszku

Di gotuje
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE 166

dodałam dwie łyżki gorzkiego kakao. Włożyłam ciasto na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowałam na ok 3 mm ( można grubsze) podsypywałam trochę mąką,żeby się nie przylepiało i wykraiwałam foremkami ciasteczka. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni i piekłam około 5-8 minut. Oczywiście można je przyozdabiać w zależności od smaków i gustów lukrem,posypkami,czekoladą inwencja dowolna. Pierniczki po upieczeniu

potrawyregionalne
CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z NADZIENIEM 114

jabłka. Posypałam je cynamonem i brązowym cukrem. Następnie zawijałam ciasto w rożki, bądź składam na pół. Ciasto bardzo dobrze zlepia się widelcem. Roztrzepałam w miseczce jajko i posmarowałam nim ciasteczka. Posypałam je jeszcze z wierzchu cukrem trzcinowym. Wstawiłam do nagrzanego, elektrycznego piekarnika. Piekłam około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy przestygną można opruszyć je cukrem pudrem

potrawyregionalne
MUFFINY CZEKOLADOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY 179

Formę na muffiny wyłożyłam 12 papilotkami. Masę czekoladową wyłożyłam do foremek. Piekarnik rozgrzałam do 190 stopni. Piekłam muffiny przez około 20 minut. Na wierzchu powinna się zrobić skorupka a ciasteczka pięknie urosły. Polecam! Smacznego

potrawyregionalne
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM 181

minut. Przed samym pieczeniem posmarowałam każdy rogalik roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Włożyłam je do rozgrzanego piekarnika i piekłam w temp.190 stopni przez około 15 minut. Po wyjęciu studziłam ciasteczka na kratce. Popruszyłam cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również  ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI

potrawyregionalne
Przepis na… – cantucci, biszkopciki z Prato 231

prostą, łatwą do przygotowania słodką przekąskę. pół kilo mąki 250 gramów całych migdałów szklanka cukru łyżka miodu łyżka proszku do pieczenia 4 jajka szczypta soli Zaczynając przygotowania do wypieku ciasteczek należy wyparzyć migdały wrzątkiem, a następnie je obrać. Obrane wkładamy na gorącą blachę do piekarnika na ok. 10 minut (nieobrane migdały można także uprażyć na suchej patelni). Po wyjęciu siekamy

Bon Ton Italia
Ciasteczka sezamowe 144

zrobić z nadmiarem sezamu? Pyszne ciasteczka! Robi się je szybko, znikają w mig i smakują wszystkim! Pyszna do zabrania na jesienny, długi spacer lub wycieczkę. Skutecznie poprawiają humor i dodają energii. Polecam :) Składniki: 100g miękkiego masła 1 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki prażonego sezamu 1 jajko szczypta soli Przygotowanie: Masło zmiksować z cukrem

Cakes By Kejt
Oreo guziczki wg Di 176

suche") Nadzienie: 110g masła 1 szklanka cukru pudru (można nie co mniej) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki mleka w proszku 2-3 łyżki soku z cytryny  Przygotować ciasteczka. Cukier wymieszać z rozpuszczonym/ą (i ostudzonym/ą) masłem/margaryną i kolejno z jajkiem. Całość połączyć z suchymi składnikami i dokładnie zagnieść (do uzyskania elastycznego ciasta). (Dolać mleko

Di gotuje
Zdrowe i sycące batoniki. 82

Sklepowe półki uginają się pod ciężarem przeróżnych zdrowych czy też mniej zdrowych batoników, przekąsek, ciasteczek itd. Ja postanowiłam przygotowywać je sama w domu mając pewność co jest w środku. A kiedy wyciągam je z torby w podróży czy też na spacerze wtedy mam satysfakcje ,ze zrobiłam je sama i są takie pyszne! Batoniki idealne na drugie śniadanie do szkoły

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasteczka pełnoziarniste. 118

już kiedyś pisałam robienie przeróżnych ciastek sprawia mi wielką frajde. Te ciasteczka przygotowywałam z moją córką której zadaniem było robienie dziurek. Jak dla mnie wyszły super. Smaczne a dodatkowo może chociaż troszkę zdrowsze?! Spróbujcie sami! Składniki na 20 - 25 ciastek:  175 g mąki pełnoziarnistej pszennej  50 g mąki pszennej  50 g zmielonych płatków owsianych ( ja zmieliłam

Radość kipiąca uśmiechem.
Oszukany sernik z jogurtów greckich 343

licząc serka mascarpone, któremu bliżej do śmietany niż sera) w nim nie znajdziemy. Sernik zrobiłam bez spodu, ale jeśli chcecie aby sernik miał podstawę, wystarczy pokruszyć na pył dowolne ciasteczka (maślane, owsiane, digestive czy herbatniki), połączyć je z rozpuszczonym masłem i wylepić dno okruchami – będzie równie pysznie. Sernik z jogurtów greckich jest bardzo delikatny. Ma piankową konsystencję. Idealną

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania