ciasteczka - 38923 przepisów (strona:1192/2595)

Wytrawny shortbread ze słonecznikiem 130

Shortbread to tradycyjny szkocki deser zbliżony fakturą do kruchych ciastek, składający się z masła, cukru i mąki. Zazwyczaj jest to maka pszenna z dodatkiem mąki kukurydzianej lub ryżowej. Ponieważ ostatnio dużo było na blogu słodkich wypieków, przygotowałam go w wersji wytrawnej z dodatkiem suszonego rozmarynu i startego parmezanu, a wierzch posypałam pestkami słonecznika. Jest doskonałym dodatkiem do białego wytrawnego

Wiem co jem
Rocznicowy tort i samopoziomująca polewa 158

zabrakło mi nie pomysłu ani materiałów, bo obkupiłam się w różności i mogłam go przybrać na kilka możliwych sposobów, ale niestety czasu. I w ten sposób polewa kakaowa posypana ciasteczkami kruchymi w czekoladzie mlecznej i deserowej (zakupionymi w sieciówce na „B”), byłą jedyną rzeczą, na jaką wystarczyło mi sił o wpół do pierwszej w nocy z piątku na sobotę(...)całotygodniowym niedosypianiu i wstawaniu o 5 rano. W rezultacie ciasteczka świetnie pasowały do delikatnego kakaowego ciasta i ptasiomleczkowej masy cytrynowej. Z pewnością tort na obchody 50-lecia powinien mieć bogatszą oprawę, ale jubilatom się spodobał (tak przynajmniej twierdzili), a co najważniejsze smakował całej rodzinie (były proszone dokładki J ). A co najważniejsze, bez uszczerbku przetrwał stukilometrową podróż do miejsca przeznaczenia, pomimo

Kuchenne zapiski Edyty
sernik CHATKA BABY JAGI 392

części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. 4. Przygotować sztywną podkładkę i wyłożyć na nią duży kawałek folii aluminiowej. 5. Na folii wyłożyć pierwszą warstwę herbatników 3 x 6 ciastek. 6. Na herbatnikach rozsmarować delikatnie ciemną masę, uważając, aby herbatniki się nie rozjechały. 7. Na ciemnej masie ułożyć drugą warstwę herbatników. 8. Na herbatnikach rozsmarować równomiernie jasną masę

Domowa Cookierenka Agi
Domowy ekstrakt migdałowy 183

pochwaliłam się świeżo zakupionymi książkami kulinarnymi, w tym książką z mnóstwem wspaniałych przepisów na desery z południowych Włoch. Znajduje się w niej m. in. przepis na na miękkie ciasteczka migdałowe. Wśród składników (oprócz migdałów oczywiście) wymieniony jest ekstrakt migdałowy. Bardzo się ucieszyłam, bo właśnie zrobiłam swój domowy ekstrakt migdałowy, na który czekałam cierpliwie 1,5 miesiąca :) Zachęcam zatem do jego(...)przygotowania, bo niedługo zamieszczę przepis na wspomniane ciasteczka :)  Ekstrakt migdałowy ma zastosowanie nie tylko do ciastek. To także świetny dodatek do ciast, lodów czy koktajli. Składniki: papka migdałowa, która pozostała z wyrobu domowego mleka migdałowego , lub 15 szt. całych migdałów 300 ml wódki Przygotowanie: 1. Papkę migdałową przełożyć do słoika, zalać wódką i wstrząsnąć.  Jeśli używamy całych migdałów

Domowa Cookierenka Agi
Miękkie ciasteczka migdałowe + recenzja książki „Southern Itallian Desserts” 142

tylko Sycylia szczyci się zachwycającymi deserami. Z resztą zdjęcia mówią same za siebie: Zatem zapraszam w słodką podróż po południowych Włoszech wraz z pierwszym przepisem z książki na miękkie ciasteczka migdałowe. Pasticcini di Mandorla: Zdj. z książki Skladniki: 250 g blanszowanych migdałów (ja użyłam papki migdałowej pozostałej po zrobieniu mleka migdałowego , w związku z tym zmniejszyłam ilość poniższych składników(...)Kuleczki układać na przygotowanej blasze i piec do lekkiego zrumienienia (w środku powinny być miękkie), ok. 10-12 min. (Moje kuleczki były większe i potrzebowały dwa razy więcej czasu). Ciasteczka można przechowywać w hermetycznym pojemniku do 2 tygodni

Domowa Cookierenka Agi
Mazariner - szwedzkie tartaletki migdałowe 150

Teraz do rzeczy: zostałam wywołana do tablicy w kwestii jakiegoś tradycyjnego wypieku z kuchni szwedzkiej. Trochę pogrzebałam w necie i padło na mazariner - kruche tartaletki (lub jak kto woli ciastka) z masą migdałową i lukrem. Tartaletki wyszły bardzo delikatne, słodycz jest idealnie zrównoważona, a dodatek kardamonu... W-O-W. A przy okazji: wiecie, że kardamon uważany jest za afrodyzjak

Domowa Cookierenka Agi
Słodki konkurs urodzinowy (wyniki na dole str.) 164

Nagroda: zegar ścienny (Duka) + kubek z zaparzaczem KEEP CALM Ale to jeszcze nie koniec :) Postanowiłam przyznać nagrody dodatkowe dla Ani B. i Kasi P. Do Ani powędruje książka "Ciasta, ciastka i takie tam". Do Kasi natomiast: "Z działki, z lasu i takie tam".  Dla pozostałych mam nagrody pocieszenia w postaci kubków:   Wszystkich bardzo proszę o przesłanie

Domowa Cookierenka Agi
Dwukolorowe ciastka świąteczne 179

Pyszne, dwukolorowe ciasteczka z nutką lawendy - są kruche (te grubsze w kształcie jajka są miękkie w środku, a kruche na zewnątrz - moje ulubione) , nie za słodkie i długo zachowują świeżość. Ciasteczka będą świetną ozdobą wielkanocnego stołu, choć uprzedzam, że za długo na nim nie poleżą, bo znikają w mgnieniu oka :) Składniki (na ok. 40-45 szt): Ciasto jasne

Domowa Cookierenka Agi
Babka marmurkowa 156

Ostatnio jestem monotematyczna, bo wszystko u mnie dwukolorowe... najpierw ciasto ZEBRA ,  potem ciastka świąteczne , a teraz babka marmurkowa. Tak, tak - na zdjęciu poniżej to babka. Trochę zakamuflowana, ale przyznajcie, że pięknie się prezentuje imitując ptasie gniazdo :) Swoją drogą bardzo smaczne i niezbyt słodkie, choć wygląd temu przeczy. I jest proste do zrobienia! Niewątpliwie będzie hiciorem na wielkanocnym stole

Domowa Cookierenka Agi
.670. pudding z manny i blogowy dzień dziecka po raz drugi 123

temu i na prawdę codziennie toczyłam ze sobą walkę żeby jej nie otworzyć...Dzisiaj rano dosłownie się na nią rzuciłam! :3 Co w niej było? stempelek do ciasteczek "made with love" i śliczna puszka a w niej...  ...ciasteczka! :3 Dzięki Karolina! ♥ To teraz czekamy na wakacje

breakfast of dreams
.888. słodka "pizza" bez mąki 106

lutego 2015r. Dziękuję!♥♥♥ Za każdy głos daję w zamian CHOCOLATE CHIP COOKIE ! :)  Niestety tylko wirtualnie, no ale wiecie... :) Jeszcze tylko jeden dzień głosowania!!! Po przepis na ciastka zapraszam TUTAJ - KLIK

breakfast of dreams
Recenzja #.21 - bezglutenowy batonik kajmakowy w polewie czekoladowej z orzechami (Balviten) 88

mnie trochę zbyt bardzo kruchego, ponieważ mocno się kruszył. W smaku ten herbatnik był nieco mączysty, lekko piaskowy, niezbyt słodki, ale to ostatnie akurat na plus. Na kruchym ciastku znajduje się masa kajmakowa. O niej nic odkrywczego raczej nie powiem - kajmak jak kajmak, no nie? :) Słodki :) Całość jest oblana polewą czekoladową, która nie zbyt mi smakowała - jest bardziej kakaowa

breakfast of dreams
Dan-ta, czyli chińskie ciastka jajeczne 154

zaniosłem do pracy żeby Cai i Dan oceniły, czy smakują tak jak w Chinach. Cóż, prawdę mówiąc nie wypowiedziały się, ale to tylko dlatego, że tak pochłaniały ciasto za ciastkiem, że nie było czasu na gadanie :) Więc to chyba najlepsza rekomendacja, najlepszy dowód, że chyba wyszło "po chińsku" :) Nie wiem dokładnie ile mi wyszło z tego przepisu, ale myślę

Marder&Marder Manufacture
Ciasteczka cytrynowe 109

Madzia miała fantazję i zrobiła ciasteczka cytrynowe. Takie kruche, idealne do herbaty po obiedzie. Z lukrem. Który niestety zupełnie nie wyszedł i nie zrobił się biały :) Chyba wody było za dużo. No trudno, następną razą się uda. Ja za to fantazji teraz nie mam więc bez przedłużania przejdę do przepisu (który Madzia wzięła z Pani Domu). Ciasto: - 300 g mąki(...)stopniach przez około 13 minut, aż ciastka będą rumiane. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną wrzątku i mieszamy aż powstanie gładka masa. Potem mieszamy z sokiem cytrynowym. Jak ciasteczka ostygną to je dekorujemy lukrem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory

Marder&Marder Manufacture