ciasteczka - 38923 przepisów (strona:1184/2595)

domowe ogórki konserwowe w curry 154

składniki: 2000 g ogórków gruntowych 3 – 4 cebule 310 g cukru 300 ml octu 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki słodkiej papryki 2

Domowy Smak Jedzenia
Fiona 156

prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach. Masa budyniowa : * 900ml soku przecierowego malinowego bądź truskawkowego * 3 budynie malinowe bez cukru * dodatkowo duże opakowanie ciastek typu delicje malinowe - około 30 sztuk Przygotowanie : Budyń przygotować według zaleceń producenta, tylko zamiast mleka ugotować go na soku. Będzie gęsty. Wylać masę na ostudzony biszkopt. Ułożyć delicje. Schłodzić. Masa

Magiczne Życie Marty
Błazenadki z jabłkami 160

Zrobiłam ciastka z jabłkami. Na kruchym cieście. Wyglądem przypominają czapeczkę stańczyka. Nie wiem pod jaką nazwą opublikować je na blogu. Pod jaką nazwą? Błazenatki z jabłkami? Blat ciasta kruchego (kupiony w sklepie), jabłka - dostałam, pokroiłam, doprawiłam sokiem z cytryny, cukrem waniliowym, cynamonem. Ciasto pokroiłam na kwadraty włożyłam w muffinową formę, nałożyłam do środka jabłek i upiekłam

AZgotuj!
Blok czekoladowy po tuningu 145

Palma.Folia aluminiowa imitowała srebrne folie z czekolad z Pewexu, mleko w proszku - ciocia miała je na kartki. Cukier wanilinowy  - bo tylko taki był. No i ja kruszyłam te ciastka a ciocia mieszała drewnianą wystruganą łychą. Aż się łezka kreci:) Składniki: 4 łyżki kakao czubate ziarenka z laski wanilii masło kostka cukier trzcinowy szklanka woda pół szklanki mleko

AZgotuj!
Coś na ząb 106

Postanowiłam dziś o siebie zadbać. Miałam ochotę na coś słodkiego. W Mark&Spencer kupiłam ciasteczka niesłone, nie słodkie - naturalny smak. Letnią porą zrobiłam galaretkę z czerwonej porzeczki. Teraz przyszedł czas ją skosztować. Utarłam twarożek z cukrem waniliowym. Włożyłam do szprycy i zrobiłam dekorację . W środek włożyłam łyżeczka galaretki(...)Pyszne, szybkie i efektowne.  T warożek Turek naturalny cukier z wanilią galaretka z czerwonej porzeczki  ciasteczka z ciasta francuskiego

AZgotuj!
Diabelsko pikantne ciasteczka espresso 150

Diabelsko pikantne ciasteczka espresso ale anioł pozostawił ślad;)                                     Składniki: kostka masła  1 papryczka chilli 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao opakowania cukru waniliowego z ziarenkami wanilii 100 ml mocnego espresso - wystudzone(...)szklanka mąki żytniej żółtko   Miękkie masło  wraz z cukrami utrzyj w malakserze  na puszystą masę, potem dodaj kakao.  Papryczkę chili ( sama zdecyduj o ostrości ciasteczek) posiekaj bardzo drobno dodaj do ciasta, teraz wsypuj mąki na zmianę i wlej espresso zimne! dodaj żółtko. Kiedy w malakserze ciasto się połączy przeżuć

AZgotuj!
Oponki od serca 104

pomarańczowy, żółtka i jajko. Zacznij wyrabiać ciasto, dolewając masło i resztę mleka. Odstaw aby urosło. Ok 45 minut. Wyjmij ciasto z miski i rozwałkuj na 1,5 cm. Wycinaj ciastka. Przykryj ściereczką lnianą aby znów urosły. W woku rozgrzej olej i smaż na złoto z obu stron. Wykładaj na ręczniczki papierowe. Po wystygnięciu osusz cukrem

AZgotuj!
Kruche króliczki wielkanocne 121

stopniach 10 minut. Rada: Czerwone wykonałam z maki krupczatki, są bardziej twarde niż te wykonane z mąki pszennej. Ale za to czerwone znakomicie zachowują strukturę ciastka, są bardzo gładkie. Zielone z maki pszennej są kruche ale jak widać na zdjęciu mają inną powierzchnię. Powiem tak:  z koszyka zniknęły najpierw zielone

AZgotuj!
Mediolan zjedzony i przepis na cannolo 181

deser. Mimo, że z Lombardii na Sycylię bardzo daleko, Włosi mają w cukierniach mają ciasteczka z całego kraju, z każdego regionu. Nie wiadomo co wybrać: Przepis na ciastka: Ciasto: 1 kg  mąki kostka masła 400 ml białego wina 8 łyżekcukru 2 łyżeczki cynamonu i kakao  Krem: 0,5 kg sera ricotty pół szklanki cukru pudru

AZgotuj!
Migdałowe ciasteczka "słodkie gitary" dekorowane lukrem plastycznym 136

masło. Całość pociekłam nożem. Potem dodałam jajko i olejek migdałowy. Zagniotłam. Nie wstawiłam do lodówki, choć tak jest w przepisie.  Rozwałkowałam ciasto na 0,5 cm i wykrawałam ciastka. Piekłam w 180 stopniach od 15 - do 18 minut,   Potem dekorowałam lukrem plastycznym

AZgotuj!
Ciasteczka ze słonym karmelem 190

głowy, bo miałam trochę ciasta kruchego, aby w formie na makaroniki upiec kruche ciasteczka i czymś je wypełnić. Nie wiedziałam czym. Jaki krem by nie był będzie smacznie. Pomyślałam. Ciastka były. Tak, tak były. Ładne. Patrzyłam na nie długo.  Sprawdza się w karnawale.  Ciasto kruche szklanka mąki pól szklanki cukru trzcinowego drobnego 100 gram zimnego masła żółtko

AZgotuj!
Galaretki z mrożonych wiśni 136

wystudziłam. Wyszedł równy litr płynu. Dałam prawie całą żelatynę, żeby była "tempa". Potem włożyłam do lodówki.  Kiedy mocno się ścięła pocięłam na kosteczki oraz wycinałam księżyce foremką od ciastek. Położyłam na kratce. Rozpuściłam czekoladę białą w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną zaczęłam "malować" galaretki

AZgotuj!
Kruche choinki z kremem 147

pudrem. Dadaj jajo i zagnieć. Podziel na pół ciasto. Do jednej połówki dodaj kakao i zagnieć. Schowaj do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj na 0,5 cm. Powycinaj foremkami ciastka i piecz 15 minut w 190 stopniach.  Wystudź.  Składaj choinki przekładając je kremami. Ja kupiłam gotowe kremy  do przekładania. Bardzo dobrze się sprawują

AZgotuj!
Tort kajmakowy 260

kajmakowej - 1 nakrętka wódki Poncz - 2/3 szklanki wody - kieliszek wódki - 2 łyżki soku z cytryny - cukier do smaku Dekoracja - gorzka czekolada 70% - płatki migdałowe - puszka kajmaku  - konfitura jagodowa - ciasteczka czekoladowe z " biedronki"   Sposób przygotowania:  Pieczemy biszkopt . Ubijamy białka. Powoli dosypujemy cukier. Dodajemy żółtka. Cały czas miksujemy. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy łyżką z resztą(...)masą kajmakową i wódką.  W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy do masy serkowo -  kajmakowej. Mieszamy. Układamy warstwami. Biszkopt, konfitura jagodowa, masa, biszkopt (nasączony ponczem), masa, ciasteczka czekoladowe (około szklanki), biszkopt (nasączony ponczem), masa, jeśli mamy trzy placki to ponownie biszkopt i masa.  Boki smarujemy gotową masą kajmakową z puszki i dekorujemy uprażonymi migdałami. Na wierzch

Pan i Pani Smith w kuchni
Oszukane tiramisu z malinami i kremem budyniowym 115

tych, którzy mi bezinteresownie pomogli! :) Składniki (6,7 szklanek): - serek kremowy np. Philadelphia 250g - śmietana 30% 400g - kilka łyżek cukru pudru - 2 szklanki budyniu (jaki kto lubi) - opakowanie ciastek biszkoptowych - 3 szklanki malin - kubek kawy Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Osobno ubić serek , dodać budyń, wymieszać. Dodać śmietanę, wszystko wymieszać. W szklankach układać kolejno warstwy: biszkopty moczone w kawie

Corner With Recipes