ciasteczka - 38126 przepisów (strona:1190/2542)

Pierniczki świąteczne+ film 145

Pierniczki są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia, te aromatyczne, pachnące kruche, pyszne ciasteczka są łatwe i szybkie w przyrządzeniu i doskonale się przechowują. Dla dzieci największą atrakcją jest ich dekorowanie.   składniki na około 50-60 sztuk 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko 120 g masła 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru szczypta soli perełki(...)jednolite ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy schłodzone ciasto na cienki placek a następnie foremkami różnego kształtu  wycinamy ciasteczka.Gotowe ciasteczka układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. Upieczone pierniczki bardzo dokładnie studzimy a następnie dekorujemy kolorowym lukrem

Smakowite Dania
Oponki serowe + film 145

dziurki. Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto- brązowy kolor, po usmażeniu wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. wystudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem

Smakowite Dania
Smażona polenta (Polenta fritta) 199

Polenta to włoskie danie, dawniej sporządzane z mąki kasztanowej, obecnie z kaszki lub mąki kukurydzianej. Podawana jest jako dodatek do obiadu (zamiast ziemniaków) w formie papki

Oryginalny smak
Pyszna herbata z nutką miętową i truskawką 131

prawdziwa bomba witaminowa, gdyż ETERNO charakteryzuje rodzinna tradycja, ręcznie produkowane specjały według rodzinnych receptur. Syrop ma słodki ,a zarazem orzezwiający smak. Miętowa truskawka w cejlońskiej herbacie! Nie moglo zabraknąć ciasteczka, nie mogło! Ciasteczko proste jak drut jest tutaj Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Wielkanocne ciasteczka 158

Wielkanoc co raz bliżej moja propozycja to ciasteczka kruche idealnie pasujące na słodkie prezenty . Składniki: 350 g mąki pszennej 200 g cukru pudru 180 g schłodzonego masła 1 całe jajko 1 żółtko szczypta soli 2 łyż, kardamonu lub cynamonu . Sposób przygotowania : Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na jednolite ciasto , uformować kulę i odłożyć do lodówki(...)Piec w temperaturze 170 stopni od 10 do 12 min w zależności od piekarnika do lekkiego zarumienienia.  Upieczone ciasteczka po ostygnięciu można dekorować lukrem królewskim lub masą cukrową

Wypieki Uli
Babka cytrynowa 195

Maślankę miksujemy z olejem, jajkami oraz aromatem i skórką z cytryny. Dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia. Wystudzone, różowe ciasto kroimy na plasterki i za pomocą wykrawaczki do ciastek wycinamy wzór serca lub inny. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Wykładamy do niej 1/3 jasnej masy. Następnie układamy serduszka (w pionie, jedno obok drugiego). Przykrywamy

Mienta blog
Krem kokosowy 201

Mleko kokosowe świetnie nadaje się do zrobienia kremu do ciastek, tortów czy babeczek - nie tylko sprawia, że krem śmietankowy jest bardziej sztywny (podobną rolę może spełniać serek mascarpone), ale też fantastycznie smakuje :) Polecam jako dodatek do prostych babeczek kokosowych . Składniki: 1 puszka mleka kokosowego 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalne) Dzień wcześniej mleko

Ciastkozercy
Proste babeczki kokosowe 137

Dziś coś dla fanów kokosu - puszyste babeczki z wiórkami i mlekiem kokosowym podane z kremem śmietankowo kokosowym (też z mleka kokosowego - nic się nie zmarnuje :) ). Pierwszą

Ciastkozercy
Takie wiosenne malowanie-sok 189

pasuje do zup, biszkoptów i piwa. Jest też składnikiem curry. Imbir jest pomocny w leczeniu zaburzeń trawienia oraz w chorobie lokomocyjnej. Zawiera dużo błonnika, gingainę – enzym przyspieszający trawienie białek. Ciasteczka imbirowe Składniki: 3 łyżki syropu z cukru, 75 g cukru, łyżka wody, łyżeczka mielonego cynamonu, łyżeczka mielonej przyprawy do piernika, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, półtorej łyżeczki mielonego imbiru, starta skórka(...)pomarańczy, a następnie dosypywać przesianej przez sitko mąkę, aż powstanie zwarte ciasto. Następnie pozostawić je aż ostygnie, po czym rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Ciasteczka wycinać foremkami lub w małe romby i udekorować migdałami lub pistacjami. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 12 minut w temperaturze

w mojej kuchni
Pomaranczowe babeczki (muffinki) z czekolada czyli Slodki Czwartek odc.76 120

mokre. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy energicznie widelcem. Dorzucamy czekoladę i skórkę, mieszamy i nakładamy do foremki wyłożonej papilotkami. Ciasto powinno sięgać do 2/3 ich wysokości. Pieczemy ciastka w 180 st.C ok 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i każdą babeczkę nasączamy 1-2 łyżeczkami polewy. Studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Słodko-słone batoniki orzechowe 223

Ciebie tak pyszną przekąskę, że warto potraktować ją jako wyjątkową i serwować tylko na specjalne okazje. Idealną są zbliżające się święta.  Słodycz czekolady i ciastek spotyka się ze słonym smakiem fistaszków, a gdzieś tam w tle przebija się kokosowa nuta. Ta słodko-słona kombinacja jest cudowna: przy jedzeniu tych batoników w głowie rozlega się jakby kilka klaksonów

Roślinna - blog wegański
Czekoladowe ciasteczka z melasą 144

zwykłej stołowej łyżki, ale myślę, że najłatwiej będzie przy użyciu łyżki do lodów), które układaj na blasze o odległości  ok. 5 cm. Mnie udaje się uzyskać 12 dużych ciastek. Piecz ok. 20 min. Wyciągnij z piekarnika i po odczekaniu ok. 5 min, aż troszkę przestygną, przełóż na metalową kratkę

Roślinna - blog wegański
Sernik z musem bazyliowym dla Patryka i Zbigniewa 183

cukru mus bazyliowy: 10 g (pęczek) listków bazylii 250 ml śmietany kremówki (36%) 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: skórka otarta z 2 limonek kilka listków bazylii Masło rozpuścić, przestudzić. Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem.  Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na spodzie ciasteczka, schłodzić. Spód podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Twaróg, mascarpone, mąkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ptysie z kremem 388

się ostudzi należy zmiksować lub utrzeć je z jajkami (dodawać po 1 jajku). Masę wyciskać najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżką na blaszkę – zachowujemy odstęp między ciastkami by mogły swobodnie wyrosnąć. Piec przez ok. 30 min. w 200 st. C. Ostudzić na kratce i przekroić. Składniki na krem: 1,5 szklanki mleka 3 łyżki cukru 2 żółtka

kuchcikownia
Mazurek czekoladowo-orzechowy 172

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Kruche, kakaowe ciasto z pysznym czekoladowo-kajmakowym nadzieniem, udekorowane orzechowymi rozetkami i posypane uprażonymi orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania