ciasteczka - 38126 przepisów (strona:1196/2542)

Sernik na zimno 174

mogą też być owocowe, czekoladowe lub straciatella.W zależności od tego na co mamy ochotę   1 małe opakowanie żelatyny- 90g 0,5 szkl wody  spód: 1 opakowanie maślanych ciasteczek 0,5 kostki miękkiego masła. Przygotowanie: do garnka wlewamy wodę, do miski wbijamy żółtka, dolewamy 0,5 szkl śmietany kremówki i wsypujemy cukier. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się(...)żelatynę. 1,5 szkl śmietany ubijamy z odrobiną cukru. kiedy masa jajeczna będzie puszysta, odstawiamy ją do ostygnięcia, następnie dodajemy serki, żelatynę roztopioną w 1/2szkl wody oraz ubitą śmietanę. Ciasteczka kruszymy blenderem, mieszamy z masłem, wykładamy na spód tortownicy. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową. Sernik wstawiamy do lodówki na około 2 godzinki. P.S. Najlepsza do ubijania jest śmietanka

Luźna Kuchnia
Pierniczki w czekoladzie 158

mleka zagniatamy ręką ciasto Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Wycinamy dowolne ciasteczka, smarujemy je rozmąconym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez

Luźna Kuchnia
Sernik z jabłkami w miodzie i karmelu 144

proszku do pieczenia 0,5 kostki masła 0,5 kubka orzechów włoskich 2 łyżki zimnej wody cynamon Przygotowanie: formę smarujemy odrobiną masła i wysypujemy bułka tartą lub okruszkami z ciastek 2 jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i stopniowo dolewamy do masy jajecznej mąkę przesiewamy, dosypujemy zmielone orzechy włoskie oraz

Luźna Kuchnia
Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi 434

Dacquoise to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z

Oryginalny smak
Babeczki w Billy's 124

Tak jak już Wam kiedyś pisałam, zawsze, kiedy jestem w nowym miejscu staram się odwiedzić sklepy z akcesoriami cukierniczymi lub przynajmniej zajrzeć na działy cukiernicze w

Ciastkozercy
Muffiny marchewkowe z nutką piernika 220

muffiny? A raz kozie śmierć! Zaryzykowałam i powiem, że wyszły rewelacja... Wczoraj zabrałam się po raz kolejny do ich zrobienia, ciasto zrobione... Patrzę, a tam tylko papilotki w ciastka świąteczne. Ale w sumie jeszcze mamy okres świąteczny, przecież dziś Ostatki :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki białego cukru 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 2 czubate

Piekę, bo lubię
Krem śmietankowy 267

Krem śmietankowy to taka ulepszona wersja bitej śmietany, która nie zjedzie z babeczek przy dekoracji :) Świetnie nada się nie tylko do wyciskania różyczek i ozdób, ale

Ciastkozercy
Torcik brownie z borówkami 375

Torcik brownie z borówkami powstał na potrzebę chwili. Małą blaszkę, której zwykle używam do brownie zostawiłam u mamy, dlatego kiedy piekłam ciasto dla gości zdecydowałam się

Ciastkozercy
Wąsate babeczki 151

Wąsate babeczki robiłam z okazji Dnia Dziadka. Chrupiące czekoladowe muffinki, krem śmietankowy i czekoladowa dekoracja były kombinacją idealną :) W przepisie na proste babeczki czekoladowe część mleka

Ciastkozercy
Babeczki bukiet róż 138

W prawdzie do Walentynek zostało jeszcze trochę czasu, ale jeśli powoli zaczęliście szukać już pomysłów na słodkości na tę okazję, mam dla Was pierwszą propozycję :) Przy

Ciastkozercy
Dwukolorowe różyczki z kremu 125

Kremowe różyczki to dekoracja z cyklu tych, które lubię najbardziej: jej wykonanie trwa dosłownie kilka sekund i wygląda super :) Do tego przepisu zdecydowałam się na kruche

Ciastkozercy
Pączki Babci Basi 343

Z okazji jutrzejszego Tłustego Czwartku mam dla Was wyjątkowy wpis, który powstał we współpracy z Babcią Basią - moim rodzinnym ekspertem cukierniczym i specjalistą nie tylko od

Ciastkozercy
Łosoś w cieście francuskim 117

osolonej wodzie, pieprz, vegeta, odrobina czosnku, WYKONANIE: Piekarnik nastawić na 200 stopni, góra i dół. Ciasto rozwinąć z rolki i z obu krótszych boków dekoracyjnie pociąć radełkiem do ciastek w wąskie paski, zostawiając na środku miejsce do nałożenia nadzienia.  Dobrze jest robić to od razu na macie do pieczenia czy tam papierze czy w formie, bo odpada potem

Kuchnia Beaty
Yum Yums czyli zakręcone pączki i potwór z Nibylandii 187

świderek, łączymy końce a następnie zapleciony pasek kroimy na mniejsze części. Zakręcone yum yumsy odkładamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Powinny podwoić objętość. Wyrośnięte ciastka smażymy w tłuszczu rozgrzanym do 175 st.C z obu stron, do złotobrązowego koloru. Odsączamy na ręczniku papierowym a następnie polewamy gęstym lukrem, u mnie wymieszanym e skórka pomarańczową z cykaty

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania