ciasteczka - 38923 przepisów (strona:1205/2595)

Ciasto 3 bit 352

dzielimy na 3 części Biszkopt przekrawamy na pół smarujemy połową masy kajmakowej, przykrywamy herbatnikami, które nasączmy wódką wymieszaną z sokiem z cytryny.Ciastka przykrywamy masą śmietanową, układamy następną warstwę z ciastek nasączamy ponczem smarujemy pozostałym kajmakiem, wykładamy następną warstwę śmietanową, przykrywamy biszkoptem smarujemy pozostałą masą śmietanową. Posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego

kgwjanczewo
grillowany camembert z żurawiną 200

składniki: 1 ser camembert 1 garść orzechów włoskich 1 – 2 łyżki konfitury żurawinowej wykonanie: Orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni. Ser grilujemy np. na

Domowy Smak Jedzenia
domowa kaszanka grillowana z kapustą kiszoną 154

składniki: ok. 1000 g kaszanki 750 g kapusty kiszonej 100 g wędzonego boczku 80-90 g cebuli czerwonej 150 g cebuli białej 1 czerwona papryka 4

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka pomarańczowo - czekoladowe 75

formujemy 2 wałki,które zawijamy osobno w folię aluminiową i delikatnie spłaczamy. Wkłądamy ciasto na godzinę do zamrażarki.Po upływie tego czasu kroimy je na plastry grubości 1 cm. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Uwaga!!! Opcjonalnie możemy dodać Contreu (likier pomarańczowy-wersja dla dorosłych) lub ekstrakt waniliowy (najlepiej własnej produkcji) Smacznego! Przepis pochodzi ze strony

Wielki apetyt
Pierniczki świąteczne. 85

Dodawać stoniowo mąkę i sodą i kakao.Na koniec dodać przyprawę do piernika i ciasto zagnieść na gładką sprężystą masę. Konsystencją powinno przypomniać plestelinę.Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego ciasteczka. Pieczemy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.8 minut. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika po chwili stwardnieją.Z każdym dniem będą coraz lepsze,dlatego warto je zrobić minimum

Wielki apetyt
Amoniaczki,czyli pyszne ciasteczka,które pokochały moje dzieci 116

Cudowne,pulchne ciasteczka,które przywędrowały do naszego domu od mojego teścia.Przepis jest ławy i co najważniejsze-zawsze wychodzą super.Niestety po upieczeniu nie doczekały się zdjęcia,mimo dużej ilości,ale obiecuję nadrobię zaległości. Składniki: kostka margaryny kostka masła 400g cukru 3 cukry wanilinowe (ja używam Dr Oetker) 5 żółtek 4 jaja 2 łyżeczki amoniaku rozrobionego w małej ilości ciepłego mleka(...)mąki mała śmietana 12% Sposób przygotowania: Margarynę i masło utrzeć na puszystą masę.Dodać jaja,cukier i cukier wanilinowy.Dodać mąkę,śmietanę i amoniak.Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut. Ta cudowna forma pochodzi ze sklepu http://www.kuchniefalcon.pl/ Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Potwory i spółka - deser 102

puszysta masę, dodajemy stopniowo jajka, ekstrakt, mąkę z proszkiem i mleko- dokładnie miksujemy.  3/4 ciasta barwimy na niebieski kolor, 1/4 na fioletowy i mieszamy jak na zdjęciu poniżej. Ciastka pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni). Następnie studzimy babeczki i wyjmujemy je ze słoików łyżeczką. Kruszymy ciasto i z powrotem przekładamy do słoiczków, w których będziemy serwować

Wielki apetyt
Pyszne ciasteczka maślane i test stempelków 130

jakbym nadal była dzieckiem. Może zacznę od początku. W kartoniku znajduje się tajemnicza tuba, tłoczek, stempelki (  ptaszek, kotek, myszka, osiołek, świnka i piesek ) i przepis na pyszne maślane ciasteczka. Składniki: 350 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 100 g masła jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego ( w przepisie oryginalnym jest  10 g mielonego cynamonu) szczypta soli Sposób przygotowania(...)kroku pokazałam ci na zdjęciach jak wygląda ten przyjemny proces twórczy). Piecz w temperaturze 160 stopni 10 minut. Co podoba mi się w nowej, kuchennej zabawce? - łatwość wykonania ciasteczek- świetny przepis, który mogę sobie dowolnie modyfikować. - stempelki chowam do środka tuby i wiem, że nigdzie mi się nie zapodzieją. - 6 stempli w 1 opakowaniu (oszczędzam kasę i miejsce) - piękne wzory

Wielki apetyt
grillowane szaszłyki 146

składniki: 400-500 g mięsa wieprzowego np. szynki, karkówki 300 g surowego wędzonego boczku 2 duże czerwone papryki 3 cebule 150 g oleju 4 ząbki czosnku

Domowy Smak Jedzenia
Tarta migdałowa z gruszkami 126

Tarta z gruszkami to pyszna propozycja na niedzielny podwieczorek. Aromatyczne pieczone gruszki na kruchym spodzie przykryte pierzynką masy migdałowej. Do tego gęsty babciny dżem – palce

Ciastkozercy
ciasto dotyk anioła 26946

składniki na ciasto: 135 g mąki 220 g cukru 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy

Domowy Smak Jedzenia
Pralinki orzechowe 183

Na pomysł, żeby zrobić pralinki orzechowe wpadłam robiąc przegląd mojej kuchennej szafki z różnościami. Znalazłam gotową polewę orzechową i trochę masła orzechowego (którego ktoś nie zdążył

Ciastkozercy
kanapeczki w biedroneczki 160

składniki: pomidorki koktajlowe czarne oliwki serek biały solanki lub krakersy liście bazylii lub natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Pomidorki przekrawamy na pół a następnie z każdą

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Maxi King 188

spód blachy ułożyć warstwę herbatników, na to połowę masy mlecznej i znów herbatniki. Rozsmarować całą masę kajmakową (jeśli chcemy mniej słodkie ciasto można użyć 2/3 puszki), przykryć trzecią warstwą ciastek, wyłożyć drugą połowę masy mlecznej i znowu herbatniki. 4. 1/4 szkl mleka zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną na kwałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Wylać na herbatniki

Kto ugości moich gości?