ciasteczka - 38126 przepisów (strona:1208/2542)

Pierniczki śmietankowe 417

upiekli pierniczków, mam przepis idealny. Bez czekania, bez zwlekania, bez odkładania ciasta na kilka dni. A upieczone pierniczki miękną w ciągu 2 dni. Składniki: ( na około 80 sztuk małych ciasteczek )   * około 3-3,5 szklanki mąki pszennej * 1,5 szklanki miodu * 3/4 szklanki cukru * 2 jaja * 1 żółtko * 1/3 szklanki słodkiej śmietanki * 1 płaska łyżeczka amoniaku * 2-3 łyżeczki(...)miodową - zagniatać ciasto, stopniowo dosypując mąkę. Ciasto powinno być niezbyt twarde, aczkolwiek na tyle zwięzłe, żeby dało się je wałkować. Zagniecione ciasto wałkować na grubość 1 cm, wykrawać foremkami ciasteczka. Pierniczki piec w 200 stopniach C około 12-13 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Lukrowane pierniczki 209

Pierniczki to ciastka typowo świąteczne i świetna okazja do wspólnej zabawy. Zawsze piekę je kilka dni przed Świętami i zabieramy się za rodzinne lukrowanie;)) Oczywiście do Świąt połowa pierniczków znika, ale wcale się nie dziwię, są takie pyszne... Składniki: 300g mąki pszennej, 85g cukru pudru,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka,  100g miodu, 130g margaryny Palma

Z miłości do słodkości
Bakłażany z sosem maślankowym i granatem 162

sentymentalnych wspomnień z wizyt w Londynie u mojej siostry? To Ona pokazała mi po raz pierwszy mały sklepik w którym sprzedawano znakomite, świeże i niezwykle kolorowe sałatki , ciastka i babeczki . Od tamtej pory sklepiki się rozrosły, właściciele wydali parę książek i pojawili się w mediach. A ja z podziwem czytałam przepisy - pamiętając smak i wygląd ich potraw - ale jakoś

Stare Gary
Fondue czekoladowe 119

wystarczy czekoladę z kremówką roztopić w garnku na kuchence, a w razie zastygania czekolady- ponownie podgrzać- proste, prawda?!Jeżeli chodzi o dodatki, to mogą być dowolne: owoce, bakalie, ciastka, żelki- co tylko lubicie i co można nadziać na metalowe szpikulce (które można zastąpić wykałaczkami).Można dać odrobinę wanilii, cynamonu, rumu lub ulubionego likieru, niech fantazja Was poniesie :)Gorąco polecam

Kraina Miodem Płynąca
Doskonały deser z doskonałym musem czekoladowym 125

Bez żadnych jajek, bez mąki, bez pieczenia, przygotowuje się go w ciągu 5 minut, ale za to jego smak pozostaje na długo w pamięci :)W wersji

Kraina Miodem Płynąca
FIT batoniki owsiane z bakaliami 198

łyżka oleju kokosowego Piekarnik nastawić na 180 stopni. Płatki owsiane wymieszać z bakaliami, syropem z agawy i stopniowo  dolewać wodę. Konsystencja ciasta powinna być nie za rzadka (formowane ciasteczka nie mogą się rozpływać) i nie za sucha (nie może się kruszyć). Całą masę przełożyć do kwadratowej blaszki 20x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 min., bez termoobiegu

Kraina Miodem Płynąca
Sernik na zimno z białą czekoladą i sosem truskawkowym 303

Kremowy, zwarty, a równocześnie lekki i puszysty, nie za słodki, idealny… :)Jeżeli chcecie, to można zrobić ten sernik na spodzie biszkoptowym czy z ciastek, ja pominęłam, bo akurat taki miałam kaprys, hihi :)))Polecam szczególnie tym z Was, którzy lubią smak białej czekolady, bo jestem pewna, że ten sernik wyjątkowo przypadnie Wam do gustu więc nie zastanawiajcie się długo

Kraina Miodem Płynąca
Szyszki z Marsa 165

Dziś u mnie na blogu, wszystkim znane Szyszki, ale nie takie zwykłe, czekoladowe- tylko z Marsa (a bardziej z Marsem)! :) Te malutkie, chrupiące 'ciasteczka' są tak proste, że nawet dziecko poradzi sobie z ich przygotowaniem- tak było w przypadku tych szyszek, dlatego może i nie są idealnie oblepione masą, ale za to idealnie smakują :) Wypróbujcie, są naprawdę dobre, a dzięki

Kraina Miodem Płynąca
Pulchne pierniczki świąteczne 283

naczyniem (np. miską).  3.  Nastawiamy piekarnik na 180 C. Podsypujemy blat/stolnice odrobiną mąki, odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na  placek (7-10mm). Wycinamy pożądany kształt ciasteczek foremką i układamy ciasto na blachę. Możemy posmarować białkiem jajka, lecz nie jest to konieczne gdy mamy w planach ich dekorowanie (np. lukrem). Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez(...)partia wyszła mi niestety spalona. Im dłużej w piekarniku, pierniczki wychodzą twardsze.  Powtarzamy powyższy punkt do wyczerpania się ciasta :). 4.  Po wystygnięciu, możemy brać się za dekorowanie ciasteczek. I tu mamy wolną rękę, możemy zrobić wszystko co tylko dusza zapragnie ;) Ja wykorzystałem lukier i posypkę . Pierniczki gotowe ;)  A jaki dziś utworek ;) ? Skoczny i wesoły, który moim zdaniem

Gotuj Z Muzyką
Czekoladowa rolada ze śnieżynkami 351

Przepis na słodką roladę pojawił się już na blogu ( można ją zobaczyć tutaj ), dziś czekoladowa rolada w wersji świątecznej ze śnieżynkami. Zamiast mandarynek przełożona jest bitą

Ciastkozercy
Idealne pierniki 192

minut). Wystudzone dekorujemy lukrem. Smacznego! Lukier: - 1 białko- 100g cukru pudru - opcjonalnie barwniki spożywczeBiałko łączymy z cukrem pudrem i lukrujemy. Dodając barwniki nadajemy pięknych kolorków naszym ciastkom

Sajkofanka smaku
Mus z koziego sera, galaretką z czerwonego wina i chipsami z buraczka 147

Delikatny, puszysty mus z koziego sera, galaretka z czerwonego wina i chipsy z buraczka. To elegancka przystawka, którą stworzyłam na konkurs Merci Chef , w którym biorę

Oryginalny smak
Ciasteczka choinki 295

wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Lukier przygotowujemy według przepisu . Dekorujemy przestudzone ciastka i przyczepiamy cukierki. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Florentynki 149

ognia, dodać śmietankę i przestudzić. W dużej misce umieścić wszystkie bakalie (te większe pokroić na mniejsze kawałki), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać przestudzoną margarynę i wymieszać. Ciasteczka wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka umieszczamy w sporych odstępach od siebie i spłaszczamy.  Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 10-15 minut, do zrumienienia końców(...)blaszce do całkowitego wystudzenia, inaczej w przypadku zdejmowania na ciepło porozpadają się. Dodatkowo: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej Czekolady rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej. Całkowicie przestudzone ciasteczka pozbawiamy ciemnych obwódek naokoło, a spód smarujemy roztopioną czekoladą. Układamy spodem do góry, żeby czekolada dobrze zastygła. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Najlepsze pierogi na Wigilię 389

Wigilia coraz bliżej, należy się więc już na poważnie zabrać za układanie świątecznego menu. U mnie to wszelkiego rodzaju ciastka - cała reszta zostaje zapewniona. Niemniej, staram się wprowadzać świąteczną atmosferę już teraz - Wigilię spędzamy z rodzicami C., co oznacza typowo duński posiłek. Pyszny, ale jak różny od tego, co znam z rodzinnego domu! W związku z tym aktualnie raczę

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania