ciasteczka - 38126 przepisów (strona:1201/2542)

Faworki 127

theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Wczoraj po południu zabrałam się do pieczenia faworków. Wykorzystałam swój wypróbowany przepis z książki „Ciastka słodkie i wytrawne”   H.Lipińskiej i   A.Woźnikowskiego. Jest to książka z której bardzo często korzystam do   wypieków różnych słodkości. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej ( dodałam

Na słodko lub wytrawnie
Blok czekoladowy - wspomienie z dzieciństwa 126

następnie pół szklanki wody lub mleka. Wymieszać, dodać mleko w proszku.  Gdy wszystkie składniki będą ze sobą dobrze połączone  na koniec wrzucić do masy połamane ciastka i orzechy. Wszystko razem wymieszać Pozostawić do wystudzenia. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Joulutorttu (fińskie ciasteczka) 139

ciągu tygodnia, wszystkie zapasy słodyczy wyjedzone .. i panika.. co ja podam? ech.. na szczęście mam zawsze w pogotowiu płat ciasta francuskiego .. więc do roboty..  Zaraz upiekę ciasteczka z marmoladą czyli   Joulutorttu (fińskie ciasteczka) Przepis znalazłam TUTAJ Składniki : Płat ciasta francuskiego Marmolada Cukier puder do smaku Sposób wykonania . Ciasto tniemy na kwadraty.   Nacinamy

Na słodko lub wytrawnie
Bułki pszenno - orkiszowe z kiełbasą i smażoną cebulką 153

Dzisiaj odwiedził nas synek mojej siostry Michałek. Obiecałam mu, że będziemy razem piekli bułki i ciastka.  Bułeczki powstały z kilku przepisów i powiem szczerze że są naprawdę wspaniałe. Michałek robił wszystko sam pod moją kontrolą. A oto przepis na „Michałkowe” bułeczki pszenno orkiszowe z kiełbasą i prażoną cebulką: Składniki  na ok. 10 bułek: 180 g mąki orkiszowej

Na słodko lub wytrawnie
Victoria sponge cake 141

Zostało mi trochę bitej śmietany z moich kulinarnych poczynań i naprawdę nie wiedziałam co z nią zrobić. W pierwszej wersji miałam upiec ciastka, ale przypomniałam sobie, że kiedyś na blogu dorotus76 widziałam coś w sam raz na ząb, więc zapisałam przepis i ochoczo zabrałam się do pracy. Przepis nie jest pracochłonny. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania, po prostu "niebo

Na słodko lub wytrawnie
Ciastka dukaty przekładane powidłami 172

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wspaniałe kruche ciasteczka z powidłami w środku i oblane do połowy czekoladą.. Czy można chcieć czegoś więcej :-) Z podanego przepisu wychodzi ok. 35 podwójnych ciastek Składniki na ciasto: 260 g mąki pszennej(...)jedną godzinę do lodówki aby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 2 – 3 milimetry   lekko podsypując mąką,. Foremką lub małą szklanką wykrawać okrągłe ciasteczka. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie na nim kłaść w małych odstępach wykrojone ciastka. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika, piec   8 – 10 minut w temperaturze 180 stopni

Na słodko lub wytrawnie
Ciastka domowe ze skwarkami 136

ciastka przypominają mi zawsze dzieciństwo. Zawsze musiałam towarzyszyć mojej mamie przy pieczeniu tych ciastek. Ciasteczka są z dodatkiem skwarek, co powoduje, że są jeszcze bardziej kruche.. Przepis oczywiście podała mi moja mama :-) Z podanego przepisu wyszły mi 3 blachy ciastek. Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g skwarek 100 g cukru pudru 1 paczka cukru waniliowego 3 żółtka(...)Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Na maszynkę do mielenia mięsa nałożyć nakładkę na ciastka. Schłodzone ciasto przepuścić przez maszynkę. Ciasteczka układać w dość dużej odległości od siebie gdyż jeszcze dużo urosną na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 18 minut w temperaturze 160 stopni

Na słodko lub wytrawnie
Sernik na zimno z truskawkami 209

zapominajcie o tym. A jednym ze sposobów ukazywani uczuć może być przygotowanie czegoś pysznego dla drugiej osoby. My zaczynamy Naszą walentynkową serie  od przygotowania czegoś słodkiego. Składniki : 200g ciasteczek maślanych  100g masła 450g  serka homogenizowanego 200ml   śmietany   kremówki 3 łyżki   żelatyny 3-4 łyżki   cukru pudru puszka truskawek z galaretka  Przygotowanie(...)szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę  czekamy aż przestygnie  W rondelku rozpuszczamy masło następnie dodajemy do niego pokruszone ciasteczka całość dokładnie mieszamy i przekładamy  na spód naszej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy na 10 minut do lodówki w tym czasie w jednej miseczce ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy do niej

cookpl
Karjalanpiirakat - pierogi karelskie podawane z masłem jajecznym munavoi 163

pieróg, wykonany z pszenno-żytniego ciasta z ziemniaczanym, ryżowym lub jęczmiennym nadzieniem, zapiekany później w piecu i moczony w maśle oraz mleku. Charakterystyczna falbanka sprawia, że ich wygląd przypomina ciastka. Tradycyjnie podaje się je ze smarowidłem munavoi , przygotowanym z masła utartego z jajkami ugotowanymi na twardo. Uważam, że koniecznie powinniście ich spróbować. :) Ciasto (na 25-30 pierogów

Food Square
LODY Z BIAŁEJ CZEKOLADY 95

wstawić do zamrażalnika na 1-2 godziny. Następnie przełożyć lody do schłodzonej miski, ubić na gładką masę i ponownie zamrozić, aż stwardnieją. 3.Przygotować wafelki. Tacę do pieczenia ciastek wyłożyć pergaminem. Białko ubić z cukrem na pianę, po czym dodać mąkę z kakao oraz masło i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Nałożyć łyżkę ciasta na tacę i rozsmarować

Kuchnia w opałach
EKLERKI Z TRUSKAWKAMI 96

trochę cukru ciągle ubijając. Do sztywnej masy dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Zimne ptysie przekroić na pół, do środka nakładać bitą śmietanę, ułożyć pokrojone truskawki, przykryć  połówkami ciastek. Gotowe eklerki można posypać cukrem pudrem lub oblać czekoladą

Kuchnia w opałach
MIGDAŁOWE MAKARONIKI 93

wyciągnęłam. Muszę się tylko rozejrzeć za mączką migdałową i do dzieła. Ps. Z wyglądu nie są może idealne, ale w smaku nie są takie złe :) SKŁADNIKI: na ok. 15 ciastek 60 g migdałów 90 g cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 1 duże białko szczypta soli 20 g cukru krem 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka dżemu czereśniowego

Kuchnia w opałach
PTASIE MLECZKO 107

owoce (użyłam borówki i porzeczek) 1/4 kostki masła 10-12 herbatników Petit Beurre A jak to zrobić: Każdą z galaretek rozpuścić w osobnej szklance gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Ciastka pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem, do konsystencji mokrego piasku. Masę z hernatników wyłożyć na dno tortownicy (moja ma 18 cm.) 200 ml śmietanki ubić na sztywno

Kuchnia w opałach
FLORENTYNKI 102

Uwielbiam smak karmelu :) Tym chętniej, zabrałam się za wypiek tych ciasteczek. Choć nie są wdzięczne w piekarniku (rozlewają się podczas pieczenia, po wyciągnięciu z pieca formowałam je nożem), z pewnością je jeszcze kiedyś zrobię. Ale zapewniam, smak rekompensuje wcześniejszy trud. Następnym razem piec je będę przy użyciu blachy do muffin, może to ułatwi zadanie. SKŁADNIKI: 85 g masła(...)spore odstępy. Piec 10 minut w 180 stopniach, aż się zrumienią. Po upieczeniu uformować nożem, tak aby mniej więcej miały okrągły kształt. Pozostawić na blasze do całkowitego wystygnięcia. Spód ciasteczek posmarować roztopioną czekoladą

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania